Selvom det kan være svært at rejse med kørestol, behøver det ikke at afholde os fra at komme ud i verden og nyde vores store, smukke klode. Der er masser af måder at gøre en rejse med kørestol nemmere og mindre stressende på. Jeg har rejst med min elkørestol det meste af mit liv, og de gode oplevelser har langt overgået de dårlige. Lad os g, for jeg vil gerne dele nogle af mine bedste tips til at rejse med kørestol med dig.
1. Vælg en destination, der er tilgængelig for rejser med kørestol
Det første, du skal sikre dig, når du vælger en destination, er at der er tilgængelig transport, både når du ankommer og under hele din rejse. Som rejsende med et handicap har man ikke lyst til at ankomme til lufthavnen og opdage, at man kommer til at blive hængende dér hele tiden! Sørg også for, at der er et hotel med et handicapvenligt værelse til rådighed, og tjek destinationens hjemmeside for at se, om der er forskellige handicapvenlige aktiviteter, mens du er der.
2. Lær, hvad du kan forvente, når du flyver med en kørestol
Personer, der bruger kørestol, skal skifte fra deres egen kørestol for at komme til at sidde i et fly. Din kørestol vil enten blive opbevaret i skabet i kabinen (hvis det er en manuel stol) eller i flyets bagagerum (hvis det er en elektrisk kørestol). Hvis du ønsker det, vil lufthavnen stille assistenter til rådighed, som kan hjælpe dig med overflytningen. Jeg har fundet ud af, at overflytninger kan være nemme og sikre, hvis man altid forklarer, hvordan de bedst kan hjælpe en, og ikke lader dem tage styringen.
3. Ring til flyselskabet, før du går ombord
Selvom det er ret nemt at booke en flyrejse online, ringer jeg altid direkte til flyselskabet, når jeg booker. Jeg vil gerne fortælle dem, at jeg flyver med en 180 kg tung elkørestol, og at jeg har brug for to assistenter til at hjælpe mig med at komme på plads i mit flysæde. Når jeg gør dem opmærksom på kørestolens dimensioner og den type batteri, der er i stolen, er de bedre forberedt på at passe på mig og min stol.
4. Få mest muligt ud af tiden i lufthavnen
Hvis man er kørestolsbruger, kommer man først ombord på flyet. Når det er sagt, er det meget vigtigt at ankomme tidligt til lufthavnen. Anbefalingen er to timer før flyrejser indenrigs og tre timer før internationale flyrejser. Man har ikke lyst til at have for travlt, og derfor er man mindre stresset på afrejsedagen.
Når jeg har tjekket ind, finder jeg altid først min gate, hvor jeg kan gentage mit behov for hjælp til boarding, og derefter fortsætter jeg med at finde et rummeligt handicaptoilet. Når jeg har fundet begge steder, kan jeg se mig omkring i butikkerne eller, hvis tiden tillader det, ringe til nogle af mine nærmeste.
5. En roadtrip kan være sjov
Jeg elsker at tage på roadtrip! Det giver en mulighed for at blive i ens egen komfortable bil og at pakke næsten alt, hvad man har lyst til. Sørg for at opbevare medicin, der skal være nedkølet, i en køleboks, og pak nogle snacks, der booster humøret! Du bør altid sikre dig, at dit køretøj har gode dæk, masser af benzin og olie, og at din rampe eller lift er i god stand før afgang. Og glem ikke at medbringe et par tæpper og masser af vand, hvis der skulle ske noget med bilen.
6. Lær, hvad du skal kigge efter på et handicapvenligt hotel
Eftersom ordet “tilgængelig” betyder forskellige ting for alle rejsende, som har et handicap, bør du ringe direkte til hotellet. Du kan kigge på nettet for at finde et hotel, der opfylder dine ønsker, men ring direkte til dem for at stille specifikke spørgsmål om, hvad der gør deres værelser handicapvenlige. Det kan være en god idé at spørge om sengens højde, toilettets højde, eller hvilken type badekar – alternativt et brusebad som en kørestol kan rulle ind i – der er på værelset. Hvis medarbejderen ikke kan svare på dine spørgsmål, så bed om at tale med en fra ledelsen og måske endda om at få tilsendt billeder.
7. Kom ud i det fri, og udforsk området
Vær ikke bange for at komme ud af din komfortzone og udforske området. Alle destinationer har ting, der gør dem unikke, og ved at udforske området kan du få en helt ny forståelse for folks kultur. Søg på destinationens hjemmeside eller læs anmeldelser af området på rejseblogs om tilgængelighed. Der er ofte fantastiske handicapvenlige vandrestier, handicapvenlige strande og et væld af butikker, museer og begivenheder, som du kan opleve.
8. Find de bedste priser, og ha’ flere penge i lommen til de sjove ting.
Rejser kan være dyre, og det gælder også handicaprejser. Ved at søge online hos selskaber som momondo kan du finde de bedste tilbud på fly og hotel. Du kan med fordel rejse i de måneder, der er destinationens “lavsæson”. Så har du flere penge i lommen til den helt særlige souvenir eller endda muligheden for at nyde nogle af de lækre restauranter i området. Et andet plus ved at rejse uden for sæsonen er, at der er mindre trængsel!
9. Handicaphjælperne har også brug for space
Når du rejser med en handicaphjælper, så husk på, at deres behov er vigtige. Giv dem tid til at komme sig og slappe af, før du får dem til at lave mere. Som du ved, kan folk blive irritable og ikke så sjove, når de er trætte. Hvis du er opmærksom på deres behov, får du lettere opfyldt dine egne, og I vil begge kunne nyde jeres rejse.
10. Glem ikke at have det sjovt og nyde hvert øjeblik
Det bedste rejsetip, jeg kan give dig, der rejser i kørestol, er at forblive rolig og tålmodig, uanset hvilke situationer der måtte opstå undervejs. Tingene går måske ikke altid som planlagt, men hvis du forbliver positiv og finder løsninger på problemerne, når de opstår, kan du gøre rejsen så hyggelig som overhovedet muligt. Hvis du lever i nuet og nyder tilværelsen, kan du skabe skønne rejseminder, som du aldrig glemmer.
Konklusion
Nu hvor du er bedre forberedt på at rejse med et handicap, er det tid til at komme i gang med at planlægge din næste ferie. Hemmeligheden bag en vellykket rejse er forberedelse, så nu er der intet, der står i vejen for dig. Det eneste, der mangler nu, er at få gang i hjulene og rulle videre til den næste fantastiske rejse.