EasyJet er et af Europas mest succesfulde lavprisselskaber, som især er kendt for den ikoniske orange farve og effektive drift. Med en beskeden begyndelse i Luton Airport uden for London er flyselskabet vokset til en luftfartsgigant, der nu forbinder over 150 destinationer i 35 lande med mere end 1.000 ruter.
Vi har selv fløjet med EasyJet utallige gange mellem Danmark og Storbritannien for at besøge familie, og vi har altid været meget tilfredse med deres gennemskuelige forretningsmodel og fine service. EasyJet er på ingen måde fancy, men de er pålidelige, og man får, hvad man betaler for.
Med en flåde på over 340 fly og over 16.000 ansatte er EasyJet i dag Europas næststørste lavprisflyselskab målt på antal passagerer. De er kun overgået af rivalen Ryanair. I 2023 havde de over 80 millioner passagerer, og tallene ser kun ud til at blive bedre og bedre.
Det kan blandt andet ses på London Stock Exchange, hvor EasyJet er en del af det prestigefyldte FTSE 100-indeks, der følger Storbritanniens 100 største selskaber.
EasyJets succes bygger på en enkel forretningsmodel, der fokuserer på effektivitet. Det gælder lige fra deres hurtige turnaround-tider i lufthavnene til deres strømlinede bookingproces online. Som kunde er man ikke i tvivl om, at man flyver med et lavprisflyselskab – men det fungerer.
I 2019 startede EasyJet deres “Holidays”-koncept med pakkerejser til mere end 100 destinationer i Europa. Også her gør de tingene lidt anderledes end konkurrenterne og tilbyder blandt andet prisgaranti, fordelagtige afbetalningsløsninger og god fleksibilitet til at lave ændringer.
Forresten: Når easyJet skrives med lille ‘e’, minder formen på navnet om et fly set fra siden. Det er ret godt fundet på, synes vi!
EasyJets historie begyndte i 1995, hvor den græsk-cypriotiske iværksætter Sir Stelios Haji-Ioannou grundlagde selskabet med et lån på 5 millioner britiske pund fra sin far. Inspireret af amerikanske Southwest Airlines’ succesfulde lavprismodel startede EasyJet beskedent med to leasede Boeing 737-fly og 70 medarbejdere.
De første ruter gik fra London Luton Airport til Edinburgh og Glasgow. Allerede året efter åbnede flyselskabet sin første internationale rute til Amsterdam, hvilket bragte dem i direkte konkurrence med etablerede selskaber som British Airways og KLM. Ekspansionen markerede starten på en aggressiv vækststrategi, der skulle vise sig at transformere det europæiske luftfartsmarked.
EasyJets europæiske eventyr begyndte for alvor med etableringen af EasyJet Switzerland. Ved at overtage en del af det schweiziske selskab TEA Basle og flytte hovedkvarteret til Geneva Airport, skabte EasyJet deres første base uden for Storbritannien.
Opkøbet af konkurrenten Go Fly blev også en afgørende milepæl. Udover at give EasyJet tre nye betydningsfulde baser i Storbritannien – Bristol, East Midlands og Stansted – udvidede det også markant deres flåde. Senere overtog de dele af Air Berlins aktiviteter, hvilket styrkede flyselskabets position på det tyske marked og cementerede EasyJets status som en af Europas ledende lavprisselskaber.
EasyJets flåde består udelukkende af fly fra Airbus A320-familien, hvilket er med til at give større operationel effektivitet og lavere omkostninger til vedligeholdelse og træning. Det er en markant ændring fra flyselskabets tidlige dage, hvor de fløj med Boeing 737-fly.
I dag har Easyjet 30 baser spredt ud over Europa. London Gatwick er den største og travleste. Andre vigtige baser inkluderer Milano Malpensa, Berlin Brandenburg, Paris Charles de Gaulle og Geneva.
EasyJet opererer i alt over 1.000 ruter, der forbinder både større byer og populære feriedestinationer i 35 lande. I modsætning til mange andre lavprisselskaber har flyselskabet generelt en strategi om at fokusere på større lufthavne tæt på bycentre.
Brexit medførte store strukturelle ændringer for EasyJet. I 2017 etablerede flyselskabet et nyt europæisk hovedkvarter i Østrig under navnet EasyJet Europe, hvilket sikrede deres ret til at flyve internt i EU. Sammen med EasyJet UK og EasyJet Switzerland giver strukturen maksimal fleksibilitet i det store rutenetværk og sikrer fortsat adgang til det vigtige europæiske marked.
Lige fra begyndelsen har EasyJet været førende i at effektivisere luftfarten. Deres “turnaround”-tid er blandt industriens hurtigste. Det er tiden, det tager at tømme et fly for passagerer, gøre det rent, fylde nye passagerer på og gøre klar til næste afgang.
Tiden er afgørende for lavprismodellen, da det betyder, at hvert fly kan gennemføre flere flyvninger per dag. Alligevel synes vi ikke, at vi har følt os skyndt på, når vi har fløjet med EasyJet. Vi har heller aldrig oplevet bagageproblemer eller forsinkelser, der er værd at skrive hjem om.
På den digitale front har EasyJet også været innovative. Som et af Europas første flyselskaber tilbød de fuldt digitaliseret booking og check-in. Appen giver passagererne fuld kontrol over rejsen; lige fra håndtering af booking og boardingkort til realtids-tracking af bagage og løbende fly-opdateringer.
EasyJet har desuden været med i to tv-serier: “Airline” (1999-2007), som blandt andet fulgte flyselskabets daglige drift i London Luton Airport, og “EasyJet: Inside the Cockpit” fra 2017, der gav et unikt indblik i EasyJets pilottræningsprogram med voiceover af Stephen Fry.
Nogle gange kan EasyJets lave priser næsten virke for gode til at være sande. Faktum er da også, at den første pris man ser, sjældent er den pris, man ender med at betale.
Ligesom hos så mange andre lavprisflyselskaber er EasyJets billigste billetter nemlig barberet helt ned til det minimale. Deres “Standard”-billet indeholder kun en lille taske, der kan være under sædet foran, og man får tildelt en plads automatisk.
“Standard Plus”-billetter inkluderer i stedet en større håndbagage med mål op til 56 x 45 x 25 cm, der må veje 15 kg samt valg af de forreste sæder og Speedy Boarding. Speedy Boarding betyder, at man kan gå ombord på flyet som en af de første. Opgraderer man sin billetklasse til “Essentials”, får man mulighed for at tjekke en taske ind på op til 23 kg og selv at vælge sit sæde.
“Flexi” er den dyreste billetklasse, hvor man får alle tre tasker inkluderet: en lille taske under sædet, en stor håndbagage og en indtjekket bagage. Det inkluderer også valg af de forreste sæder, gratis flyændringer, gratis ruteændringer, brug af EasyJet Plus Bag Drop, Fast Track Security, en voucher til at købe mad og drikke ombord samt Speedy Boarding.
Hvis man flyver med EasyJet mere end et par gange om året, kan det betale sig at blive medlem af flyselskabets betalte medlemskab: EasyJet Plus. For et fast beløb om året får man adgang til en lang række fordele, som enten kun tilbydes EasyJet Plus-medlemmer, eller som man skal opgradere sin billetklasse for at få.
Fordelene inkluderer blandt andet Fast Track Security, som er tilgængeligt i en lang række lufthavne samt Speedy Boarding-adgang. Dermed er man sikret plads til den større håndbagage i flyets bagagehylde.
Medlemskabet inkluderer derudover gratis sædevalg, som inkluderer forreste række og sæder med ekstra benplads. Der er mulighed for at vælge et tidligere hjemrejsefly samme dag uden ekstra omkostninger, og en rabat på 10% gives på mad og drikke ombord.
Med EasyJets Price Promise tilbydes en voucher som kompensation, hvis man finder sin EasyJet-billet til en billigere pris på hjemmesiden eller i appen. Som en sidste fordel giver EasyJet Plus også adgang til en dedikeret Bag Drop-skranke, så man kan undgå køen i lufthavnen.
EasyJets Flight Club er flyselskabets (lidt hemmelige) loyalitetsprogram, som ikke benytter traditionelle point eller bonusser. I stedet bliver hyppigt rejsende, der har fløjet nok med EasyJet i løbet af et år, måske inviteret til at blive medlem. Man kan altså ikke selv tilmelde sig; det kræver en eksklusiv invitation.
Der er selvfølgelig flere fordele ved at være medlem af Flight Club. En af de mest specielle fordele er, at man får tilgang til en særlig EasyJet-hotline – lidt a la en concierge-service hos fornemme kreditkort.
Derudover får man EasyJets prisgaranti, deres Price Promise samt ubegrænsede ændringer af billetten. EasyJets prisgaranti betyder, at hvis man finder en tilsvarende billet billigere hos et andet flyselskab, dækker EasyJet prisforskellen. De giver endda 10% af forskellen ekstra som en voucher.
Navnet Flight Club er selvfølgelig en reference til Chuck Palahniuks roman med stort set samme navn. Her er både den første og anden regel, at man ikke taler om klubben… Helt så hemmelig er Flight Club dog ikke, men det ser ud til, at EasyJet ikke tilbyder nogle nye medlemskaber lige foreløbig.
EasyJet har særligt fokus på at gøre flyrejserne nemme for familier med børn. Rejser man med børn på under fem år, tilbyder flyselskabet tidlig boarding, og man kan medbringe to styk babyudstyr såsom klapvogn eller bilsæde gratis.
På Standard-billetten tildeles sæder normalt tilfældigt, men EasyJet prioriterer, at familier sidder sammen. For at øge chancen er det en god idé at checke ind så tidligt som muligt.
Indtjekning åbner 30 dage inden afgang, og EasyJet anbefaler selv, at man som familie senest tjekker ind en uge i forvejen. Ønsker man at være helt sikker på at sidde sammen, kan man selvfølgelig betale for at vælge sæder på forhånd.
Det er desværre ikke muligt at rejse med kæledyr, når man flyver med EasyJet. Hverken i kabinen eller i lasten. Til gengæld må man gerne have en servicehund med sig på de fleste ruter, hvis den er trænet og akkrediteret af Assistance Dogs International eller International Guide Dog Federation.
Denne artikel, der er bestilt af momondo, præsenteres uredigeret, er kun til generel information og muligvis ikke opdateret. Synspunkterne og meningerne i artiklen er forfatterens egne og afspejler vedkommendes egne oplevelser, som kan være meget forskellige fra andres. Find flere synspunkter i vores brugeranmeldelser nedenfor.
Billigste rute | 94 kr. |
---|---|
Mest populære rute | LGW til MAD |
Korteste flyvning | 1 t. 05 min. |
Længste flyvning | 4 t. 25 min. |
Minimum to timer før afgang skal du være i lufthavnen, når du rejser med easyJet. Da det er et minimum, er det en god idé at møde op endnu tidligere i tilfælde af forsinkelser. Du skal desuden være ved gaten mindst 30 minutter før afrejse. Online check-in kan foretages helt op til 30 dage før du rejser, så der er god tid til at udskrive boardingpass, medmindre du tjekker ind via selskabets app på din smartphone.
Hos easyJet tilbyder man to forskellige slags flybilletter, der også har forskellige bagageregler. På en standardbillet er der ingen indtjekket bagage inklusive, mens det på en FLEXI-billet er tilladt at have en taske på maks. 20 kg med. FLEXI-billetter kan bestilles minimum 120 dage før afrejse. Rejser du med børn under to år, kan du gratis medbringe en barnevogn på op til 32 kg. Derudover er det tilladt at medbringe yderligere et stk. udstyr i form af en klapvogn, et barnesæde eller lignende. Er du gravid med et enkelt barn, må du rejse med easyJet, indtil du er i slutningen af uge 35. Du skal dermed være hjemme igen i graviditetsuge 35. Venter du tvillinger eller flere, er uge 32 den sidst tilladte rejseuge. Der kræves ingen formular eller blanket.
Hvis du ønsker at tilføje ekstra bagage på en standardbillet, eller hvis du ønsker at medbringe mere end den ene, tilladte taske på en FLEXI-billet, kan dette tilkøbes. 20 kg koster ca. 180 DKK og 32 kg koster omkring 520 DKK. Overvægt kan også tilkøbes – det koster ca. 85 DKK for tre kg.
Det er billigst at foretage ændringer inden 60 dage før afgang. Efter denne periode stiger priserne, da det efter denne skæringsdato er sværere at få gensolgt sæderne. Det koster fra ca. 130-430 DKK at ændre på en allerede reserveret billet.
Som udgangspunkt kan du ikke afbestille en flybillet hos easyJet. Selskabet er dog klar over, at det i nødsituationer kan være nødvendigt. Afbestiller du online inden 24 timer koster det ca. 220 DKK. Ringer du til selskabets kontaktcenter koster det omkring 265 DKK. Efter de 24 timer er det ikke muligt at afbestille, og du får kun refunderet, hvad der svarer til skatter og afgifter. Det er i stedet muligt at ombooke til en anden afrejsedato.
Hos easyJet har man ikke et decideret bonus program, men du kan købe et medlemskort kaldet easyJet Plus Card. Det koster ca. 125 DKK om måneden og giver en række fordele. Blandt andet kommer du hurtigere igennem check-in, sikkerhedstjek og boarding. Derudover er du sikret den laveste billetpris samt frit valg af sæde.
Ja, easyJet har 5 ugentlige flyvninger planlagt med afgang fra København Kastrup.
Paris Charles De Gaulle, London Gatwick, og Milano Malpensa er de mest populære lufthavne easyJet bruger til rutineflyvninger året rundt.
Vores flytracker er den hurtigste og letteste vej til at tjekke flystatus i realtid på et hvilket som helst easyJet-fly. Klik blot på knappen Spor fly efter du har udfyldt formularen. Du kan også besøge easyJets hjemmeside på easyjet.com eller ringe til dem på +45 8988 1032 for opdateringer og flystatus.
I øjeblikket er flyvningen fra London-Stansted til Belfast Intl med 0 stop for 261 kr. den billigste returrejse på en indenrigsrute, som easyJet tilbyder. Flyvningen fra Belfast Intl til London Luton med 0 stop for 130 kr. er den billigste enkeltbillet på en indenrigsflyvning med easyJet.
Prag Václav Havel Prague til Basel EuroAirport Swiss og tilbage igen med 0 stop for 210 kr. pr. billet er den billigste internationale returrejse, vi kunne finde med easyJet. easyJet tilbyder internationale enkeltrejser, hvoraf den billigste kun koster 94 kr. pr. billet. Flyvningen er fra Palma de Mallorca til Liverpool John Lennon og har 0 stop.
AT flyve med easyJet kommer med nogle restriktioner, når det kommer til bagagestørrelse. Vælger du at medbringe en kuffert, skal den være 275 cm eller mindre. Håndbagage skal være 56x45x25 cm eller mindre, og en personlig ejendel indenfor 45x36x20 cm.