preload

Højt oppe over polarcirklen på Norges vestkyst ligger Lofoten-øerne, der almindeligvis betegnes Lofoten. Øerne er vilde og barske, men besøgende kommer for den bemærkelsesværdige natur: bjerge, der tårner sig op over havet, uberørte strande og surfingbølger i verdensklasse. For ikke at nævne selve symbolet på Norge: fjordene.

Lofoten danner en landtange ud fra det norske fastland med Tromsø som den nærmeste kendte by. Ligesom Tromsø er Lofoten den ideelle vinterdestination, hvis du vil have et glimt (eller mange) af aurora borealis, også kaldet nordlys. På grund af områdets varierede landskab kan du både vandre, stå på ski, fiske og dykke. Men øgruppen byder også på spændende seværdigheder, der giver et indblik i den unikke kultur helt heroppe i det allernordligste Norge.

I denne rejseguide til Lofoten har vi samlet de bedste tips til alt det, der er værd at se og opleve på en ferie i dette område.

Hvornår skal man rejse til Lofoten?

Johner Bildbyra AB
+46 8 644 83 30
info@johner.se
sales@johner.se

© Getty Images/ Johner Images

Takket være den varme Golfstrøm er Lofoten velsignet med et mildere klima end andre steder beliggende på samme breddegrad. Hvis du drømmer om at opleve så meget som muligt af naturen i Lofoten, er sommeren det oplagte rejsetidspunkt. Her byder vejret ind til fjeld- og vandreture i den storslåedenatur. Kommer du til Lofoten i juni og juli, kan du også se midnatssolen danse. Sommeren er også det bedste tidspunkt at rejse til Lofoten, hvis du vil campere. Og viser vejret sig fra sin allerbedste side, skal du huske at pakke badetøjet. Man skulle ikke tro det, men Lofoten byder faktisk på de mest kridhvide strande, der snildt kan konkurrere med dem, du finder i Caribien.

Betyder det så, at der intet er at opleve, hvis man rejser til Lofoten om vinteren? Snarere tværtimod! Vinterhalvåret er drømmedestinationen for skientusiaster, ligesom du også kan opleve, når sæsonen for torskefiskeri er på sit højeste. Og så må vi ej forglemme nordlyset, der oplyser det vintermørke Lofoten, hvor solen ikke stiger over horisonten i december og januar.

Den bedste tid at rejse til Lofoten afhænger altså af, hvilke naturoplevelser du drømmer om at opleve på din rejse til Lofoten.

Hvordan kommer man til Lofoten?

Sailing along the coastline of the Lofoten and Vesteral Islands, Norway

© Getty Images/ Carol Yepes

På trods af sin afsides beliggenhed er Lofoten let at komme til. Langt størstedelen af turisterne, der besøger Lofoten, kommer hertil med Hurtigruten, som sejler langs den norske kystlinje. I modsætning til mange andre krydstogter er det med Hurtigruten muligt at tage blot et enkelt eller to stop på vejen, og man sparer dermed en overnatning på båden. Hurtigruten sejler nordpå fra Bergen i syd, og du kan køre af både i Stamsund og Svolvær.

Det er også muligt at flyve til Lofoten fra Danmark. En kort indenrigsflyvning fra Oslo fører dig til landsbyen Evenes, og her kan du leje en bil. Forvent piggede dæk på dit køretøj, da isede veje ses allerede fra oktober, og fordi vejrforholdene ændrer sig konstant. Bilkørsel kan være kedeligt, men du kommer næppe til at kede dig på køreturen fra Evenes – du kan nemlig se frem til at suse forbi det mest stårslåede landskab.

Hvor skal man overnatte i Lofoten?

© Shutterstock/ Attilio Pregnolato

Lofoten er et populært rejsemål, og derfor er der massevis af hoteller at vælge imellem. Vil du have en mindeværdig overnatning, kan det anbefales at bo i en såkaldt rorbu. En rorbu er en sæsonbolig, som traditionelt bruges af fiskerne i Lofoten. Mange af de gamle rorbuer er dog også mulige for turister at leje, og de charmerende hytter fungerer som den perfekte, autentiske base i Lofoten. Du finder et udvalg af rorbuer til leje i fiskelejer som Svolvær, Henningsvær og Kabelvåg.

I Lofoten er det også muligt at overnatte i det fri. Hvad enten om du ønsker at slå et telt op nær vandet eller parkere campingvognen på en plads med både brusebad og køkken, finder du en campingplads, der falder i lige netop din smag. Vær dog opmærksom på, at de fleste campingpladser kun er åbne i sommerperioden mellem maj og september.

Find overnatning i Lofoten

Det skal du lave i Lofoten

Tag på fjeldtur

© Shutterstock/ Jan Nedbal

Lofoten er enhver vandrers paradis. Hvad enten du er begynder eller professionel, er der ingen mangel på vandrestier, der fremviser det allerbedste af den smukke vildmark.

Finnglunten

© Thomas Flensted-Jensen

En vandretur til udsigtspunktet ved Finnglunten et godt valg for begyndere, eller hvis vejret er udfordrende. Sporet er egentligt beregnet til mountainbikes, men fungerer lige så godt for vandrere. Du vil blive belønnet med synet af en bjergryg, hvorfra du har en 360-graders panoramaudsigt over de omkringliggende bjerge og fjorde.

Vandreturen til Finnglunten og tilbage igen tager omkring tre-fire timer. Og det er inklusiv stop for at tage billeder undervejs. Og hvorfor ikke nyde udsigten med en kop kaffe i hånden?

Ryten og Kvalvika

© Thomas Flensted-Jensen

For de mere erfarne vandrere er den populære sti, der fører til Rytens udsigtspunkt, et must. Selvom det er en fem-timers vandretur, der til tider er stejl, er ruten stadig velegnet for de fleste.

Slutdestinationen, udsigten over Kvalvika, er så fascinerende, at den er næsten umulig at fange på kamera. Og vandreturen i sig selv byder på fantastiske landskaber. Det er ikke svært at forstå, hvorfor dette er en af Lofotens mest berømte vandreture.

© Thomas Flensted-Jensen

En anden grund til, at denne vandrerute er så populær, er den fotogene klippeafsats for enden af stien. Den ser ud til kun at være for dristige sjæle, men den er mindre farlig, end du tror. Der er nemlig sikker grund lige under den.

Senja og Segla

© Thomas Flensted-Jensen

Senja er en halvstor ø mellem Lofoten og Tromsø. Selvom den teknisk set ikke er en del af Lofoten, er Senja mindst lige så smuk, og et af øens mest berømte steder er bjerget Segla eller “Senjas sejl”.

Herfra kan du vandre til et udsigtspunkt, der er tilgængeligt for alle vandrere. Hvis du kommer på afveje, vil en ny vej føre dig hele vejen til toppen af Segla. Den “lette familievandring” bliver så pludselig forvandlet til en stejl og anstrengende vandretur, der dog er det hele værd. I selskab med årets første sne er udsigten fra toppen ualmindelig smuk.

Klatring

© Shutterstock/ Sinesp

En af de mest fascinerende fjeldformationer i Lofoten er Svolværgeita. At nå til Svolværgeita  kræver lidt mere end en rask vandretur og god kondi – vil man nå til tops, skal klatreudstyret findes frem. Har du ikke den store klatreerfaring, behøver dette dog ikke at skræmme dig væk. Der findes nemlig ruter både for nybegyndere såvel som mere avancerede ruter. Èn ting er du dog garanteret; Uanset om du vælger at klatre op og opleve Svolværgeita på nær hånd eller ser den på afstand, er fjeldformationen et helt enestående syn!

Fisketur

Lofoten er berømt for sit torskefiskeri i vintermånederne. Højsæsonen ligger mellem januar og april, men det er også muligt at tage på fisketur i Lofoten på andre tider af året. Du kan vælge enten at tage ud at fiske i en traditionel fiskekutter, deltage i en arrangeret tur for sportfiskere eller leje din egen båd.

Skitur

Johner Bildbyra AB
+46 8 644 83 30
info@johner.se
sales@johner.se

© GettyImages/ Lars Thulin

Norge er en populær skidestination for skiløbere på alle niveauer. Og også her helt oppe i nord er det muligt at stå på ski. For den erfarne skiløber findes der uendeligt mange muligheder for både freeride, skiløb fra toppen af fjelde samt off-piste. Er du til langrend, er der også forskellige terræn at vælge imellem i Lofoten.

Surfing og strande

rear view of younf brunette walking in lofoten beach

© Getty Images/ Carol Yepes

Lofoten er ikke blot kendt for sit smukke vinterlandskab, nordlys og majestætiske fjelde. Tro det eller ej, men her finder du også kridhvide sandstrande og surfing i verdensklasse. Selvom vandet naturligvis er koldere end ved strandene i sydens sol, så er her fortsat gode muligheder for de, der er interesserede i vandsport. Læg vejen forbi Unstad, der er hjem til verdens nordligste surfskole, og som er beliggende i de mest storslåede omgivelser og naturligvis perfekte bølger til timevis af vandsjov.

Kajaktur på fjorden

From Nusfjord in Lofoten, Norway.

© GettyImages/ Svein Nordrum

Norge er berømt for sine smukke fjorde med majestætiske klippevægge langs de bølgende fjordbredder. Oplev dem på helt nær hånd med en kajaktur gennem Lofotens Trollfjord. Mens du padler ned ad den blikstille fjord, skal du være på udkig efter både havørne, sæler og oddere, som bor her. Er du rigtig heldig, vil du måske kunne se en hval, der svømmer ind i fjorden for at spise. Der findes et stort udvalg af guidede dagsture i Lofoten for både nybegyndere såvel som de mere erfarne roere.

Lofotr Vikingemuseum

© Kjell Ove Storvik

Vi i Norden er berømte, eller nærmere berygtede, for vores fortid som vikinger. Følger du med i den populære TV-serie Vikings, eller er du generelt bare interesseret i vikingetiden, kan du få dit fix  på Lofotr Vikingmuseum i Borg. Museets hovedattraktion er et langhus, som man mener stammer helt tilbage fra år 500, og som blev udgravet i 80’erne. Langhuset er hele 83 meter langt og er dermed Norges største bygning fra vikingetiden. Da man har valgt at rekonstruere og genskabe langhuset for at give en så autentisk oplevelse som muligt, føles et besøg her som en rejse tilbage i tiden. Udover det fascinerende langhus, finder du på Vikingemuseet også et væld af andre arkæologiske fund og udstillinger samt muligheden for at klæde sig ud og lege viking for en dag – den perfekte underholdning for dig, der rejser til Lofoten med børn.

Norsk Fiskeværsmuseum og Lofoten Tørfiskmuseum i Å

Helt yderst i Lofoten, på øen Moskenesøya, ligger fiskelejet Å. Fiskelejet, eller fiskeværet som det hedder på norsk, er et af de bedst bevarede i Norge og giver et godt indblik i, hvordan de lokale fiskere boede for 100 år siden. På Norsk Fiskeværsmuseum fortælles historien om livet i et fiskevær og måden, samfundet var organiseret her. Læg også vejen forbi Lofoten Tørfiskmuseum, hvor du kan lære mere om Norges ældste eksportprodukt, og hvordan det blev til en italiensk delikatesse.

Lofotakvariet

© Kjell Ove Storvik

Der er også massevis af aktiviteter for børn i Lofoten. En af favoritterne er Lofotakvariet i Kabelvåg. Her kan du og familiens mindste lære mere om torsken fra Lofoten og alle de andre fiskearter og skaldyr, som findes helt heroppe i nord. Akvariet er desuden hjem til både sæler og oddere, og du bør ikke tage herfra, før du har overværet fodringen af disse.

Dykning og snorkling

Woman swimming in cold ocean near fishing village on Lofoten Islands
© Getty Images/ Anastasiia Shavshyna

En rejse til Lofoten er i sig selv lidt af en “once in a lifetime”-oplevelse. Men drømmer du om at prøve noget helt ud over det sædvanlige, skal dette findes i verden under havoverfladen. Flere selskaber i Lofoten tilbyder både dykning og snorkling i det krystalklare arktiske vand, hvor du kan opleve alt fra tangskove, søpindsvin og kæmpe gopler til havkatte og fladfisk. Den erfarne dykker kan gå på opdagelse i de mange sunkne vrag, der er at finde på disse kanter.

Se nordlys

© Thomas Flensted-Jensen

Besøg Lofoten mellem september og april, hvis du vil have den bedste chance for at se nordlys. De skiftende himmelske lys opstår, når elektrisk ladede partikler, der stammer fra solen, når jordens magnetfelt. Feltet er svagest ved polerne, så jo længere nordpå du kommer, desto bedre er chancen for at se nordlys. Lofoten er et glimrende sted at fange fænomenet.

At stå under den stjernefyldte arktiske himmel og opleve nordlyset danse over dig er en af de mest spektakulære naturoplevelser, du kan forestille dig. Det kan næsten føles uvirkeligt.

Find fly til Lofoten Find overnatning i Lofoten

Er du på udkig efter mere inspiration?

Om forfatteren

Camilla RiisCamillas rejseeventyr begyndte, da hun var 10 måneder gammel og hoppede på sit første fly. Siden da er hendes rejselyst kun blevet større. Hun har tilbragt et semester i Arkansas, camperet i Islands højland, vandret i de norske fjelde, overnattet i en lille kinesisk landsby, arbejdet i pulserende Hongkong og tilbragt utallige somre i solrige Sydfrankrig. Efter fem år i Amsterdam er Camilla tilbage i Danmark, hvor hun glæder sig til at genopdage alle de skjulte perler i vores lille land.

Udforsk flere artikler