Har du nogensinde prøvet at sanke? Måske har du, uden at vide det! Det er nemlig en gammel gammel tradition som går ud på at samle hvad naturen har at byde på og bringe det direkte til middagsbordet. Vi udforsker Danmarks baghave mere end nogensinde før – så hvilket perfekt tidspunkt også at hente lidt af naturen med hjem i køkkenet, og give surdejen og bananbrødet selskab af hjemmelavet urtete, hjemmesyltede bær og smørstegte kantareller – direkte fra skovbunden til middagsbordet.
Inden du begiver dig ud på en sanketur i den danske natur, er der tips og tricks som er gode at have med i rygsækken. Vi giver dig her en guide til at sanke 5 forskellige spiselige skatte fra den danske natur.
Uimodståelige urter
Start året med at samle urter. Det er muligt at finde lækre urter i Danmarks baghave hele året rundt, så hvorfor ikke starte med at samle frisk ramsløg, skovsyre, vandkarse og nælder, som kan bruges i både madlavning og til brygning af te.
Den danske natur byder på spiselige urter og blomster i overflod, derfor er det en god idé at beslutte dig for hvilket landskab du ønsker at finde dem i; skal du i skoven, til stranden eller blot ud i din egen baghave? Desuden kan det være en god idé at udvælge specifikke urter, og gå målrettet efter disse. Skal du fx. lave hyldeblomstsaft, kan du undersøge de bedste forhold og steder for at sanke netop hyldeblomster inden afgang.
Pro tip: Der findes mange urter i den danske natur, og ikke alle er lige lækre at få på tallerkenen – brug derfor dine sanser, når du sanker, og husk desuden at skylle de vilde urter grundigt inden brug.
Tang – naturens umami
Tang har utrolig sunde egenskaber og kan bruges til både madlavning og bagning – og så er dens bioaktive stoffer endda gode for huden. I forårsmånederne kan du finde sorter som blæretang, fingertang og lav klørtang. Inden du begiver dig ud på jagt efter tang, hold da øje med højvande og lavvande – så du ikke skal længere ud end nødvendigt, og medbring badetøj, våddragt eller waders alt efter vejret.
For at sanke tang, skal du selvfølgelig en tur til stranden, men inden du tager gummistøvlerne på, er det godt at vide, hvor de forskellige slags tang befinder sig bedst. Blæretangen finder du fx ved de fleste danske strande – her er den ofte skyllet op på stranden, da den forsøger at skabe en optimal balance mellem sollys, salt og næring i vandet. Fingertangen derimod befinder sig bedst under vand – helt ned til 30 meter.
Pro tip: Det er vigtigt at vandet er rent hvor du sanker din tang – de fleste danske strande har dog badevand af høj kvalitet. Desuden er det vigtigt at tangen er frisk, dette kan du lugte dig frem til; lugter tangen frisk af havvand, eller er den helt uden lugt, så er den klar til at komme i din sankekurv.
Pluk de søde modne bær
Sommeren er højsæson for bær som blandt andet brombær, hindbær, jordbær, blåbær, solbær og ribs. Bærbuske har du nok ved flere lejligheder passeret på dine gåture i naturen, men hvis du ønsker at gå målrettet efter at sanke bær, kan du med fordel tage ud i sommermånederne fra juni og frem, hvor bærhøsten er modnet. Bær må plukkes overalt i statens skove og offentlige naturområder, men går sanketuren forbi et privat område, gælder reglen at du kun må plukke, hvad du kan nå fra stier eller veje. Desuden er det smart, at holde sig fra trafikerede veje og markveje, da der her er risiko for forurening af udstødningsgasser og sprøjtegifte.
Ønsker du at plukke jordbær findes der masser af tilbud på privat grund, hvor du får udleveret en kurv, du kan fylde med de sødeste jordbær. Dette er en hyggelig begivenhed for hele familien, og de kontrollerede rammer betyder, at du ikke behøver foretage dig meget andet end at møde op og vælge de mest saftige jordbær.
Pro tip: Privatarrangeret jordbærplukning kommer som regel med en mindre egenbetaling. Hold øje med regler for sanketure på privat grund, så det ikke udvikler sig til en stjæletur i stedet for.
Sæt svampejagten ind!
Svampejagten er måske den mest kendte sanketur i Danmark, da vi har over 6,000 forskellige svampearter i naturen. Fra September kommer der rigtig gang i svampelivet i skovbunden og spiselige sorter som rørhatten, kantarellen, karl-johan og østershatten begynder at titte op af mossen. Her er der virkelig mulighed for at komme hjem med den helt store gevinst til middagsbordet og imponere dine gæster med lækre lune svamperetter i efterårskulden. Svampe kan sankes året rundt, men forholdene er mest gunstige om efteråret efter en længere periode med regn.
Det er intet under, at svampejagten er højt på listen over sanketure, men udover at være populær, kan denne sanketur også afføde en vis ærefrygt, da også den giftige fluesvamp gemmer sig i den danske muld. Det er derfor en god idé, at alliere sig med en kyndig svampekender, eller som minimum sørge for at læse op på stoffet inden afgang, så man er godt udstyret til at kende forskel på de giftige og spiselige svampe.
Pro tip: I Danmark findes disse giftige svampe: Snehvid fluesvamp, grøn fluesvamp, rød fluesvamp, almindelig netbladhat og satans rørhat. Gør dig bekendt med disse inden du går på svampejagt, så de ikke ender i kurven. Smag aldrig på en svamp med mindre du er helt sikker på dens sort, og husk desuden at vilde svampe skal tilberede inden de spises.
Frugt og grønt fra naturens supermarked
I en tid hvor madspild fylder mere end nogensinde, er en sanketur en perfekt måde at udnytte naturens ressourcer og samtidig mindske madspild. Som privat kan man nemlig give lov til offentlig sankning på sin grund, hvis man fx har alt for mange æbler på æbletræet til at syltningen kan følge med, grøntsager i overflod i køkkenhaven, eller blot ejer skovområder der gemmer på masser af spiselige skatte.
Selvom man i gamle dage gik på æblerov i naboens have, kan æblerov nu faktisk foregå helt legitimt; alt du skal gøre er at tjekke op på, hvor der er ret til offentlig sankning nær dig, og så er det ellers bare om at fylde lommerne med de friske frugter, som måske ellers ville gå til spilde.
Pro tip: Når det kommer til at sanke frugt og grøntsager, er det vigtigt at holde sig opdateret på reglerne for sankning på privat grund, da det ofte er her, det bugner med lækkerier i et udbud der får grønthandlerens hylder til at blegne.
Kilder og mere inspiration: