British Airways, Storbritanniens flagskib i luften, er landets største og mest historiske flyselskab. Med base i Londons Heathrow Airport, står de for omkring halvdelen af al trafik. British Airways forbinder Storbritannien med resten af verden – ofte med en kop ægte britisk te serveret højt over skyerne.
Vi har mest fløjet med British Airways mellem København og London for at besøge familie, men selskabet betjener imponerende ~200 destinationer i 130 lande. Det gør det til et af verdens mest omfattende flyselskaber. Som stiftende medlem af oneworld-alliancen samarbejder British Airways også tæt med andre førende flyselskaber.
British Airways startede officielt i 1974, men det britiske luftfartsselskabs historie kan spores helt tilbage til 1919, hvor det første internationale rutefly fløj mellem London og Paris.
Gennem årene har British Airways været pionerer inden for luftfartsindustrien. De var blandt de første til at introducere jetfly på transatlantiske ruter og har konsekvent været i front med at implementere nye teknologier og services.
Sammen med Air France stod British Airways for eksempel for det vilde Concorde-projekt. Verdens første supersoniske passagerfly lettede i 1976 fra Heathrow Airport, og der gik ikke lang tid, før man kunne flyve over Atlanten dobbelt så hurtigt som tidligere (i en fart der kunne nå helt op på 2.170 kilometer i timen!).
Farten havde dog en pris: Flyene var ekstremt støjende for dem på jorden, og efter et uheld i år 2000 samt en nedgang i flypassagerer efter terrorangrebet den 11. september 2001, gik de sidste Concorde-fly på pension i 2003.
I dag opererer British Airways en moderne flåde på over 250 fly, primært bestående af fly fra Airbus og Boeing – inklusiv Boeing 777-200 og Boeing 777-300, som British Airways var med til at designe.
I 2011 fusionerede British Airways med Iberia og skabte International Airlines Group (IAG); verdens tredjestørste flyselskabsgruppe målt i årlig omsætning og den næststørste i Europa. IAG inkluderer blandt andet også Irlands nationale flyselskab Aer Lingus og det spanske lavprisselskab Vueling.
Londons Heathrow Airport er British Airways’ base, og flyselskabet står også for omtrent halvdelen af flyvningerne til og fra lufthavnen. Heathrows Terminal 5 er en af British Airways’ globale hubs, og herfra flyver de til stort set hele verden. Det er også her, man finder den eksklusive lounge Concorde Room.
For at få adgang til Concorde Room skal man have en British Airways-billet, hvor der står “First” på. Billetter på første klasse er bestemt ikke billige, men udover en flyoplevelse i særklasse får man altså også tilgang til en af verdens mest eksklusive lufthavnslounger.
Som Gold Member hos British Airways Executive Club eller hos en af oneworld-partnerne får man ligeledes adgang til Concorde Room. Det samme gælder, hvis man er Emerald Member hos en oneworld-partner.
Der er flere ting, som gør Concorde Room specielt. Oplevelsen starter med, at man kan undgå Heathrows famøst langsomme sikkerhedskontrol og i stedet bruge det private check-in-område First Wing.
Derefter kan man bestille al den mad og drikke, man har lyst til fra de fornemme menukort, mens man nyder udsigten over landingsbanerne fra terrassen. Og som prikken over i’et kan man endda sidde lige ved siden af spidsen af et vaskeægte Concorde-fly.
Kun få andre flyselskaber flyver til lige så mange destinationer verden over som British Airways. Det globale rutenetværk forbinder selskabet Storbritannien med 130 lande i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien og Australien.
Historisk set er British Airways særligt stærke på transatlantiske ruter til Nordamerika, hvor de flyver til Bermuda, Mexico og Canada. De flyver desuden til flere destinationer i USA end noget andet europæisk flyselskab.
Som et af de grundlæggende medlemmer af oneworld-alliancen samarbejder British Airways tæt med andre store flyselskaber som American Airlines, Cathay Pacific og Qantas. Med samarbejdet kan passagerer optjene og indløse point hos alle alliancens medlemmer, samtidig med at de nyder fordele på tværs af flyselskaberne, for eksempel koordinerede flyforbindelser og nemmere check-in til deres endelige destination.
British Airways’ loyalitetsprogram hedder Executive Club. Det er gratis at tilmelde sig, så det kan man næsten lige så godt gøre, hvis man flyver meget med flyselskabet.
Medlemmer i Executive Club optjener Avios-point; primært gennem at flyve med British Airways eller et andet flyselskab i oneworld-alliancen. Pointene kan så indløses til flybilletter, opgraderinger, hotelophold og meget mere.
Executive Club har fire medlemsniveauer: Blue, Bronze, Silver og Gold. Jo højere niveau, desto flere fordele får man som medlem, herunder: Prioriteret check-in og boarding, ekstra bagage, loungeadgang, garanterede sæder på udsolgte fly og bonuspoint på flyvninger.
Udover at optjene point på flyvninger med British Airways og oneworld-partnere, kan man også samle Avios-point gennem partnerskaber med hoteller, biludlejningsfirmaer og forskellige kreditkort.
Overordnet set kan billettyperne hos British Airways deles op i economy class (som vi altid selv vælger), business class og first class. I Europa hedder economy class Euro Traveller, og her får man en fornuftig balance mellem komfort og pris. Rejsen bliver en smule mere luksuriøs, hvis man vælger business class, som de kalder Club Europe.
På de lange ruter hedder economy class World Traveller. Premium economy kaldes World Traveller Plus, og det giver bredere sæder og mere plads til benene. Club World er en eksklusiv businessoplevelse, hvor sædet kan lægges helt ned, og First er kronen på værket med exceptionel service og en helt privat suite ombord.
Euro Traveller er British Airways’ europæiske økonomiversion, der efter vores mening generelt leverer god værdi for pengene. Her får man en behagelig oplevelse med komfortable sæder og mulighed for at købe forfriskninger fra High Life Café-menuen.
På korte flyvninger tilbyder British Airways billettypen Club Europe, som er deres business class. Dedikeret check-in i de fleste lufthavne, fast track, loungeadgang og priority boarding gør lufthavnsoplevelsen mere smidig, og i flyet får man mere plads med garanteret frie midtersæder, bedre mad og drikke samt plads til ekstra bagage.
Økonomiklassen på de lange ruter kaldes World Traveller, og her er komforten skruet op med justerbare nakkestøtter, personlige skærme og gratis måltider på ruten.
World Traveller Plus er British Airways’ premium economy class på deres transkontinentale ruter. Sæderne er bredere, kan lænes længere tilbage og har både fodstøtte samt mere benplads. Derudover får man opgraderede måltider, eget strømstik, støjreducerende hovedtelefoner, mere bagage og prioriteret boarding.
Business class på de lange ruter hedder Club World, og billetklassen er en væsentlig forbedring i oplevelsen fra World Traveller og World Traveller Plus. Den største forskel er nok sædet, der kan lægges helt fladt ned som en seng.
På nogle ruter tilbyder Club World-kabinerne Club Suite med egen dør ud til gangen og endnu større senge. Man kan også være heldig at British Airways’ signatur-afternoon tea bliver serveret.
Der er ingen tvivl om, at British Airways’ førsteklasses billettype First er deres bud på den ultimative flyoplevelse. Det starter allerede i lufthavnen, hvor man blandt andet får adgang til de ultra-eksklusive lounger Concorde Room i Londons Heathrow og The Chelsea Lounge i New Yorks JFK.
Ombord er der også kræset for detaljerne med en privat suite, personlig service, udsøgte måltider tilberedt på bestilling og et udvalg af fine vine og champagner. Det bliver ikke bedre – men koster også derefter.
Lad os bare være ærlige og sige, at flymad sjældent er vildt interessant. Alligevel synes vi, at menuen hos High Life Café, British Airways’ on-board service på de kortere flyvninger, er en af de bedre, vi er stødt på.
Kaffen, inklusiv decafversionen, er god; begge brygget på kaffebønner fra det London-baserede, B Corp-certificerede kaffefirma Grind. I madafdelingen er vi vilde med de mange plantebaserede retter som Spicy Mango Chickpea Wrap, Mexican Chipotle and Sweet Potato Burrito Bowl, Mezze Houmous and Rainbow Veg Bowl, Indian Spiced Bombay Potato bowl og deres Antipasti Wildfarmed Ciabatta.
På de fleste af British Airways’ fly er wifi nu tilgængeligt, men selv uden internetadgang er der godt med underholdning ombord. Man kan selvfølgelig læse British Airways månedlige High Life Magazine, og på de lange flyvninger er der et stort sortiment af TV-programmer og film (inklusiv et udvalg fra Paramount+) samt Kids’ Zone med programmer og spil til de yngre passagerer.
British Airways gør meget ud af, at det skal være behageligt at rejse som familie – både med børn og kæledyr.
Sidste gang vi fløj fra Heathrow Airport til Københavns lufthavn med British Airways, var vi glade for, at vi kunne have vores søns klapvogn med helt ind i kabinen uden ekstra beregning. I det hele taget var personalet virkelig søde og imødekommende.
Børn over to år får den samme mængde tilladte bagage som voksne, og udover en klapvogn er det blandt andet også muligt at få et bilsæde med ombord. På de lange ruter kan man gratis låne en babyseng, hvilket virkelig kan være uundværligt, når man rejser med helt små babyer.
Servicehunde er selvfølgelig velkomne på flyene, og på både korte og lange flyvninger er det muligt at få sine kæledyr fragtet med sig på sikker vis.
Denne artikel, der er bestilt af momondo, præsenteres uredigeret, er kun til generel information og muligvis ikke opdateret. Synspunkterne og meningerne i artiklen er forfatterens egne og afspejler vedkommendes egne oplevelser, som kan være meget forskellige fra andres. Find flere synspunkter i vores brugeranmeldelser nedenfor.
Billigste rute | 203 kr. |
---|---|
Mest populære rute | LHR til BCN |
Korteste flyvning | 1 t. 00 min. |
Længste flyvning | 4 t. 20 min. |
Hos British Airways anbefaler man rejsende at møde op mindst to timer før afgang på rejser i Europa. Skal du ud på en interkontinental tur, anbefales det, at du møder op mindst tre timer før afgang.
Der er mange forskellige billettyper at vælge imellem, når du rejser med British Airways, og det har betydning for din bagage. Inden for Economy opererer man med en billettype kaldet Eurotraveller, der gælder for rejser i Europa. Denne type er igen opdelt i tre klasser: Basic uden check in bagage samt Plus og Plus Flex, hvor man må medbringe én taske på 23 kg. Derudover findes der en Economy-billet til lange internationale ture – også kendt som World Traveller – hvor du også må have én taske på 23 kg med. Man tilbyder også en billet på Premium Economy kaldet World Traveller Plus, hvor du må medbringe to stk. bagage på 23 kg hver især. Rejser du på Business Class tilbydes der to valgmuligheder: Club Europe og Club World, hvor du på begge billettyper må medbringe to stk. bagage på 32 kg hver især. På First Class er det tilladt at medbringe tre stk. bagage på 32 kg hver især.
Det koster ca. 520 DKK at medbringe en ekstra taske, der skal tjekkes ind, hvis du rejser på Economy Class eller på Business Class. På en Premium Economy eller på First Class skal du regne med ca. 1000 DKK pr. taske, der tjekkes ind. Det er altid billigst at tilkøbe ekstra bagage online.
Billettypen afgør, om det koster noget eller ej at foretage en ændring. På en Economy World Traveller kan det eksempelvis koste omkring 1300 DKK, mens det på en Economy Euro Traveller Plus og Plus Flex er gratis op til en time før afrejse. På en Premium Economy skal du kun betale en eventuel difference. En ændring på en Business Class-billet koster ca. 1900 DKK.
Det er billigst at afbestille online. De billigste Economy billetter kan ikke afbestilles, og du kan kun få skatter og afgifter refunderet. Det koster ikke noget af afbestille en Premium Economy billet. Rejser du på Business Class, koster en afbestilling ca. 930 DKK pr. vej. På en First Class skal du af med ca. 1100 DKK pr. vej.
Alle kan gratis melde sig ind i selskabets Executive Club, hvor du kan optjene Avios point, der kan bruges ved at logge ind på ens personlige profil.
Ja, British Airways har 31 ugentlige flyvninger planlagt med afgang fra København Kastrup.
Edinburgh Turnhouse, London Heathrow, og Glasgow Int er de mest populære lufthavne British Airways bruger til rutineflyvninger året rundt.
Vores flytracker er den hurtigste og letteste vej til at tjekke flystatus i realtid på et hvilket som helst British Airways-fly. Klik blot på knappen Spor fly efter du har udfyldt formularen. Du kan også besøge British Airwayss hjemmeside på britishairways.com eller ringe til dem på +45 7012 8022 for opdateringer og flystatus.
I øjeblikket er flyvningen fra Glasgow Int til London Heathrow med 0 stop for 428 kr. den billigste returrejse på en indenrigsrute, som British Airways tilbyder. Flyvningen fra Edinburgh Turnhouse til London Heathrow med 0 stop for 319 kr. er den billigste enkeltbillet på en indenrigsflyvning med British Airways.
London City til Dublin og tilbage igen med 0 stop for 536 kr. pr. billet er den billigste internationale returrejse, vi kunne finde med British Airways. British Airways tilbyder internationale enkeltrejser, hvoraf den billigste kun koster 203 kr. pr. billet. Flyvningen er fra Luxembourg til London Heathrow og har 0 stop.
AT flyve med British Airways kommer med nogle restriktioner, når det kommer til bagagestørrelse. Vælger du at medbringe en kuffert, skal den være 90x75x43 cm eller mindre. Håndbagage skal være 56x45x25 cm eller mindre, og en personlig ejendel indenfor 40x30x15 cm.