En roadtrip i Island en fantastisk oplevelse med de enestående bjergpas, episke kystveje og ringveje, der snor sig gennem lavamarker og forbi gigantiske gletsjere. Men du behøver ikke at få kuldegysninger af at køre rundt i landet: momondos guide hjælper dig med at gøre din roadtrip i Island rigtig første gang.
Sådan kommer du til Island
Takket være Islands kraftigt stigende popularitet som et must at besøge i de senere år, er landet nu bedre betjent med fly fra Danmark end nogensinde før. I øjeblikket er der hyppige forbindelser fra København, Billund og Aalborg.
Næsten alle flyvninger går til Islands største lufthavn, Keflavík International Airport, som ligger 50 minutters kørsel sydvest for Reykjavík – en spektakulær, overjordisk rejse i sig selv og den perfekte start på enhver roadtrip i Island.
Hvad koster en flyvetur fra Danmark til Island? Det afhænger selvfølgelig af sæsonen og andre faktorer, der afgør flypriserne. I gennemsnit kan du forvente at betale 1.887 kr. for en flyrejse tur/retur fra København til Reykjavík.
Gode biler til din roadtrip i Island
Når man tænker på Island, er det som en vildmark, der minder om Valhalla – med imponerende fjorde, gletscherdale og ufremkommelige bjerge. Det er i bund og grund sandt, men islændingene er blevet dygtige til at forbinde alle disse vidundere med snoede veje og klipperuter.
Det vil også sige, at det er let som en leg at køre fra Reykjavík og hele vejen rundt på landets cirkelformede Route 1 – eller Ringvejen – til Seyðisfjörður længst mod øst eller Ísafjörður i de højtliggende Vestfjorde på velholdte asfalterede veje.
Og det bedste af det hele? Du kan gøre det i enhver type lejebil, du ønsker. Jeg kørte engang fra Borgarfjörður Eystri – Islands folkloristiske hovedstad for alfer, eller “huldufólk” – hele vejen til Reykjavík i en Toyota Aygo.
Hvis du gerne vil udforske længere inde i landet og væk fra kysten, især på de såkaldte F-veje, som er de mere ujævne grusveje, der åbner op for landets indre, kan du nemt skifte fra en simpel hatchback til en kraftfuld firehjulstrækker. Før du bekræfter billeje til din roadtrip, skal du sørge for at have den rigtige forsikring på plads for at kunne dække eventuelle mindre buler eller skrammer.
Det bedste tidspunkt at tage på roadtrip i Island
Hvis du elsker naturen, vil du blive betaget af Island, uanset hvilken tid på året du vælger at rejse.
Sommeren er selvfølgelig til dem, der kun vil køre i dagslys. I juni gør midnatssolen, at landet er oplyst 22,5 timer i døgnet. Men fra november til april er der mørke nætter og nordlys, og januar er den mørkeste måned med kun 6,7 timers dagslys i gennemsnit (kilde: weatherbase.com). Bemærk, at omkring dette tidspunkt kan snestorme midlertidigt lukke Ringvejen.
Hvis du ønsker bedre vejr, bør du komme i maj eller juni for at få de tørreste måneder, og i juli og august for de varmeste. Men ikke ret meget: 11 grader anses for at være de optimale betingelser for solbadning eller friluftssvømning i landet. Så er det godt, at der findes geotermiske spabade og opvarmede udendørs pools til alle behov.
Da Island for tiden er lige så populært som andre europæiske rejsemål, er der i tiden fra november til februar mindst trafik på vejene og – måske vigtigst af alt – billigere indkvartering. Det vil helt sikkert være en passende kompensation for de kortere dage. Månederne juni til august er langt de mest populære besøgsmåneder (oplysningerne er baseret på momondos flysøgningsdata).
Min seneste rejse, fra Reykjavík til Snæfellsneshalvøen i det vestlige Island, var det perfekte kompromis. Der var masser af wow-øjeblikke, og man undgik de populære turistbusser og hotelpriser, der lænsede pengepungen.
Beregn dit budget for en roadtrip i Island
Før du tager til Island, vil du sikkert gerne vide, hvad det kommer til at koste dig. Lige her har du data baseret på momondos sammenligning af hundredvis af rejseudbydere, så du bedre kan vurdere omkostningerne for din roadtrip.
- Gennemsnitspris for en flyrejse tur/retur fra København til Reykjavík: 1.887 kr.
- Gennemsnitspris for en nat i et dobbeltværelse i mellemklasse på et hotel i Reykjavík: 1.600 kr.
- Gennemsnitlig pris for en nat på et hostel i Reykjavík: 780 kr.
- Gennemsnitlig dagspris for en lejebil i Reykjavík: 676 kr.
- Prisen pr. liter benzin i Island (fra maj 2024, ifølge numbeo.com): 15,60 kr.
Prisen for en roadtrip i Island på 7 dage, der dækker 1.327 km (kun for hotelophold, billeje og benzinforbrug) er cirka 18.120 kr. for to rejsende (9.060 kr. pr. person).
Ringvejen på 10 dage
Dag 1: Reykjavík (én nat)
Ti dage på Island vil med garanti gøre dig målløs. Efter at du har suget indtrykket af de vulkanske landskaber til dig på vej fra Keflavíks internationale lufthavn, tager den smukke by Reykjavík over. Begynd ved art déco-kirken Hallgrimskirkja, og planlæg derefter en rute gennem de farverige gader til Islands nationalmuseum, koncerthuset Harpa og skulpturen Sun Voyager, der ligner ribbenene på et vikingeskib og ligger på strandpromenaden.
Her skal du overnatte: Kex Hostel har til huse i en tidligere kiksefabrik og er et boutique-hotel i centrum med et moderne industrielt look og en indbydende restaurant, bar og køkkener til selvforplejning, hvis pengene er knappe.
Dag 2: Den Gyldne Cirkel (én nat)
Afstand fra Reykjavík: 117 km – 2 timer
Spænd sikkerhedsselen og giv den gas, for nu går turen til første stop: den berømte Gyldne Cirkel. Denne naturskønne, 305 km lange rundtur begynder 40 km øst for hovedstaden og omfatter tre uundgåelige naturperler: Thingvellir nationalpark, det geotermiske område Geysir og vandfaldet Gullfoss. Det er en enkel, men god løsning, som gør det til den mest besøgte endagstur i landet.
Find de bedste hoteller i området Den Gyldne Cirkel. --
Dag 3: Vík (én nat)
Afstand fra Golden Circle: 177 km – 2,5 timer
Fantastisk udsigt langs vejene er hverdagskost på Islands sydkyst, men Vík har en god evne til at skrue op for dramaet. Det, der umiddelbart tiltrækker os, er de brusende vandfald, der ligger gemt i kløfter langs vejen, som ser ud, som om de er blevet kløvet af en gigantisk økse. De vigtigste er Seljalandsfoss og Skógafoss, som begge er smukt indrammet af klipper og havudsigt.
Find de bedste hoteller i Vík.
Dag 4: Vatnajökull nationalpark (én nat)
Afstand fra Vík: 140 km – 1 time og 40 minutter
Tag selen og steigeisen på, og få et adrenalinfyldt gletsjereventyr på Europas største indlandsis. Denne enorme nationalpark er som skabt til alle slags eventyr, og bjergguider tilbyder gletsjervandringer og isklatring fra basislejren ved Skaftafell.
Jeg indrømmer, at jeg har højdeskræk, men jeg formåede alligevel at kanalisere min indre helt med hår på brystet på et mikroeventyr hen over Vatnajökull-gletsjerens spaltefyldte overflade. Hvis man ønsker noget mere afslappet, er der stier for alle aldre og niveauer fra Skaftafellsstofa Visitor Centre.
Find de bedste hoteller i nærheden af Vatnajökull nationalpark.
Dag 5: Djúpivogur (én nat)
Afstand fra Vatnajökull nationalpark: 230 km – 3 timer
Jökulsárlóns gletsjersø, der ligger 56 km mod øst og er 300 meter dyb, er Islands laveste punkt. Den prikker til sanserne og giver et indtryk af det kolossale isfelt, der ligger mod nord, og er det første stop på vejen til Djúpivogur. Her er en sejltur på søen et must. Omfanget overgår de vildeste fantasier, og når man kommer hertil, har man en fornemmelse af at være trådt ind i en ny istid. Derefter fører vejen mod nordøst til Djúpivogur på den spektakulære Berufjörður.
Find de bedste hoteller i Djúpivogur.
Dag 6: Seydisfjordur (én nat)
Afstand fra Djúpivogur: 177 km – 2 timer og 30 minutter
Vejen til Seydisfjordur er i sig selv fantastisk, og landsbyen har altid været en verden for sig selv i forhold til resten af Island – den er afskåret af bjergpasset Fjarðarheiði og ligger 27 km fra Ringvejen. Men det gør ikke noget, for dalen er utroligt smuk, og alene turen er det hele værd. Undervejs kan du stoppe i Reyðarfjörður, der er omgivet af bjerge, og købe forsyninger i Egilsstaðir.
Find de bedste hoteller i Seydisfjordur. I hovedbygningen ligger også Norð Austur, en sushirestaurant med et islandsk twist.
Dag 7: Mývatn-søen (én nat)
Afstand fra Seydisfjordur: 200 km – 2 timer og 40 minutter
Om vinteren kan du opleve nordlys ved søen Mývatn, men den er en fornøjelse at besøge på alle årstider, især på grund af Mývatns geotermiske naturbade. De er som mælkeagtige bassiner, hvor du kan nyde det varme vand på den helt naturlige måde. For at opleve Islands legender om det magiske “huldufólk” kan man tage en afstikker mod nordøst ad rute 94 og krydse et floddelta fra en gletsjer for at komme ind på grusvejen til Borgarfjörður Eystri.
Hvor skal man overnatte: Den store fordel ved Berjaya Mývatn Hotel er, at det ligger fem minutters gang fra søen Mývatn, og at det har en hyggelig restaurant, en pub og værelser der er lige så dejlige som dem, du finder i Reykjavík.
Dag 8: Akureyri (én nat)
Afstand fra Mývatn-søen: 74 km – 1 time
Med nogle få undtagelser er det nordlige Island det mest uforglemmelige sted man kan tage på hvalsafari i Europa. Sammenlignet med andre steder er kysten dejlig stille, og den er et godt hvalområde, hvor både Akureyri og det nærliggende Húsavík (46 km længere mod nord) er hjemsted for vågehvaler, finhvaler, spækhuggere og blåhvaler fra de omkringliggende bugter. Når du får øje på en pukkelvhal, bliver alle dine feriedrømme om Island opfyldt.
Her skal du overnatte: På dette tidspunkt af din rejse langs den islandske Ringvej har du måske lyst til at bytte roen på landet ud med bystemning. Akureyri er det tætteste, den nordlige del af landet kommer på dette høje tempo, og alle veje synes at føre til vartegnet Hótel Kea.
Dag 9: Stykkishólmur (én nat)
Afstand fra Akureyri: 354 km – 4 timer og 30 minutter
Gå ikke i panik over køreafstanden i dag. I et land, der er to og en halv gange større end Danmark, kan man altid forvente én lang dag bag rattet. Dette er den dag. Den gode nyhed er, at landskabet er lige så vildt, som du forventer. Du bør stoppe ved den sølvfarvede Bergárfoss og det familievenlige Icelandic Seal Center. Rejsens ende bringer dig til Stykkishólmur, en af Islands smukkeste byer.
Omkring 40 km længere mod vest langs kysten uden for Grundarfjörður ligger Kirkjufell – Kirkebjerget. Det er nu det mest fotograferede bjerg i landet. Ved mit sidste besøg var parkeringspladsen næsten fuld, så kom enten tidligt eller sent på dagen for at undgå trængsel.
Find de bedste hoteller i nærheden af Stykkishólmur. Som man kan forvente af en af Islands mest populære hotelkæder, er værelserne rene og velholdte, og de har et stilrent, modernistisk look.
Dag 10: Reykjavík (én nat)
Afstand fra Stykkishólmur: 173 km – 2 timer og 20 minutter
Så går turen tilbage til hovedstaden, gennem Snæfellsnes lavahærgede landskaber og med en afstikker til Snæfellsjökull, halvøens iøjnefaldende stratovulkan med gletsjertop. Når du når Reykjavík, er det nødvendigt at holde en pause fra at sidde bag rattet. De, som er på jagt efter det islandske, når det er mest overdådigt, bør slå sig løs i Sky Lagoon i Kópavogur. Eller afslut din livsbekræftende tur i det æteriske vand i den geotermiske Blå Lagune på halvøen Reykjanes.
Her skal du overnatte: Fosshotel Reykjavík, der ligger i byens erhvervsområde og har 320 værelser, er Islands største hotel. Det skiller sig ud med en fantastisk udsigt over bugten samt baren Bjorgardurinn i underetagen.
Halvøen Snæfellsnes på 3 dage
Dag 1: Búðir (én nat)
Afstand fra Reykjavík: 178 km – 2 timer og 30 minutter
Hvis du vil opleve en utrolig skønhed på en mere visuel og mystisk skala, end Reykjavík kan tilbyde, skal du køre mod nordvest fra hovedstaden, under to havtunneler og ud på halvøen Snæfellsnes. Da der er flere får end mennesker, er der ikke så meget trafik at bekymre sig om. Det er et af Islands vildeste steder, så tag din vindtætte, vandafvisende jakke på, og få et nærbillede af Bjarnafossa, et vandfald, der springer ud fra en lodret klippe, og Islands sorte kirke, Búðakirkja.
Find de bedste hoteller i nærheden af Búðir.
Dag 2: Stykkishólmur (én nat)
Afstand fra Búðir: 128 km – 1 time og 50 minutter
Der er masser af seværdigheder på Snæfellsnes, så stå tidligt op og tag til Arnarstapi og dens lavarørstunneler, der breder sig under stratovulkanen Snæfellsjökull. Selv om den franske forfatter Jules Verne aldrig besøgte Vestisland, blev Snæfellsjökull nationalpark udgangspunktet for hans Rejse til Jordens centrum tilbage i 1864.
Naturen lokker: Den karakteristiske sorte sandstrand Djúpalónssandur er et andet must, og det samme er Saxhóll, et vulkankrater, hvor udsigten til Snæfellsjökull forstærker dramaet. Det bliver efterhånden en rutine at stoppe op i vejkanten, når den ene fantastiske udsigt efter den anden dukker op i forruden på vej til Stykkishólmur.
Find de bedste hoteller i Stykkishólmur. Mange besøgende kommer på dagsture fra Reykjavík, men da det islandske tempo er langsomt, er det nærliggende at overnatte og nyde et udflugtsmåltid på den nærliggende Narfeyrarstofa.
Dag 3: Reykjavík (én nat)
Afstand fra Stykkishólmur: 173 km – 2 timer og 20 minutter
Efter at have passeret de mange tusinde øer i Stykkishólmur snor vejen sig tilbage mod syd gennem et dramatisk bjerglandskab, hvor man altid fristes til at stoppe for at gå en tur. Mindre kendt er Bjarnarhöfn Hajmuseum, hvor ejeren fortæller om processen med at lave fermenteret haj – en islandsk delikatesse. I hovedstaden ligger det ligeså mærkelige islandske Fallologiske Museum, der er dedikeret til indsamling, undersøgelse og præsentation af peniseksemplarer.
Find de bedste hoteller i Reykjavík. -
Ansvarsfraskrivelse: Hotelanbefalingerne i denne artikel er baseret på kundevurderinger og forfatterens personlige valg, så du er velkommen til at bruge vores hotelsøgningsværktøj for at finde det overnatningssted, der passer bedst til dine behov.