Midt i Atlanterhavet, mellem Skotlands forrevne eventyrøer, Hebriderne, og det smukke og populære Island, ligger en klase af spektakulære og stort set uberørte øer: Færøerne. De er små og afsidesliggende, men deres dramatiske landskab er som taget ud af en eventyrroman. Der hviler en rå urkraft over den upolerede natur, og det stejle terræn finder sin kontrast i det færøske folks varme og beskedne væremåde. At besøge Færøerne er som at rejse gennem en storslået filmisk kulisse, en oplevelse du med fordel kan rangere højt på listen over dine vildeste rejsedrømme.
Find fly til FærøerneFæringer – godmodige og hårdføre vikinger
Basaltklipper, der hæver sig højt over havet, og intet andet end det tilsyneladende uendelige Atlanterhav i syne – lyder det som det perfekte sted at slå sig ned? Det gjorde det for de norske vikinger, da de for første gang stødte på færøsk kyst tilbage i 800-tallet og besluttede sig til at bosætte sig. Når man tænker på færingernes viljestærke og selvstændige, men afslappede mentalitet, kommer det ikke som den store overraskelse, at de har vikingeblod i årerne.
Færingerne har deres helt egen måde at leve på, og uanset om det gælder deres kædedans akkompagneret af viser, deres berygtede fermenterede kød eller den populære nationalsport, kaproningen, så lykkes de særdeles godt med at holde traditionerne i live.
Mens verden har travlt med at synkronisere diverse digitale platforme og henad vejen også sine vaner, har dette lille samfund formået at bevare sin oprindelige charme. Her er det fårerne, der trimmer husenes græstage, og hertil kommer at Færøerne kun har tre lyskryds i alt – alle i den lille hovedstad Tórshavn. Færingerne har formået at holde fødderne solidt plantet på jorden og fastholde et tæt forhold til naturen. De er dygtige og passionerede fiskere, og de bruger alle dele fra dyret, når de laver mad. Og så kender de selv de ufremkommelige hjørner af klippelandskabet som deres egen bukselomme.
De forbløffende færøske får
Færøernes dramatiske klippeformationer, frodige dale og vådområder dækker i alt 18 øer, og terrænet er lige så udfordrende, som det er ærefrygtindgydende. Øerne er adskilt af smalle sunde og fjorde, og befolkningstallet ligger i den lave ende af 50,000, fordelt på 17 af øerne. På én af disse øer, Stóra Dímun, bor der kun syv personer. På trods af den afsides beliggenhed, er øerne overraskende nemme at komme til – en flyvetur fra København tager kun lidt over 2 timer.
Fårerne er nærmest integreret i landskabet, og de græsser frit på øerne – de er ligeså uundværlige som de stejle klippeskrænter, de på mirakuløs vist formår at hage sig fast i. Ingen ved, hvordan de gør det, men det siges, at de kun sjældent falder ned.
Nogle øer kan nås via broer og tunneler, andre kun med færge eller helikopter. At rejse med helikopter lyder måske som en ekstravagant løsning, men priserne er meget mere lavere, end man skulle tro, og det er faktisk en fremragende måde at pendle til de fjerneste steder, som fx den smukke ø Mykines. Mykines er anerkendt for sin mangfoldige fuglebestand, der bl.a. tæller suler, mallemukker, søpapegøjer og strandskaden, Tjaldur, den færøske nationalfugl.
Tag på roadtrip gennem det eventyrlige klippelandskab
De færøske veje snor sig gennem grøn hede og langs knejsende klipper og svimlende dybe skrænter – de er som skabt til et roadtrip. Afstandende er korte, så du behøver ikke bestemme dig for en rute hjemmefra. Tag turen som den kommer, gennem dale og små landsbyer, og følg dit hjerte. Det kan ikke gå galt.
Havet er aldrig mere end få minutter væk. Bare følg hovedvejen og begiv dig så ned ad nogle af de sideveje, du møder på din vej. Her vil du støde på kyster, bakker og dale, hvor der ligger små landsbyer af farverige huse, nogle med tørvetag.
Én af af de lokales favoritter er den naturskønne landsby Saksun, der ligger på nordsiden af Streymoy. Den er kendt for sine sortbejsede huse og den vanvittigt smukke sø, der grænser op til havet. Gå heller ikke glip af landsbyen Gjógv på øen Eysturoy, der har en billedskøn naturhavn, som det ville være synd at gå glip af.
Et andet sted, der er værd at notere sig, er det spektakulære vandfald, Bøsdalafossur, der bruser fra søen Leitisvatn og direkte i havet. Trods sin storslåethed bliver stedet ikke overrendt, man skal nemlig vandre fem kilometer for at komme derhen og tilbage, og turen tager omkring to timer. Parker bilen ved landsbyen Miðvág og følg vejen til højre for kirken, der leder til den gamle Ovaragøta-sti. Stien fører dig til vandfaldet og den majestætiske Trælanípan-klippe. Herfra blev nedslidte trælle kastet ud til den visse død i gamle dage.
En mand og en båd – behøver man mere?
Fiskeri er færingernes store passion, og de deler gerne rundhåndet ud af gode råd og erfaringer. En tur med en lokal fiskerbåd er en uforglemmelig oplevelse, der giver dig muligheden for at se det storslåede landskab fra havsiden og samtidig opleve én af de mest vitale komponenter i den færøske kultur på første hånd.
En ganske særlig oplevelse venter dig, hvis du booker en tur med den lokale fisker Magni Blástein, der sejler ud med sin hyggelige fiskekutter fra byen Vestmanna på hovedøen Streymoy. Magni kender de færøske vande ind og ud, og byder på både ekspert-fisketips og godt selskab. Man behøver ikke være den store fiske-entusiast for at få glæde af sådan en tur – giv det en chance og kast linen ud et par gange, så bliver du helt sikkert bidt af det.
At komme til havs er et eventyr i sig selv, men der er også masser af fremragende fiskemuligheder til lands. Besøg Tórshavn og slå et smut forbi Jóghvan Weihes fiskerbutik i Stiðjagøta 10, her kan du få opdateringer om de seneste fangster. Sørg også for at tage en tur til søen Leynavatn på Streymoy, hvor der er massevis af ørred og laks. For at fiske i Leynavatn skal du have et specielt fiskekort, som kan skaffes på den lokale EFFO benzinstation i den nærliggende landsby Kollafjørður.
Grotteture og dagsudflugter til lands og til vands
Skal der ekstra fart på, kan du tage på en tempofyldt grottetur med Rib62, hvor bådene opnår en topfart på 60 knob. Når I ankommer til grotterne, sænker båden farten for at undgå at skræmme fuglene væk. Du kan også overvære en sejlturs-grottekoncert af færøske musikere med Nordlysid, eller at tage med udflugtsarrangøren Skuvadal til forskellige destinationer, fx ind i de dybe grotter ved Vestmannas havklipper eller på en dagsudflugt til den skønne ø Mykines.
Har du mod på fysiske udfordringer? Tag til landsbyen Norðradalur på Streymoys vestkyst. Den er omgivet af stejle klipper og har en storslået udsigt over øen Koltur, men byder derudover også på en kæmpe basaltvæg, der er et yndet udflugtsmål for det voksende færøske klatremiljø. Kunne du tænke dig at udforske havmiljøet, kan du tage på guidede ture med Faroe Dive, mens North Atlantic Xperience arrangerer kajak-, vandre- og bådture.
Er det bare mig, eller kigger maden på mig?
Bortset fra fiskeri er der én ting, der kan få stemningen helt i vejret hos færingerne – det er maden. Færøerne ligger afskåret fra de kulinariske traditioner på det europæiske fastland, og har gennem tiden udviklet ekstraordinære konserveringsteknikker og markante smagsnuancer med det sigte at få det meste ud af de lokale ressourcer.
Ingredienserne høstes direkte fra den omkringliggende natur, og de har lært at udnytte hver en bid slagtet dyr eller fanget fisk, helt ned til fårets øjenhuler og tunge. Særligt fermenteringsteknikkerne er på det seneste blevet genstand for ikke så lidt gastronomisk opmærksomhed, blandt andet i kraft af den lokale restaurant Koks, der for nylig modtog Færøernes allerførste Michelin-stjerne. Koks har perfektioneret den unikke og markante ræst-smag, en særlig fermentering, og serverer retter baseret på langsomtvoksende, lokale råvarer.
Tjek Heima í Havn’s fire spisesteder for et moderne bud på færøsk madlavning. De tilbyder hver især deres egen fortolkning af den lokale gastronomi. Eller endnu bedre: prøv home-dining hos en lokal familie – den bedste måde at opleve den lokale madkultur. Færingerne er gæstfri og elsker at fortælle en god historie.
Oplev alle fire årstider på én dag
Vejret på Færøernes har sit helt eget liv, og lever fuldt op til sit vindblæste rygte, så bikini og solbriller er der sjældent brug for. Klimaet er dog overraskende mildt med et gennemsnit på 13 grader om sommeren og 3 grader om vinteren – én af de højeste vinter-gennemsnitstemperaturer i de nordiske lande. Men … sådan føles det ikke nødvendigvis!
Ændringer i topografi og havstrømme gør vejret yderst uberegneligt. Det skifter fra sted til sted, og endda fra den ene time til den anden. Det betyder, at du potentielt har muligheden for at opleve alle fire årstider på én dag. Hvis det lyder lidt for eventyrligt, anbefales det at rejse om sommeren – så øger du dine chancer for sol og klart sigte.
Pas på Huldufólkene!
Selvom vejr primært er et spørgsmål om temperament og præference, så er det faktisk noget, du bør være opmærksom på, når du vandrer i den varierede færøske natur. Du finder næppe et mere fascinerende og imponerende landskab at strejfe om i, men tågen kan gøre sin ankomst i løbet af få minutter, og klipperne er stejle og ender brat, så vær sikker på, at du ved præcis, hvor du er, så du ikke farer vild eller uforvarende falder ud over en kant.
Og ikke mindst for at undgå at løbe ind i de berygtede “huldufólk”, overnaturlige væsener med sort hår og gråt tøj, der hjemsøger de færøske folkesagn. De siges at bo inde i bakker og store sten, og kommer ud, når duggen falder, for at skubbe ensomme vandrere udover klipperne. På den anden side – skulle det ske, går du ned med stil.
Tórshavn – én af verdens mindste hovedstæder
Dit færøske eventyr er ikke fuldendt, før du har tilbragt en dag eller to i hovedstaden Tórshavn, der ligger på den sydlige spids af hovedøen Streymoy. Læg særligt mærke til den gamle by i Tórshavn, der breder sig langs havnen med sine kompakte huse, som er malet i en kaskade af smukke nuancer.
Udover den flotte beliggenhed ved havet og de velbevarede, gamle huse, har Tórshavn masser af små caféer, restauranter og butikker. Besøg Guðrun & Guðruns hovedbutik, hvor du finder uldstrik i moderne design, herunder den berømte uldsweater som Sarah Lund har på i Forbrydelsen. Derudover kan du opleve landets kunstneriske kulturarv på Færøernes Kunstmuseum Listasavn Føroya og Nordens Hus.
Pro-tip: Hvis du vil opleve Tórshavn fra sin bedste side, så aflæg et besøg under Ólavsøka, den lokale sommerfestival, der fejres hvert år d. 28.-29. juli i forbindelse med den færøske nationaldag. Her fyldes gaderne med glade færinger i festlige folkedragter, der danser kædedans, lytter til lokale bands og der hepper, når den store kaproning løber af stablen.
Der findes simpelthen ikke dårlig beliggenhed på Færøerne, men hvis du vil bo i Tórshavn, tilbyder Hotel Føroyar en betagende udsigt over byen og fjorden Nólsoyarfjørður.
Find flybilletter til Færøerne