Camping er ikke kun for friluftsentusiaster; alle kan nyde en ubekymret ferie, hvor man kommer helt tæt på naturen. Du behøver ikke en masse udstyr blot et ønske om at lægge hverdagen bag dig og leve et enkelt liv i nogle dage. Vi har lavet en liste med en række tips, som vil gøre din første campingtur både sjov og behagelig.
Læs videre, tag noter, og begynd så at lægge planer! Find mere inspiration til din første campingtur ved at kigge på disse vidunderlige europæiske campingdestinationer.
Valg af transportmiddel
Hvordan du vælger at komme frem til det sted, hvor du skal campere, har en afgørende betydning for hele oplevelsen. Hvad du skal have med, hvad du har brug for at vide, og hvor forberedt du bør være afhænger alt sammen af, om du skal bære alt dit grej på ryggen, eller om du kan transportere det hele i bilen.
Hvis du skal vandre, cykle, ro i kano eller på anden vis transportere dig selv, så skal du naturligvis pakke dit grej og din mad, så du ikke skal slæbe på mere end højst nødvendigt. Efter en lang dag med frisk luft og fysisk udfoldelse er du med garanti træt nok til at falde i søvn under stjernehimlen – selv uden en stor luftmadras og blød hovedpude.
Læs mere: Cykelferie: Uundværlige tips til din første ferie på to hjul
Klar til at sove i det fri
Hvad skal du have med på dit eventyr? Du får brug for noget basalt udstyr på selv den mest simple campingtur.
Det er mest almindeligt at sove i telt på en campingtur. I dag kan du købe alt fra helt enkle pop-up-telte, som er perfekte til festivaler og enkle campingture, til ultralette telte med titaniumpæle, der er designet til at sikre maksimal varme og stabilitet i minusgrader. Så frygt ej – der findes et telt derude til ethvert behov.
Hvis du er så heldig at campere et varmt og tørt sted, kan du helt droppe teltet og i stedet vælge en bivy-bag (vandtæt sovepose). På den måde kommer du endnu tættere på naturen, og du vil kunne mærke varmen på dit ansigt, når solen står op om morgenen. Er du lidt mere kreativ, kan du arrangere en soveplads ved hjælp af presenning, en hængekøje eller endda et trætelt.
Uanset hvordan du finder ly, så er det rart at have en sovepose, når natten falder på. Dunsoveposer er lette, bløde, nemme at komprimere og har et bedre forhold mellem varme og vægt end syntetiske soveposer – men bliver de våde, er de komplet ubrugelige. Soveposer kategoriseres kort fortalt efter fire sæsoner (sæson 1-2 til varme klimaer; sæson 2-3 til koldere klimaer), men vil du gå i detaljer, kan du nørde helt igennem og sætte dig ind i en række tekniske termer, såsom fyldkraft, komforttemperatur og pakvolumen.
Til sidst mangler du bare et passende soveunderlag og en hovedpude, som du kan fremtrylle ved at lægge dit tøj i en behagelig bunke eller proppe det i en pose – og voila, så er du klar til natten!
Glem ikke…
Det, du skal have med, afgøres af, hvilken slags campingtur du har planlagt, og der findes ikke en rigtig eller forkert liste over grej. Udover ly og varme, er der dog et par ting, som kan være med til at sikre dig en behagelig oplevelse.
Pak en lighter eller tændstikker til at tænde blusset eller lejrbålet, så du kan få din morgenkaffe. Hvis du virkelig ønsker at kanalisere din indre vildmand, kan du medbringe et ildstål og samle kvas, så du kan tænde et bål med en enkelt gnist.
Pak insektspray, så du undgår en mundfuld myg, når du spiser, en lommelygte, så du ikke snubler over rødder, og plastikposer til at samle dit affald i. Du ved selvfølgelig, at du skal pakke din tandbørste, men har du glemt den, kan du bruge lidt trækul fra bålet til at rengøre dine tænder. Ok, en mund, der er sort som kul, er ikke ligefrem det hotteste look, men det virker – på spejderære!
Ude i den vilde natur er der ikke altid et toilet i nærheden, så tag en lille skovl med og øh… nyd udsigten! Og husk toiletpapir.
Pak én gang, og pak så om
Det fantastiske ved at campere og tilbringe tid i naturen er, at du kan sige farvel til hverdagen og opleve noget nyt. Så prøv at gøre oplevelsen så enkel som mulig, og vær kreativ – en gryde med låg kan for eksempel også gøre det ud for si, skærebræt, skål og kedel.
Når du har skrevet en pakkeliste, så læg alt det frem, som du vil have med (husk at tage et hurtigt billede til Instagram). Pak det derefter ned i rygsækken, og gå eller cykl op ad den største bakke, du kan finde. Det er tungt, ik?
Gå så hjem, og tag alle tingene frem igen, og kig på hver enkelt genstand, og spørg dig selv: “Vil den gøre min campingtur lettere?” Hvis svaret er nej, så drop den. Hvis du går så vidt som til at skære grebet af din tandbørste for at nedbringe vægten, så er du på rette vej.
Læs mere: Pakketips til solorejsen: Bliv ekspert i at pakke tasken
Et festmåltid under åben himmel
Du behøver ikke leve af kopnudler, bare fordi du ikke har adgang til et køkken. Der findes mange bøger og blogs om at lave mad på bål, og mad tilberedt over åben ild, smager bare bedre – måske takket være smagen af røg og insekter.
På campingture hvor pladsen og vægten er begrænset, må du planlægge maden i forvejen. Find ud af, hvilke måltider du kan lave med de samme grundingredienser, og forbered eventuelt nogle blandinger hjemmefra, som for eksempel pandekagedej eller havregryn og mælkepulver (tilsæt blot vand). Hvis du har brug for at tælle hver eneste gram, så er dehydrerede måltider en god ide; de er fulde af protein og kalorier, som mætter efter en lang dag med fysisk aktivitet.
Du har naturligvis også brug for noget at tilberede maden på. Du har rigeligt at vælge imellem, når det gælder gasbrændere, men er du ude efter den mest autentiske oplevelse, bør du tænde dit eget bål og konstruere en slags grill eller grydeholder – røg i øjnene er en del af oplevelsen.
Hvor går turen hen?
Nu har du styr på dit grej, pakket din rygsæk, planlagt dine måltider og indstillet dig mentalt – men hvor går turen hen?
Forskellige lande har forskellige regler om campering. I Skotland, Norge, Sverige, Irland og en håndfuld andre lande gælder den såkaldte allemandsret, som betyder, at du kan campere i naturen, så længe du overholder de lokale regler. Mange nationalparker har deres egne regler og sælger campingtilladelser, og du kan også spørge lokale landmænd om lov til at slå telt op.
Uanset hvor du er, så bør du lede efter et fladt stykke jord uden store rødder eller sten. Fjern grene, så du har et behageligt underlag, og ødelæg ikke blomster og planter med dit grej.
Er du ikke klar til den helt store vildmarksoplevelse, så tag på en campingplads – mange byer har deres egne kommunale områder, og privatejede campingpladser kan ses på vejkort. Hvis du er på cykel, så prøv Warmshowers-netværket med folk, som tilbyder lejrplads i deres have og, som navnet antyder, et varmt brusebad til trætte cyklister.
Vær opmærksom på…
Nu er du efterhånden ved at have godt styr på det her med campingferier, ik? Husk også at sætte dig ind i, hvilke rettigheder du har i forhold til, hvor du kan og ikke kan slå telt op – og ikke mindst hvor du har lov til at lave bål. I store dele af Nordamerika og Sydeuropa er det forbudt at tænde bål på grund af det tørre klima og risikoen for skovbrande.
Husk at tjekke vejret, inden du tager afsted. Der er ikke noget værre end at blive overrasket af et voldsomt regnvejr og blive nødt til at vride vandet ud af det rene tøj, du lige har pakket.
Hvis du rejser til områder med bjørne eller pumaer, så sørg for at tag de nødvendige forholdsregler – hæng din mad op, og medbring bjørnespray. Tag altid dit affald med dig, når du forlader et sted, så det er rent til dem, der kommer efter dig – og grav toiletpapir ned.
Klar til afgang!
Tid til de sidste visdomsord: Hav det sjovt! Camping er en fantastisk måde at slippe væk fra den virkelige verden for en stund – og det behøver ikke være miserabelt.
Hvis du skal afsted på din første campingtur nogensinde, så tillad dig selv nogle få luksusgoder, som vil gøre oplevelsen mere bekvem, så du ikke tilbringer hele turen med at længes hjem. Tag det som en oplevelse – hav store drømme, men pas på dig selv, og du vil få lyst til at gøre det hele igen.
Find flybilletter, og tag afsted!