Cypern er med sit behagelige middelhavsklima, fantastiske badestrande og over 300 solskinsdage om året et af de mest elskede rejsemål for solhungrende danskere. Men en rejse til Cypern behøver ikke nødvendigvis at være lig med propfyldte strande og all inclusive hoteller. Denne middelhavsperle gemmer nemlig på et hav af fantastiske seværdigheder – nogle mere skjulte end andre – som blot venter på at blive oplevet. Læs her vores 9 bud på seværdigheder og interessante steder, der er værd at se på din rejse til Cypern.
Besøg et kattekloster
En af de mere specielle seværdigheder på Cypern er et vaskeægte kattekloster. Ja, du læste rigtigt. På Cape Gata finder du klosteret Agios Nikolaos ton Gaton, St Nicholas of the Cats på engelsk. Klosteret menes at være et af det ældste på øen, men det er nu dets store bestand af katte, der er mest opsigtsvækkende.
Tilbage til klosterets oprindelse i det 4. århundrede gik Cypern nemlig igennem en hård tid, hvor de fleste af indbyggerne var tvunget til at forlade øen. Dette bidrog til, at antallet af slanger blev mangedoblet, hvilket gjorde det helt uudholdeligt at leve på Akrotiri-halvøen, hvor Cape Data og klosteret lå. En af datidens guvernører valgte derfor at medbringe en masse katte til øen for at få bugt med slangeplagen. I dag er de mange slanger væk, mens kattenes efterkommere fortsat går frit omkring på det smukke kloster.
Den Blå Lagune
© Shutterstock/ Claudio Soldi
En af de smukkeste seværdigheder på Cypern er uden tvivl Den Blå Lagune. Lagunen med det krystalklare blå vand er beliggende vest for Akamas og byder på varmere badevand end på resten af øen. Derudover er det en fantastisk dykkedestination, da du her både har en god sigtbarhed samt et væld af fisk og fascinerende stenformationer, som blot venter på at blive udforsket. Den nemmeste måde at komme til Den Blå Lagune er via båd eller med en firehjulstrækker, der kan klare sig igennem den lidt ujævne vej, som fører til bugten. Det er dog hele besværet værd!
Avakas Gorge
© Images/ Steve Fleming
Husk endelig at få pakket de gode kondisko på din næste rejse til Cypern. Øen har nemlig den mest storslåede natur med gode vandremuligheder. På Avakas halvøen i det nordvestlige Cypern finder du Avakas Gorge. Denne tre kilometer dybe kløft, som er skåret ud i 30 meter høje kalkstensklipper, er ikke blot et smukt syn – det er også hjem til et helt unikt dyre- og planteliv, hvoraf flere af arterne ikke findes noget andet sted i verden.
På en vandretur gennem kløften kan du se frem til at kunne plukke solmodne figner og stikkende kaktusfrugter eller spotte en ræv, der løber gennem ørkenlandskabet.
Ditzimin Museum
Landsbyen Droushia er en af øens bedst skjulte skatte, som tilmed er hjem til en af de mere usædvanlige seværdigheder på Cypern. Med sin beliggenhed på en forhøjning i udkanten af Paphos Skoven, kringlede gader og gamle huse bygget i kampesten, er landsbyen bestemt et besøg værd i sig selv. Men det er dog det lokale bymusem, Ditzimin Museet, der er hovedattraktionen i Droushia. Dette lettere skøre “levende museum” giver dig et indblik i det lokale liv, kultur og arbejdsformer, som ikke har ændret sig meget de sidste mange hundrede år.
Zenobia dykkervrag
© Getty Images/ PhotoStock Israel
Det er ikke kun Den Blå Lagune, der indbyder til dykning. Ud for Cypern finder du også det, der af mange regnes for et af verdens bedste vragdyk.
På bunden af Larnaca-bugten har lastbilsfærgen Zenobia ligget siden, det sank tilbage i 1980. Med sin længde på hele 172 meter er Zenobia et af de største skibsvrag i verden, og til trods for den formidable sigtbarhed i vandene omkring Cypern er vraget for stort til, at man kan se fra den ene ende til den anden. Det er også for stort til, at man kan nå at komme hele vraget rundt på et enkelt dyk – faktisk rejser mange til Cypern og bruger en hel uge blot på at udforske Zenobia.
Vraget er fascinerende for dykkere på alle niveauer. Nybegyndere kan udforske den øverste del af skibet, der ligger på kun 16 meters dybde, mens de mere erfarne dykkere har mulighed for at dykke dybere ind i Zenobias lastrum og helt ned til skibets store skruer. Der arrangeres ture ud til skibsvraget med lokale dykkerklubber i området.
Girne havneområde
© Getty Images/ minemero
På en rejse til Cypern kan man ikke lade være med at bemærke, hvordan mange nationer gennem tidernes løb har haft indflydelse på øen. Især er det græsk eller tyrkisk kultur, der synes at skinne mest igennem. Og det er stadig tilfældet den dag i dag. For faktisk er det kun 2/3 af øen, der i dag hører under Republikken Cypern. Nordcypern er fortsat under tyrkisk dømme, og netop her i Nordcypern finder du den historiske by Girne med det græske navn Kyrenia. Denne havneby er en smuk perle, der kan dateres helt tilbage til det 10. århundrede f.Kr..
Gå en tur i det hesteskoformede havneområde, der bugner med hyggelige fortovscaféer, små butikker og smuk arkitektur, der leder tankerne til Venedig og de mange kanaler. Trænger du til at blive kølet ned på din tur til Girne, finder du en af de bedste strande i Nordcypern i Catalköy blot få minutters kørsel fra havneområdet. Før du forlader Nordcypern, må du ikke gå glip af et besøg på St Hilarion-slottet i udkanten af Girne, der siges at være inspirationen bag slottet i Walt Disney’s Snehvide.
Vandring i Troodos-bjergene
© Shutterstock/ Tomasz Wozniak
Det mest populære naturområde på Cypern er Troodos-bjergene. Dette grønne naturområde er en oplagt destination, hvis du er på udkig efter et køligt afbræk fra de varme kyster. Troodos-bjergene byder på en helt enestående natur og dyreliv med duftende fyrreskove, brusende vandfald, panoramaudsigter i verdensklasse og alverdens fredede fugle som ørne, gribbe og ikke mindst nattergalen.
I Troodos-bjergene kan du vælge mellem fire hovedruter til din vandretur; Atalante fører rundt om Olympus-bjerget, Persephone byder på bjergkædens bedste udsigtspunkter, Kalidonia viser vej til Caledonian-vandfaldene, og Artemis leder dig rundt om toppen af bjerget Chionistra.
Undervejs kan det være, du støder på nogle af bjergkædens isolerede landsbyer med de smukt udsmykkede kirker, hvoraf flere er optagede på UNESCOs verdensarvsliste. En anden god vandrerute i Troodos-bjergene er den 8 kilometer lange Venetian Bridges-rute, der går fra landsbyen Kaminaria til Tzelefos middelalderbroen dybt inde i Paphos Skoven. Ruten fører dig også forbi to andre middelalderbroer, Elia og Roudias, som alle er et smukt syn i efteråret, hvor skovens blade er helt rødglødende i efterårssolen.
Limassol Vinfestival
Sætter du kursen mod Cypern i sensommeren, kan du se frem til at tage del i Limassol Vinfestival. I to uger i slutningen af august og starten af september fejres vinguden Dionysos nemlig i Limassol med græsk musik og dans, madboder og naturligvis massevis af lokal vin fra større såvel som mindre vinproducenter i området. Festlighederne finder sted i Limassol Municipal Gardens og tiltrækker årligt op imod 15.000 besøgende. Festivalens højdepunkt er når alle deltagere inviteres til at smide skoene og hoppe op i de store baljer af vindruer for at presse druerne på gammeldags maner.
Stå på ski på Olympus
© Shutterstock/ polispoliviou
Måske du kan huske bjerget Olympus fra utallige historier fra oldtidens Grækenland. Det siges nemlig, at Olympus-bjerget er stedet, hvor de græske guder boede. Men vidste du, at gudernes bjerg også er en yndet skidestination? Olympus er det højeste bjerg i bjergkæden Troodos, hvor du finder det eneste skisportssted på Cypern.
Kommer du til Cypern i vintermånederne kan du derfor glæde dig til at suse ned ad pisterne, hvor sneen glimter som små diamanter under den blå middelhavshimmel. Før du forlader sneen for at vende tilbage til sol og varme, kan du tage del i en sjov, lokal tradition. De lokale plejer nemlig at bygge en lille snemand på toppen af bilens kølerhjelm, hvorefter de kører ned og får en dukkert i havet, der venter for foden af bjerget.