Engang krævede rejseplanlægning timevis af læsning i guidebøger, studier af krøllede kort og uoverskuelige køreplaner. Men med telefonen i lommen gør diverse rejseapps alt dette meget nemmere.
Hvad er rejseapps?
Rejseapps er alle de apps på din telefon, som gør rejsen nemmere. Jeg ved for eksempel slet ikke, hvad jeg som erfaren rejseskribent gennem de sidste 10 år skulle gøre, hvis ikke jeg havde alle mine rejseapps lige ved hånden.
Det er de apps, der hjælper mig med at planlægge og booke rejsen og for eksempel finde de billigste flybilletter og det bedste hotel. Det er også de apps, der hjælper mig med at holde styr på rejseprogrammet, alle mine bookings og alle de udgifter, jeg har undervejs.
Med de rette apps bliver det nemmere at finde alle de eventyr, jeg gerne vil opleve og formidle videre.
Planlæg din rejse med momondos rejseapp
Når du skal planlægge rejsen, er der ingen vej uden om momondos rejseapp. Her får du det fulde overblik over flyforbindelser, hoteller, billeje og meget mere.
Jeg starter altid selv med momondo, når jeg skal planlægge min rejse. Hvordan kommer jeg frem? Hvor kan jeg bo og til hvilken pris? Og hvad koster det at leje en bil?
Også efter booking er momondo en uvurderlig rejseapp. I momondo Trips kan du samle rejse informationerne på ét sted, så du let kan se fly– og hotelbookings og indsætte alle de relevante programpunkter.
Har du for eksempel planlagt en tur på et museum, kan du let sætte den ind i momondo Trips. Og hvis I er flere, der rejser sammen, kan I let dele informationerne.
Rejseapps til at finde rundt på destinationen
Når først rejsen er godt i gang, har du brug for gode rejseapps til at finde rundt og udforske alle de spændende ting, rejsemålet byder på.
Min personlige favorit-rejseapp til kort og navigation
Min personlige favorit-rejseapp er Google Maps Her kan jeg let finde rundt og finde frem til restauranter, supermarkeder og seværdigheder.
Jeg bruger også Google Maps, når jeg skal finde den nemmeste rute med offentlige transportmidler. Og har jeg lejet en bil, har jeg GPS-navigation lige ved hånden med appen.
Appen har også en offline-funktion, hvor jeg kan downloade et kortudsnit på forhånd. Det gør det let at finde rundt, selv hvis mit roaming data er begrænset.
Rejseapps til offentlig transport
En app som Fetch My Way kombinerer forskellige transportformer og viser dig den letteste vej fra A til B.
Ofte er det en god idé at downloade appen til den lokale udbyder af busser, metrotog og lignende. Her finder du de mest opdaterede trafikinfomationer. Samtidig kan du ofte købe billetter direkte i appen.
Jeg kan ikke nævne dem alle her, men det er apps som TfL Go i London eller Bonjour RATP i Paris.
Rejseapps til taxakørsel
Skal du hurtigt fra sted til sted, er taxaer og samkørselstjenester helt oplagte, også selvom de er dyrere end offentlig transport.
De fleste byer har deres egne taxa-apps, og i rigtigt mange lande kan du bruge Uber til at finde et lift. Er du i USA eller Canada er Lyft et lignende alternativ, der fungerer rigtigt godt.
Rejseapps til vandre– og cykelruter
Er du uden for byerne for eksempel for at vandre eller cykle, er der naturligvis også gode apps til den aktive ferie.
AllTrails er for eksempel perfekt til vandring, camping og endda klatring. BikeMap giver dig let de bedste cykelruter.
Rejseapps til lokale oplevelser
Et er at kunne finde rundt nemmest og hurtigst, noget andet er at finde ud af, hvad du skal opleve.
Lonely Planet giver masser af gode tips til alt fra museer og seværdigheder, til restauranter og natklubber.
Vil du finde gode guidede oplevelser, så er appen GetYourGuide perfekt både til ture rundt i byen eller i naturen og til guidede oplevelser som for eksempel et madlavningskursus.
På momondos blog finder du ligeledes mange forslag til forskellige artiviteter på destinationerne.
Skal oplevelserne være lidt anderledes, så prøv også Atlas Obscura, som giver bud på usædvanlige oplevelser. Det kan være små mystiske museer, en bestemt statue eller kunst i byrummet. Vær dog opmærksom på, at ikke alle de anbefalede oplevelser er helt små, skæve og ukendte. Eksempelvis er både Tivoli og Den Lille Havfrue blandt anbefalingerne i København.
Når det kommer til madoplevelser, bruger jeg selv en god blanding af apps. Jeg er nemlig en kæmpe madnørd, så det vigtigste for mig er ofte, hvor og hvad jeg skal spise næste gang.
The MICHELIN Guide giver et godt overblik over områdets absolut bedste restauranter. Det samme gør Appen World of Mouth, hvor udvalgte madnørder giver deres bud på de bedste spisetips.
Rejseapps som Yelp og Tripadvisor viser også, hvad brugerne mere bredt synes om. Her skal man dog huske, at brugerne ikke altid er de bedste anmeldere og for det meste enten giver top– eller bundkarakter. Det er dog en god måde at sortere de værste steder fra på.
Vil du have et generelt godt overblik, så er OpenTable også et godt bud. Du kan tilmed booke bord direkte i appen.
Klar dig lokalt med rejseapps til sprog og kultur
I gamle dage måtte der ordbøger og en rejseparlør til hjælp, når man skulle klare sig i lande, hvor man ikke taler sproget. I dag er sprog– og kulturforskelle heldigvis blevet nemmere at overkomme med de rigtige apps.
Bedste oversætterapps til rejsen
Google Translate er med god grund en klassiker, når det kommer til at lave hurtige oversættelser. Det er let at skrive et ord eller en sætning ind heri og så få den oversat til et hav af sprog.
Man kan også bruge telefonens kamera, og teksten bliver nærmest som ved magi oversat for dig direkte på skærmen. Det fungerer ikke fejlfrit men kan alligevel være en stor hjælp.
Chat GPT buldrer også derudaf i disse år, og der er nærmest ikke det, den ekstremt omtalte ai-baserede chatbot ikke kan bruges til. Også til oversættelser fungerer den virkelig godt, og personligt bruger jeg den meget til for eksempel at oversætte emails, artikler og lignende. Også på farten kan den være anvendelig til hurtige oversættelser.
Lær sproget, før du tager afsted
Har du god tid, og vil du øve dig på sproget inden afrejse, så er Duolingo en sjov app. Nærmest som et spil lærer du langsomt et sprog, og selvom du måske ikke lærer sproget perfekt på denne måde, får du i det mindste en god grundforståelse for det, og det kan være guld værd, når du ellers kunne føle dig helt sprog-fortabt.
Hold styr på rejsebudgettet og pengene med de rette apps
Når først bookings er foretaget, transporten fungerer, og sproget ikke længere er en udfordring, kan pengene hurtigt begynde at fosse ud fra kontoen. Men med de rette apps kan du holde styr på priser og rejseøkonomi, så det hele ikke løber løbsk.
Rejseapps til rejsebudgettet
Når du vil holde styr på alle udgifterne undervejs – og måske let dele regningen for det hele med venner eller familie, er apps som TravelSpend eller Splitwise forrygende værktøjer.
Her kan du løbende registrere udgifter, forholde dem til rejsebudgettet og let omregne til hvilken valuta, du nu har brug for. Og skal I deles om det hele, er det også let at gøre heri.
Rejseapps til prisberegning og valutakurser
Et er, hvordan budget og udgifter forløber sådan overordnet set, noget andet er, hvad ting egentlig koster. For når du er på farten, kan det nogle gange være svært lige at regne ud, hvor meget 233 Euro egentlig er i danske kroner, og er den der fristende taske egentlig et godt køb eller ej?
Her kan det være oplagt at bruge en app som Converter, der hurtigt lader dig omregne valuta (ja, og også mål og meget andet). Ofte har din bank også en app, som nemt lader dig omregne kurser.
Afsluttende tanker
Som du kan se, er der et hav af apps derude, der hjælper dig med at få styr på din næste rejse. Jeg vil selv nødig undvære mine yndlingsapps, når jeg er afsted. De hjælper nemlig med at få overblikket og gør mig mere spontan og eventyrlysten, når jeg hurtigt kan få de rejseinformationer, jeg har brug for.
Har du brug for mere rejseinspiration, har momondo masser af tips og guides til dig. Der er faktisk rigtigt mange gode grunde til at vælge momondo, her finder du for eksempel 22 grunde til det.
Bliv også inspireret til at finde den bedste bil til din næste road trip eller bliv klogere på, hvordan du booker en rundrejse.