preloadmargariteruten

Ekstraordinære landskaber, turkisblåt vand, vild safari, imponerende kridtklipper, ekstraordinær natur og magiske middelalderlevn. Du får simpelthen det hele på Sjælland. 

Vi har delt Sjælland op på nord, midt og syd nedenunder – så kan du nemt udforske efter område.

Nordsjælland

Tisvildeleje, ©Daniel Overbeck, VisitNordsjælland
Tisvildeleje, ©Daniel Overbeck, VisitNordsjælland

Gyldne strande, frodige udeområder ideelle til vandring eller cykling gennem idylliske landsbyer. Her er oplevelser til både store og små.

Furesø – den dybeste sø i Danmark

Den 21 km2 store Furesø har en dybde på intet mindre end 37,7 m. Du kan både gå og cykle rundt om søen, og så er den desuden velegnet til badning med hele tre friluftsbade: Frederiksdal Fribad, Furesøbad og Kinabugten hvoraf de to første har anlagte sandstrande. Foretrækker du en dag på vandet uden at blive alt for våd, kan du tage bådfarten eller kano- og robådstur på søen. Er du på udkig efter en spændende naturoplevelse, byder Furesøen også på et rigt fugle- og dyreliv, som kan kombineres med en fisketur.

NaturKulturstien Hammermøllen – fra nordkyst til sydkyst

Nyd den friske luft og gå gennem nogle af de smukkeste natur- og kulturlandskaber i Nordsjælland. Flynderupgård er en 15 km lang cykel- og vandrerute, hvor du kan opleve alt lige fra løsdrift af kreaturer, rigt fugleliv, et landskab formet i istiden samt besøge naturcentret Nyruphus, der formidler naturoplevelser.

Hornbæk – sol, sommer, kunst og malerisk havneby

Rudolph Tegners Statuepark, ©Henrik Sylvest, VisitNordsjælland
Rudolph Tegners Statuepark, ©Henrik Sylvest, VisitNordsjælland

I naturskønne omgivelser på toppen af Nordsjællands kyst finder du Hornbæk. En af flere danske havne- og badebyer, som har inspireret kunstnere gennem tiden med sin beliggenhed.

Her kan du nyde en uformel frokost i street food-køkkenet, Det Fedtede Hjørne, på en skøn sommerdag, inden du begiver dig ned til den smukke hvide sandstrand for at tage en dukkert i de forfriskende bølger.

Med naturen og havet som nabo har Hornbæk en bred vifte af aktiviteter for hele familien. Tag på en vandre- og cykeltur i Hornbæk Plantage. Du bestemmer selv, om du vil være omgivet af gamle nåletræer eller smage på den salte havbrise.

Er du interesseret i arkitektur på højt niveau, så besøg Rudolphs Tegners museum og statuepark og gå en tur rundt i de lyngklædte Ruslands bakker, hvor store statuer pryder i den storslåede natur.

Hotel Hornbækhus – hotel med charme

Hotel Hornbækhus, ©Peter Bondo Gravesen, VisitNordsjælland

Med kun 100 meter til den kilometerlange hvide sandstrand i Hornbæk, finder du det lille charmerende Hotel Hornbækhus. Et autentisk træhus fra 1904, som er blevet renoveret med respekt for dets arkitektur. Hotellets 36 unikke værelser er indrettet med håndplukkede møbler, tapet og kunstværker og malerier. Her skal gæsterne kunne føle sig hjemme og nyde de rolige omgivelser og kulinariske madoplevelser.

Find værelse på Hotel Hornbækhus

Grønnehavegaard – Bondegårdstur

Tag på bondegårdstur og giv børnene en dejlig dag på landet med rundvisning og bondegårdsliv på tæt hold. Et besøg på Grønnehavegaard er spændende for hele familien. Her kan du fodre, kæle og klappe dyrene, tage en køretur hen over markerne og høre bondemanden fortælle om alle dyrene. 

Fiskerbyen Gilleleje

Gilleleje, ©Mette Jonson, VisitNordsjælland
Gilleleje, ©Mette Jonson, VisitNordsjælland

Langs den såkaldte danske Riviera finder du den charmerende fiskerby Gilleleje, som er placeret på Sjællands nordligste punkt. Med udsigt til nærmest uberørte vande, strand og blødt sand, smagen af frisk fisk og en maritim atmosfære er denne fiskerby helt klart et besøg værd. 

Tip: Spis et fiskemåltid på havnen, mens børnene boltrer sig på Stejlepladsens populære naturlegeplads.

Hundested – Sandskulptur Festival 

Hundested, ©Tine Uffelmann, VisitNordsjælland
Hundested, ©Tine Uffelmann, VisitNordsjælland

Oplev den succesrige og internationale Sandskulptur Festival i Hundested, hvor sandskulptører, heriblandt flere verdensmestre, skaber monumentale og forgængelige kunstværker i særklasse af gyldne sandkorn. Hvert år er det et nyt tema, festivalen tager udgangspunkt i.

Lynæs – paradis for kite- og vindsurfere

Er du outdoor-typen eller har du bare lyst til at prøve en alternativ overnatningsform, så kom forbi Lynæs Surfcenter. Her kan du overnatte i naturen i et såkaldt surfshack. Nyd havudsigten til Isefjord, hvor du både kan møde svømmere, surfere og sejlere eller se på stjerner fra din seng, da hytten har et enormt vindue i den ene ende. 

Elsker du vand, er der adskillige aktiviteter at vælge imellem. Lige fra kite- og windsurf-kurser til SUP og kajakker, som du kan leje lige på stedet.

Gudmindrup strand – den store badedag

Børnevenlig og en af Danmarks bedste badestrande. 500 meter lang sandstrand med klitter ud mod Sejerøbugten. Vandet er lavt og går langt ud, så det giver de bedste betingelser for en hyggelig familiedag på stranden.

Find hoteller på Nordsjælland

Midtsjælland

©Dyrehøj Vingård
©Dyrehøj Vingård

Spændende landskaber, vinproduktion, historiske seværdigheder og magiske middelalderlevn. 

UNESCO Global Geopark Odsherred

Geopark Odsherred er det første danske område, som er blevet optaget som medlem af det verdensomspændende Global Geoparks Network, der støttes af UNESCO. Geoparken består af et landskab med en unik geologisk arv og istidslandskab, som man gør sig ekstra umage for at beskytte. 

Dragsholm Slot – et af Danmarks ældste slotte

Få pirret dine smagsløg på gourmetrestaurant med en Michelin-stjerne og overnat på det 800 år gamle Dragsholm slot. Med stærke rødder i det danske og nordiske køkken består slotskøkkenet af årstidens råvarer fra lokalområdet. Fra slottet, beliggende i Geoparken, har du udsigt til smukke grønne omgivelser som den historiske urtehave, Sejerøbugten og Lammefjorden.

Find værelse på Dragsholm Slot

Dyrehøj Vingård – hvor vinstokkene gror

Det er svært at forestille sig danskproduceret vin. Men Dyrehøj Vingård er landets største Vingård med over 30.000 vinstokke. Området omkring Røsnæs, som er tørt, kalkholdigt og med sandede skrænter giver de bedste betingelser for fremstilling af vin. Vingården fokuserer på mousserende vin, rosé og hvidvine af høj kvalitet. Tag på rundvisning eller kom i vingårdsstemning i caféen med god mad og gårdens egne vine. 

Vikingeborgen Trelleborg – Gå i vikingernes fodspor

Vikingeborgen Trelleborg, ©Kim Wyon, VisitDenmark
Vikingeborgen Trelleborg, ©Kim Wyon, VisitDenmark

Tag tilbage i tiden til 900-tallet og gå i vikingernes fodspor. Her kan du til duften af røg fra bålet skåle i mjød og høre spændende fortællinger om, hvordan vikingerne levede her på Vikingeborgen Trelleborg. Du kan også deltage i krigertræning, bage, være kreativ og prøve at skyde med langbuer.

Sagnlandet Lejre 

Et spændende udflugtsmål for hele familien hvor du kommer tilbage i tiden og oplever 10.000 års Danmarkshistorie fra Stenalderen, Jernalderen og Vikingetiden. 

Her er mange spændende aktiviteter som at drage til søs i stammebåde, slå ild med flintesten, tage på fortidsmission og meget mere. 

Find hoteller på Vestsjælland

Sydsjælland

Paradehuset, ©SydkystDanmark
Paradehuset, ©SydkystDanmark

Her er rig mulighed for at gå på opdagelse i børnehøjde med vild safari, naturoplevelser i klintelandet, gastronomi og strandudflugt.

Paradehuset ved Gisselfeld Kloster – et eksotisk refugium

Tag på en sanselig rejse i denne magiske oase og unikke orangeri, Paradehuset. Det glasbeklædte hus er opført tilbage i 1876 med inspiration hentet fra den engelske landskabsstil. Stedet er et botanisk åndehul med historiske og eksotiske planter kombineret med skønne dufte og lyde, som kun kan fortrylle dig.

I det hyggelige orangeri er der indrettet en lille tesalon. Salonens navn er inspireret af H.C. Andersens eventyr “Nattergalen”. Herfra kan du nyde udsigten til klosteret, parken og lidt til ganen. 

Stevns Klint – UNESCO verdensarv

stevns-klint roadtrip
Stevns Klint & Højerup Gamle Kirke, ©Tage Klee, SydkystDanmark

Som en del af klitlandskabet på Danmarks sydøstkyst kan du udforske det rå og smukke landskab ved Stevns Klint. En 20 km lang stejl klint bestående af kridt og kalk blev dannet for 65 millioner år siden. Havet fremstår blåt og dragende på grund af kalken i havbunden. Forhistoriske havdyr er indlejret i klinten og et helt specielt lag “Fiskeler” er grunden til, at Stevns Klint nu er kommet på UNESCO’s verdensarvliste.

Højerup Gamle Kirke

Hvis du vælger at tage på tur til Stevns Klint kan du også besøge Højerup Gamle Kirke, som står stolt yderst på den 30 meter høje klippekant. Den delvist nedstyrtede kirke har en udsigtsterrasse med et betagende udsyn ud over klint og hav.

The Norrmans B&B – nutidens bread & breakfast

Bed & Breakfast i naturskønne omgivelser og lige ved Stevns Klint. Ryk ind på det designindrettede The Norrmans B&B, hvor du kan du nyde roen og stemningen. Stedet er omkranset af en fantastisk have, kreeret af den danske kunstner Benthe Ørbeck, og området er rigt på oplevelser både til vands og til lands.

Du kan også nyde en god middag lavet på lokale råvarer på den nyåbnede restaurant. 

The Norrmans Boutique B&B

Møns Klint – et fantastisk sted for naturelskere

Møns Klint, ©SydkystDanmark
Møns Klint, ©SydkystDanmark

Møns Klint er som et tropisk paradis. Med en natur som både er dramatisk og spektakulær. Den stejle kyststrækning med kalkklinter, som rejser sig 128 meter over havets overflade, giver dig den smukkeste udsigt ud over havet. Danmarks længste trappe med 497 trappetrin tager dig ned til det smukke turkise havvand.

Tip: Vælger du at besøge klinten i weekenden, er det en god idé at komme så tidligt på dagen som muligt.

Camøno-sporet ved Møns Klint

Tilbringer du flere dage i området, så er Danmarks venligste vandresti “Camønoen” værd at overveje. Den 175 km lange vandretur tager dig gennem Møns hyggelige lokalområder som Bogø og Nyord. En kulturhistorisk oplevelse hvor du vandre på stier i urskoven, langs strand og klinter og ind i jættestuernes indre.

Pomle Nakke Traktørsted – mellem himmel og hav

Pomle Nakke Traktørsted, ©Sydhavsøerne
Pomle Nakke Traktørsted, ©Sydhavsøerne

Ved Falsters østkyst og tæt på det lille fiskelejet Hæsnæs med de stråbeklædte huse, finder du Pomle Nakke Traktørsted. En træpavillon med idyllisk beliggenhed – midt i skoven og højt oppe på skrænten. Her har du udsyn til hav og rå natur, mens du nyder et klassisk måltid på det 100 år gammel traktørsted. Stedet holder åbent forsommer til sensommer.

Knuthenborg Safaripark

knuthenborg safari
Knuthenborg Safaripark, ©VisitLolland-Falster

Tag på safari blandt giraffer og gnuer og kom helt tæt på nogle af verdens allerstørste dyr. Her er masser at opleve for hele familien, og har du svært ved at nå det hele på en dag, så er der mulighed for at give dine børn en fantastisk oplevelse ved at overnatte i parken. Fra de stemningsfulde luksustelte kan du nemlig nyde den smukke udsigt over savannen eller Abeskoven.

Marielyst strand – Danmarks bedste strand

Marielyst Strand, ©Patrick Kirkby
Marielyst Strand, ©Patrick Kirkby

Trænger I til en dukkert efter et par dage på savannen, kan det kombineres med en strandtur til Marielyst Strand på Sydfalsters østkyst. Stranden er flere år i træk blevet kåret som Danmarks bedste badestrand. Den 10 kilometer lange børnevenlige strand byder på det blødeste og hvide sand, lavt og roligt vand samt klitter, hvor I kan krybe i læ.

Dodekalitten – stenkreds som installationskunst 

Dodekalitten, ©Bibi Nissen
Dodekalitten, ©Bibi Nissen

Med udsigt ud over Smålandshavet og til flere bronzealderhøje, er Dodekalitten smukt placeret i “De Lollandske Alper”. Det imponerende kunstværk med kæmpe stenskulpturer i udhugget granit, er kombineret med lyden fra elektro-akustisk musik. Et helt enestående monument, som med tiden kommer til at bestå af i alt 12 enorme stenfigurer.

Frederiksdal – Vin med Nordens drue

Frederiksdal Gods, ©Sydhavsøerne
Frederiksdal Gods, ©Sydhavsøerne

Besøg vineriet på Frederiksdal Gods. Her produceres smagfuld kirsbærvin. Og som de første i verden anvendes der samme vinproduktionsprincip, som er blevet brugt gennem flere århundreder. Gamle traditioner fortolkes på ny og giver nyt liv til Stevnskirsebæret. Du har mulighed for at få et kig ind i produktionen, smage på vinene og opleve den skønne vingårdsidyl.

Hotel Saxkjøbing

Saxkjøbing, ©Sydhavsøerne
Saxkjøbing, ©Sydhavsøerne

Smukt placeret centralt på byens torv ligger Hotel Saxkjøbing, som blev grundlagt tilbage i 1827. Skal du på ferie rundt på sydhavsøerne, er dette et ideelt sted at have base. Det er kokken Claus Meyer, som står bag det gastronomiske køkken. Og der er sørget for, at de fleste af råvarerne kommer fra de lokale gårde, så du får mulighed for at smage, hvor du er.

Find værelse på Hotel SaxkjøbingFind hoteller på Sydsjælland

Denne artikel blev udviklet i samarbejde med VisitDenmark.

Om forfatteren

momondo Danmarkmomondo ønsker at inspirere alle til at dyrke nysgerrigheden – da rejser kan åbne vores sind for en verden, hvor vores forskelle er en kilde til inspiration, ikke intolerance og fordomme. Lad os opleve vores verden sammen – gennem daglig inspiration, rejsetips og meget mere. Følg os påInstagram for endnu mere inspiration.

Udforsk flere artikler