preload

For alle derude, som måske tror, at Danmark er et ret civiliseret land, der i højere grad er fyldt med bylejligheder, caféer og landbrugsmarker end natur eller dyreliv, så må I tro om. Danmark er faktisk et af de europæiske lande med mest attraktiv natur og flest af UNESCOs verdensarvssteder i forhold til landmassen. Du skal bare vide, hvor du skal kigge.

Næste gang du har brug for en pause fra byen, så du kan komme i kontakt med naturen igen, så tag til en af de skønne nationalparker. Vores lille land har fem af slagsen, og de har alle deres unikke årsager til at være et besøg værd. Der foregår alt fra østerssafari til guidede naturruter og fisketure. Få overblik over hver enkelt her, og se, hvilken du vil aflægge besøg næste gang.

 

Nationalpark Thy

© Mette Johnsen

Den første nationalpark her er også den ældste, selvom ingen af de danske nationalparker kan kaldes gamle – nogle er faktisk “børn” på under 10 år. Nationalpark Thy ligger på Jyllands nordvestkyst og blev etableret i 2008, fordi området er fyldt med unikke naturlandskaber, flora og fauna samt kulturelle og historiske levn. De fleste af dem, som besøger parken for første gang, bliver overraskede over, hvor uberørt og ren naturen er med planter, dyr og insekter, der sjældent findes i andre dele af landet.

Nationalpark Thy dækker et område på 244 km2, der strækker sig fra Agger Tange til Hanstholm og spænder over klitplantager, søer, bakker, strande og surfing hotspots som Klitmøller Nationalparkcenter. Mange steder smelter terrænet sammen, hvor f.eks. sand piskes fra stranden af havets stærke vind og blæses ind i skoven. De enorme klitheder som f.eks. Ålvand Klithede og Vangså Klithede er også et must. De er enestående og findes kun ganske få andre steder i verden. 

national park thy
© Mette Johnsen

Der findes også en del menneskeskabte strukturer, som kan udforskes, f.eks. århundrede gamle vindmøller, kirker og kirkegårde, fyrtårne og byen Nr. Vorupør. Tag mod Stenbjerg for at finde det magiske lys, som mange kendte malere brugte på deres portræt- og landskabsmalerier, og udforsk Faddersbøl Mølle, en original vindmølle fra 1859. 

Men inden du påbegynder dit eventyr, så tag forbi det helt nye Nationalparkcenter Thy i Nr. Vorupør, hvor du kan finde endnu mere inspiration og vejledning, som kan hjælpe dig godt på vej.

Find ophold i Thisted

 

Nationalpark Vadehavet

© Lars Roed

Nationalpark Vadehavet er uden sammenligning Danmarks største park. Den blev udråbt til nationalpark i 2010 og har meget at være stolt af. Vandmassen langs kysten deles mellem Danmark, Tyskland og Holland, og de tyske og hollandske dele har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 2009. I 2014 sluttede den danske del af Vadehavet sig til sine søstre på den samme liste. 

Vadehavet er en vigtig del af klimaets naturlige forsvarsmekanisme. Det optager effektivt store mængder “blåt kulstof” i dets farvande og holder dem ude af atmosfæren, så de ikke bidrager til klimaforandring. Derfor er det så vitalt, at Vadehavet beskyttes og undgår at blive ødelagt.

Vadehavet er et paradis for fugle af alle arter – derfor er det et yndet sted for fugleiagttagere, som rejser hertil fra hele verden. Oplev det imponerende Sort Sol-fænomen om foråret og efteråret, når tusindvis af stære, der er kommet for at spise og yngle i marsken, flyver i så store mængder og dækker så meget af himlen med deres sorte sværmende kroppe, at de kan dække solens lys. Du kan også se millioner af trækfugle, som kommer for at spise af marskens overdådige spisekammer, eller spættede sæler og endda gråsæler, som kommer for at føde deres unger om sommeren.

© Red Star – Nationalpark Vadehavet

Hvis du er til østers, får du travlt her. Vadehavet bugner med stillehavsøsters, som er en invasiv art, der kom til Europa i starten af 1980’erne. Arten er meget modstandsdygtig over for temperaturændringer og vokser hurtigt i det næringsholdige vand, så antallet er eksploderet til et punkt, hvor det begynder at påvirke fødekæden i området. Derfor kan du gøre Vadehavet en stor tjeneste ved at tage på “østerssafari” – en guidet tur, som anføres af østerseksperter, der kan vise dig, hvor de bedste østers findes, og ved, hvilke der er sikre at spise. Hvis du selv samler østers, så hold dig fra de områder, hvor der er officielle advarsler, og prøv at undgå at samle dem om sommeren, hvor de varmere vandtemperaturer fremmer væksten af alger, der kan gøre dig syg.

Find ophold i Rømø

 

Nationalpark Mols Bjerge

Nationalpark Mols night
© Ruslan Merzlyakov

Når du vandrer gennem denne nationalpark på Jyllands østkyst, går du 200.000 år tilbage i tiden. Parkens terræn og landskab er resultatet af en skulpturproces, der begyndte i den næstsidste istid, hvor isen bredte sig og trak sig tilbage igen og tålmodigt udførte sin magi på jorden. I dag kan du opleve klipper og bakker, heder og græsarealer, søer og fjorde i al deres skønhed hen over 180 km2.

© Kim Wyon

På halvøen Kalø ligger Kalø Slot, eller i hvert fald dets ruiner. Det 700 år gamle slot ligger for enden af landets længste middelaldervej. Når du er fremme, så brug lidt tid på at beundre synet fra slottet, som byder på skov, morænelandskab og Mols Bjerge. Du kan sejle i kajak langs den unikt formede Dragsmur i den sydlige del af parken, eller du kan tage mod øst til Jernhatten, hvor du kan tage på en fremragende snorkeltur ud til stenen “Blak” og se den berømte ø Hjelm. I 700 år gamle Ebeltoft får du en god fornemmelse for historien i byens velbevarede Adelgade. Hvis vejret er godt, kan du også tage til den livlige havn for at få en dukkert i vandet eller måske endda en sejltur.

Find ophold i Rønde

 

Nationalpark Skjoldungernes Land

© Gettyimages

Denne park er lige så domineret af vand som af dens omfattende vikingehistorie. Den mægtige Roskilde Fjord udgør en tredjedel af parken og er et legeland for alle typer aktiviteter på alle slags steder. Besøg “Ko-øen” Bolund, hvor en kæmpe og ædel moræneknold dukker op for enden af en tynd halvø – pas på køerne, som går og græsser, på vej derhen. Og husk fiskeudstyret, særligt sydsiden af knolden byder på fantastiske fiskesteder. Tag færgen ud til en af fjordens mange mindre eller større øer. Der er regelmæssig færgefart fra Gershøj, Møllekrogen og Eskilsø (også kaldet Fuglenes Ø og fjordens største ø). Du kan også tage en forfriskende dukkert i Herslev Havn eller Vigen Strandpark.

Vest for Roskilde Fjord ligger Selsø. Det er et fuglereservat, som også huser sjældne orkidéer og mosarter på vest- og sydvestsiden. Hvis du er på udkig efter skov, kan du tage til Sjællands næststørste skovområde Bidstrup Skovene. Her vil du sandsynligvis kunne se hjortevildt og andre pattedyr i et stille, meditativt miljø. Hold pause ved Avnsø, som faktisk er et dødishul: en stor fordybning i terrænet, som er skabt i isalderen af is, der blev fanget under jorden og efterfølgende smeltede. 

© Gettyimages

Sørg også for en dosis historie i Gl. Lejre. Her går du direkte ind i vikingetiden ved Kongehallerne – de afdækkede rester af flere store bygninger, som sandsynligvis blev brugt til fester og ceremonier. Om sommeren kan du glæde dig over Gl. Lejres talentfulde historiefortællere på en historievandring, hvor historien kommer til live i form af fortællinger om livet dengang.

Find opheld i Roskilde

 

Nationalpark Kongernes Nordsjælland

© Daniel Overbeck – VisitNordsjælland

Denne nationalpark er Danmarks næststørste af slagsen på 263 km2. Den ligger i Nordsjælland mellem Lynæs og Helsingør og er uden tvivl en af de mest raffineret parker af de fem i Danmark. Der er dog stadig store og gamle elementer at nyde godt af, f.eks. Gribskov, som er Danmarks næststørste skov, og Arresø, Danmarks største sø. I Gribskov kommer du til at gå gennem mange forskellige former for terræn og se forskellige træarter, så det bliver en sjov vandretur, som kan slippe børnenes fantasi løs. I Arresø er der masser af fisk, f.eks. ål, skalle, gedde, aborre og hork. Du er velkommen til at fiske i søen, hvis du har et fisketegn.

© Daniel Overbeck – VisitNordsjælland

Gribskov er en af tre skove, der tilsammen udgør Parforcejagtlandskabet. De to andre er Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave. Dette enorme område var tidligere et kongeligt jagtområde og er i dag optaget på UNESCOs verdensarvsliste på grund af sin usædvanlige evne til at fusionere natur og barokdesign. Det skyldes, at Kong Christian V fik skovene “designet” i den daværende moderne barokstil med stjerner og firkanter for at danne en stilfuld ramme om sine enorme og udsøgte jagtfester. Det bedste eksempel på dette er Store Dyrehave, som du nemt kan udforske til fods, på cykel eller endda på hesteryg.

Find ophold i Helsingør

Kilder:

UNESCO

World Economic Forum, “Travel and Tourism Competitiveness Report 2019”

 

Om forfatteren

Jeanifer BreklingJeanifer fra Alaska er halvt amerikaner, halvt japaner, og har rejst verden rundt og udforsket naturen siden barndommen. Hendes nuværende favoritdestination er Kreta, men hun har Fiji i kikkerten som det næste store eventyr. Når hun ikke drømmer om steder at rejse hen, kan Jeanifer lide hjemmebrygning, madlavning, at se sci-fi og fjolle rundt med sine børn. Følg Jeanifer på Linkedin for mere rejseinspiration.

Udforsk flere artikler