Swiss International Airlines er det største flyselskab i Schweiz. Alpelandet Schweiz er kendt for kvalitet, og det velorganiserede og stabile Swiss er ingen undtagelse. Med sin moderne flåde af fly og solide service føles Swiss lige så pålideligt som et schweizisk urværk.
Swiss er et relativt nyt selskab. Hvis du tænker på et flyselskab, der tidligere hed SwissAir, husker du rigtigt. Selskabet gik konkurs i 2002, men det genopstod samme år under navnet Swiss og har siden da erobret himlen.
Swiss Airlines betjener over 100 destinationer og er kendt for et rutenetværk med en imponerende geografisk rækkevidde. Selskabet står stærkt i Europa, Nordamerika, Mellemøsten og Asien, men de flyver i praksis til næsten hele verden.
Den gennemgående høje kvalitet og det brede rutenetværk får mig ofte til at vælge Swiss. Flyselskabets tre store baser i Zürich, Genève og Basel ligger centralt i Europa og tilbyder gode forbindelser, uanset om jeg skal rejse inden for Europa eller længere væk.
Swiss ejes af det tyske Lufthansa, og de deler dermed både loyalitetsprogrammet Miles & More og medlemskabet i Star Alliance. Det giver blandt andet adgang til Star Alliance-lounger over hele verden, hvilket er en betydelig fordel for rejsende på Business Class.
I de tre schweiziske hovedlufthavne har Swiss deres egne lounger kaldet Swiss Alpine Lounge. Jeg har besøgt Swiss Alpine Lounge i Zürich, som er en forholdsvis enkel lounge med en rolig og afslappende atmosfære. Indretningen er præget af træ og skal formentlig lede tankerne hen på en schweizisk alpehytte. Kombineret med de schweiziske delikatesser, der er stillet frem, fungerer det rigtig godt, og loungen føles nærmest hjemlig og hyggelig.
Noget af det jeg virkelig elsker ved Swiss, er den friske fornemmelse, man oplever ombord. Swiss stråler, så snart man træder ind i flyet. De sørger for, at det meste fremstår nyt og ubrugt – lige fra sæder og bagagehylder til andre dele af interiøret. De komfortable Airbus A330 og Boeing 777 er blandt mine favoritfly til langdistanceflyvninger, og Swiss har mange af de modeller i sin flåde.
Swiss Airlines har fire slags bookingklasser: Economy, Premium Economy, Business og First. Mulighederne stopper dog ikke der. Selskabet har et detaljeret system, når det kommer til at tilpasse bookingklassen, man ønsker at flyve med.
Hvis du vælger at flyve Economy, har du hele fire forskellige Economy-klasser at vælge imellem: Economy Light, Economy Classic, Economy Green og Economy Flex. På Business Class findes der derimod tre underklasser: Business Saver, Business Green og Business Flex.
Det kan nogle gange føles lidt uoverskueligt med alle klasserne. Det kræver en grundig gennemgang af hjemmesiden at få styr på alle de detaljer, der adskiller bookingklasserne i det omfattende system. Generelt set tilbyder de praktiske og velovervejede valgmuligheder. Uanset om man ønsker at rejse billigt eller med ekstra bagage, kan man næsten altid finde den rejse, man leder efter.
Som forventet kommer alle tre Business Class-typer med et væld af fordele og luksus. Maden i de klasser er faktisk noget af det bedste blandt verdens flyselskaber. Det elegante tema med trædetaljer går igen fra selskabets lounger til de veludstyrede sæder på Business Class. Man kan fantasere om at sidde i sin egen alpehytte højt oppe i luften, men man skal nok være glad for, at kabinens vægge og gulv ikke er lavet af træ.
Online check-in er altid den mest bekvemme løsning, og det kan anbefales, hvis man har muligheden. Hos Swiss kan man tjekke ind 23 timer før afgang i selskabets app. Her kan man også downloade sit boardingkort direkte til telefonen. Ellers følger man alle de standardprocedurer, der gælder for check-in hos internationale flyselskaber.
Mange flyvninger med Swiss involverer en mellemlanding i Zürich, og jeg er bestemt fan af at mellemlande her. Zürich lufthavn er ekstremt velorganiseret og tilpas stor nok til at føles overskuelig, samtidig med at den har et bredt udvalg af faciliteter. Det føles altid nemt at skifte fly, og jeg protesterer ikke særligt højlydt, når lufthavnen praler med at kalde sig “Europas førende lufthavn”.
Med Miles & More optjener man point hver gang, man flyver med Swiss, Lufthansa og deres mange samarbejdspartnere. Programmet omfatter også booking af udvalgte hoteller og lejebiler samt andre køb. De point, man optjener, kan bruges til flybilletter, opgraderinger og køb i Lufthansas Worldshop-butikker både i lufthavne og online.
Miles & More-programmet har en række forskellige kreditkort knyttet til sig, som varierer afhængigt af land. Kortene optjener point baseret på transaktioner og gør det nemt at følge med i de optjente point på Miles & More-kontoen. Programmet er blevet et omfattende system, hvor man kan optjene og bruge fordele på mange forskellige måder. Det bedste overblik får man gennem Miles Mores-appen eller deres hjemmeside.
Swiss er medlem af Star Alliance, verdens største flyselskabsalliance med 34 forskellige samarbejdspartnere, der deler indcheckningskoder og bonusprogrammer med hinanden. Nogle kendte medlemmer af Star Alliance er Air Canada, All Nippon Airways, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Lufthansa, SAS, Thai Airways og United Airlines. Gennem medlemskabet har man som Business Class-passager med Swiss adgang til Star Alliance-lounger verden over.
Underholdning ombord hos Swiss er et område, hvor flyselskabet virkelig skiller sig ud. Med over 200 film og 250 TV-programmer er der næppe risiko for at kede sig under flyvningen, især da filmudvalget opdateres månedligt. Det er ikke kun et smalt sortiment af actionfilm, men et bredt udvalg af genrer, herunder drama, TV-serier og dokumentarfilm.
Swiss Kids er et udvalg af underholdning for børn, hvor alt indhold til unge rejsende er samlet. Det er muligt at bruge wifi under flyvningen, og hastigheden er mere end godkendt, men det er ærgerligt, at Swiss tager en høj pris for tjenesten.
På europæiske flyvninger med Swiss er måltider desværre ikke inkluderet – kun en flaske vand og et stykke schweizisk chokolade. Man kan derimod købe mad fra en menu, hvor højdepunkterne især er et velsmagende charcuteribræt samt müsli med yoghurt og friske bær. På interkontinentale flyvninger er to måltider inkluderet, hvilket klart er over gennemsnittet. Selv i Economy kan man afslutte måltidet med et udvalg af schweiziske oste.
Alt, der serveres ombord, er produceret i Schweiz, hvilket Swiss med rette er stolte af. Det nye kulinariske koncept Swiss Saveurs har jeg endnu ikke haft mulighed for at prøve, men det indebærer, at udvalgte nye regionale delikatesser og specialiteter samles på en og samme menu ved siden af.
Der findes vegetariske alternativer på alle menuer, og de er skabt af Zürich-baserede Hiltl, som er verdens ældste vegetariske restaurant. På en rejse med Swiss var min rejsemakker lakto-vegetarisk og nøddeallergisk. Vi troede, det ville blive svært at få passende mad, men det var slet ikke et problem. Der er hele 18 forskellige retter, som imødekommer forskellige særlige behov og præferencer hos individuelle passagerer. Specialretterne skal dog bestilles på forhånd.
Det er let at rose servicen på flyvninger med Swiss. Dem, der holder teambuilding-kurser for Swiss, må gøre noget rigtigt. Mødet med personalet er altid venligt, og det er ikke kun én gang, men hver gang jeg har fløjet med Swiss. Følelsen af, at personalet oprigtigt er glade for at hjælpe, er svær at fake.
Swiss har de sædvanlige regler for at rejse med kæledyr. Ligesom mange andre flyselskaber skal dit kæledyr være en hund eller kat, mindst 12 uger gammel og veje højst otte kilo for at kunne medbringes i kabinen. Hver passager kan tage højst to dyr med, hvoraf det ene skal være i kabinen. Kæledyret er velkomment i Swiss-loungerne, men det må ikke bevæge sig rundt på egen hånd.
Du bør være opmærksom på, at der er strenge regler for at indføre kæledyr i Schweiz. Dyret vil blive kontrolleret af tolden, og hvis det nægtes indrejse, skal det straks sendes tilbage til afrejsedestinationen på din egen regning.
Denne artikel, der er bestilt af momondo, præsenteres uredigeret, er kun til generel information og muligvis ikke opdateret. Synspunkterne og meningerne i artiklen er forfatterens egne og afspejler vedkommendes egne oplevelser, som kan være meget forskellige fra andres. Find flere synspunkter i vores brugeranmeldelser nedenfor.
Billigste rute | 326 kr. |
---|---|
Mest populære rute | BRU til MAD |
Korteste flyvning | 0 t. 55 min. |
Længste flyvning | 2 t. 40 min. |
Swiss luftfartsselskab har et loyalitetsprogram til deres kunder, som de kalder Miles & More. Her kan du tilmelde dig gratis, og få rabatter på dine flyrejser. Det er muligt med hjælp af din tilmelding at bruge dit medlemskort, når du booker Swiss flyrejser, eller du kan vælge at bruge dine miles til at opgradere dine Swiss reservationer. Der er også mange andre former for rabatter, som ved hotel og billeje. Du kan også bruge dine optjente miles i en af de mange butikker i lufthavnen. Der er flere typer af kort, som du kan vælge. Jo mere du flyver, jo bedre kort får du. Du kan både optjene miles når du køber en flyrejse, men også når du shopper i lufthavnen.
Hvor meget bagage du må have med, afhænger af hvilken billet du har på din Swiss flyvning. Rejsende på en økonomibillet, må have 8 kg i håndbagage og 32 kg i indchecket bagage. Rejser du på business class, må du have det dobbelte med, så dette er værd at huske når du booker dine Swiss flyvninger. Det er muligt at checke sportsudstyr som ski og cykler ind separat. I nogle tilfælde vil der være et ekstra gebyr. Har du brug for ekstra kilo, kan det tilkøbes. Det anbefales at du gør det hjemmefra. Det er markant dyrere at vente til du står i check-ind. Husk at have værdifulde værdier i din håndbagage og ikke i din kuffert.
Det er muligt at rejse med kæledyr med Swiss luftfartsselskab og på alle ruter. Det gælder både almindelige kæledyr, som hunde og katte og lidt mere eksotiske kæledyr. Du må have max. to kæledyr med, og der er et begrænset antal pladser i flyveren, så husk at reservere plads. Din hund eller kat skal være mindst 12 uger gammel for at måtte rejse med. Skal du til USA, er kravet 16 uger. Vær opmærksom på at du har de nødvendige dokumentationer og vaccinationer med i lufthavnen.
Ja, SWISS har 13 ugentlige flyvninger planlagt med afgang fra København Kastrup.
Zürich, Genève Intle, og Fribourg er de mest populære lufthavne SWISS bruger til rutineflyvninger året rundt.
Vores flytracker er den hurtigste og letteste vej til at tjekke flystatus i realtid på et hvilket som helst SWISS-fly. Klik blot på knappen Spor fly efter du har udfyldt formularen. Du kan også besøge SWISSs hjemmeside på swiss.com eller ringe til dem på +45 70 10 50 64 for opdateringer og flystatus.
Genève Intle til Pristina og tilbage igen med 0 stop for 631 kr. pr. billet er den billigste internationale returrejse, vi kunne finde med SWISS. SWISS tilbyder internationale enkeltrejser, hvoraf den billigste kun koster 326 kr. pr. billet. Flyvningen er fra London Heathrow til Genève Intle og har 0 stop.
AT flyve med SWISS kommer med nogle restriktioner, når det kommer til bagagestørrelse. Vælger du at medbringe en kuffert, skal den være 158 cm eller mindre. Håndbagage skal være 55x40x23 cm eller mindre, og en personlig ejendel indenfor 40x30x10 cm.