Det er næppe den store overraskelse, at spanierne har et nært forhold til middagsbordet. Spansk mad varierer dog meget, afhængig af hvor i landet du befinder dig. De mange forskellige klimaer og landskabstyper samt en lang historie med invasion og besættelse har resulteret i, at det spanske køkken er ligeså varieret, som det er smagfuldt.
Bliv klogere på spansk mad herunder, og find inspiration til hvilke retter du skal prøve, næste gang du rejser til Spanien.
1. Jamón

Lufttørret skinke (jamón) er spaniernes nationalspise, og nydes til både hverdag og fest. Overalt på landets tapasbarer ser du skinker hænge ned fra lofterne.
De friskskårede, tynde skiver skinke spises som tapas med et glas sherry, cava eller øl før hovedretten eller i en bocadillo (sandwich).
Jamón Serrano er fra hvide grise og er den mest almindelige, mens Jamón Iberico kommer fra sortfodsgrise.
2. Tortilla

Denne enkle omelet er et fast indslag i det spanske køkken.
Tortilla fås i et utal af andre varianter med bl.a. karamelliserede løg, champignoner, pølse og peberfrugter. De fleste vil dog hævde, at tortillaen kun skal bestå af æg og kartofler.
Den serveres typisk som spansk tapas, og hver bar har sin egen udgave, der enten kan være meget fast i konsistensen eller med flydende indre.
3. Croquetas

De små runde boller består typisk af et stykke fyld som skinke eller torsk, omkranset af fed bechamelsauce, som dyppes i rasp og frituresteges.
Croquetas er en klassisk spansk tapas, som smager fantastisk til en kold øl. De små, fritterede kugler fås også med andre slags fyld.
4. Gazpacho

Denne tomatbaserede suppe stammer fra Andalusien og er virkelig læskende på en hed sommerdag.
De friske, flåede tomater blendes med agurk, løg, peber, brød, olivenolie og eddike og serveres iskold.
Gazpacho fås også i moderne udgaver baseret på andre grøntsager eller frugt.
5. Pintxos

Baskerlandets favoritspise er pintxos, som stammer fra San Sebastián og opstod i 1930’erne.
Pintxos er små spanske retter, der serveres på et stykke brød og holdes sammen med en cocktailpind. De kan også anrettes i små skåle.
På barerne står pintxos anrettet på fade langs bardisken. Du tager selv dem, du ønsker, gemmer pindene og skålene og betaler til sidst for det antal, du har taget.
Pinxtos fås i et utal af både klassiske og moderne gourmetudgaver med alt fra ansjoser, røget torsk og rejer til grøntsager og kød.
6. Cocido Madrileño

Når efteråret banker på, breder duften af denne simreret sig i Madrids gader.
Cocido Madrileño er Madrids berømte gryderet, som består af suppe, kikærter, grøntsager (typisk kartofler), okse- eller svinekød og kylling samt pølse.
Retten serveres i to til tre omgange; først suppen, så grøntsager, kikærter og det perfekt tilberedte kød, som kan deles i to serveringer med grøntsager og kød hver for sig.
Cocido Madrileño stammer helt tilbage fra det 15. århundrede, og den steg i popularitet i det 19. og 20. århundrede, hvor kikærter var billige og lette at skaffe. I dag fås den på mange traditionelle restauranter i byen.
7. Paella

De fleste forbinder paella med hele Spanien, men den stammer faktisk fra Valencia.
I Valencia putter man ikke hvad som helst i den store, runde paellapande. Her betragtes det eksempelvis som en dødssynd at blande fisk og skaldyr med kød i en paella.
En klassisk paella fra Valencia består af ris, grønne bønner, kylling og kanin og evt. snegle, tomat og krydderier. Og så skal paellaen spises med en ske; ikke kniv og gaffel.
8. Escalivada

Escalivada er en rigtig lækkerbisken af en grøntsagsret, som hører til en af Cataloniens mest traditionelle spanske retter.
Auberginer, tomater, peberfrugter og forårsløg grilles over åben ild eller i ovnen, hvorefter de snittes og blandes med olivenolie, hvidløg, salt og peber.
Den røgede smag gør retten uimodståelig. Den spises som forret eller som tilbehør til kød eller fisk.
9. Pulpo a la gallega

I Galicien har man nydt blæksprutte i hundreder af år. Regionen er især kendt for retten pulpo a la gallega, som på galicisk hedder pulpo a feira.
Selvom blæksprutte har været en del af det lokale køkken i århundreder, opstod denne specifikke ret først for lidt over 100 år siden.
Pulpo a la gallega blev typisk serveret på messer, hvor landmænd handlede kvæg og andre landbrugsprodukter. Deraf navnet ”pulpo a feria” (messe-blæksprutte).
Retten består helt enkelt af kogte blæksprutter og kartofler, der er vendt i olie og paprika. Paprikaen giver retten en indbydende kobberrød farve, og retten er både enkel, smuk og velsmagende.
10. Papas arrugadas

Holder du ferie på De Kanariske Øer, så er det et must at smage øernes specialitet, papas arrugadas, som betyder ”rynkede kartofler”.
Kartoflerne koges i rigeligt salt og dampes derefter videre, efter vandet er hældt fra, indtil de bliver rynkede.
Kartoflerne serveres med rød og grøn mojo – en kold dip, der typisk laves med tørrede peberfrugter, spidskommen, hvidløg, olie og eddike. Den røde mojo kan være meget stærk.
11. Ensaïmada

Disse søde, wienerbrødslignende kager er den mest kendte spiselige souvenir fra De Baleariske Øer. Ensaïmadaen stammer fra Mallorca, hvor den har været spist siden det 17. århundrede.
Den traditionelle ensaïmada består af en wienerbrødsdej, hvor smørret er erstattet med svinefedt. Den formes som en snegl og drysses med flormelis, når den er bagt.
I dag findes den lækre og berømte kage i mange varianter, bl.a. med creme, græskarmos og marmelade. Du kan købe den hos enhver bager og i fine æsker i souvenirbutikker.
12. Manchego

Manchego-osten er kendt langt ud over Spaniens grænser, og den er typisk en del af et tapasbord med spansk mad.
Den faste og meget velsmagende fåreost er blevet fremstillet i regionen Castilla La Mancha i tusinder af år. Osten fremstilles af fåremælk fra Manchega-racen.
I 1984 blev der oprettet en oprindelsesbetegnelse, og navnet ”Queso Manchego” er beskyttet.
Ostens konsistens er fast, og den fås både i en ung og mild udgave samt en lagret, der er mere kraftig i smagen. Nyd den som den er eller med tilbehør som kvædegelé, valnødder i honning, tomat- eller figenmarmelade.
13. Lechazo asado

I Spaniens største region Castilla y León står menuen i høj grad på stegt kød i alle former – fra gris og lam til vildt.
En populær ret fra regionen er Lechazo asado, som er stegt lam. Oftest er det lammekøllen, der serveres.
Det er et must at smage et velstegt og mørt stykke lammekød i regionen med landets bedste kød. Lammestegen spises med en enkel salat til.
14. Alcachofas de la abuela

Alcachofas de la abuela betyder ”bedstemors artiskokker”.
I bedstemors udgave, der stammer fra regionen Murcia, forvandles grøntsagen til en himmerigsmundfuld.
Artiskokken, der har masser af gode egenskaber for kroppen, spiller hovedrollen på tallerkenen. Den steges og ledsages af en fantastisk sauce, der typisk er lavet på hvidvin, pinjekerner, laurbærbade og boullion.
15. Frutas de Aragón

Skal den søde tand forkæles, så prøv frutas de Aragón (frugt fra Aragonien).
Retten består af små stykker sød frugtgelé lavet af koncentreret frugtjuice med forskellige smagsvarianter som appelsin, citron, fersken, blomme, figen og kirsebær. Nogle af geléstykkerne er også tilsat alkohol.
De små frugtgelébidder overtrækkes med et tykt lag mørk chokolade og pakkes ind i farvestrålende papir. De søde herligheder kan både købes i løs vægt eller i fine æsker.
16. Caldereta de cordero

I Extremadura-regionen spises der (også) meget kød, ligesom der bruges paprika i stor stil.
Den kraftige og lækre gryderet caldereta de cordero indeholder både lammekød og paprika samt rød peber, hvidløg, løg og hvidvin. Nyd den med kartoffelmos eller en god salat.
17. Salmón a la Ribereña

Asturien er Spaniens førende lakseproducent og kendt for laksefloderne Nalon og Della.
Du skal naturligvis smage regionens berømte lakseret, Salmón a la Ribereña, som består af vildlaks med cider.
Laksen steges med cider og kan også tilføres lidt skinke og fiskestykker. Den serveres med stegeskyen og grøntsager eller en salat.
18. Esparragos Blancos

Esparragos blancos (hvide arsparges) hører til de mest udsøgte grøntsager i Navarra-regionen, og der er høj efterspørgsel på den i hele landet.
De hvide asparges serveres ofte som forret til spansk mad, overhældt med lidt olivenolie eller med en mayonnaise.
Den fås også i mere moderne og kreative udgaver med f.eks. mandler, hasselnøddesauce, skinke, tomat og chorizo eller jordbær og avocado.
19. Merluza en salsa verde

Gryderetten Merluza en salsa verde (kulmule i grøn sauce) er en herlig fiskeret og en favorit i Kantabrien.
Kulmulen steges i en pande eller gryde og tilsættes muslinger, olivenolie, persille, hvidløg og løg. Den serveres som den er, og nogle tilsætter også rejer eller asparges.
20. Patatas la Riojana

De fleste kender de spanske, stegte kartofler ”patata bravas”, som serveres med en stærk dip eller hvidløgsmayonnaise.
Prøv til en afveksling de herlige patatas la Riojana, som er La Rioja-regionens favoritkartoffelret. Her koges kartoflerne med en krydret chorizo-pølse og tilsættes løg, røget paprika og laurbærblade. En herlig og krydret sammensætning.
Hvad med en tur til Spanien?
Nu higer du sikkert efter at sætte tænderne i al den lækre spanske mad, og det eneste du mangler, er at bestille din flybillet til Spanien – måske til en forlænget weekend?
Artiklen er produceret i samarbejde med Hanne Olsen. Hanne er rejsejournalist med Spanien som speciale og indehaver af Spanienbloggen. Hun opholder sig og arbejder jævnligt i Spanien i længere perioder. Du kan følge med hende på hendes rejser rundt i Spanien på Facebook og Instagram.