preloadWoman traveling with his baby son at airport

Forberedelse er nøglen til en god rejse. Det samme gælder, når du skal have en rejseklapvogn med på et fly. Her får du de bedste råd til, hvordan du trygt rejser med familiens firhjulede ven, og hvad der er værd at tænke over inden afgang.



Forskellige regler for at tage en rejseklapvogn med på fly

The backside of an airplane in flight against the backdrop of a sunset sky.
A happy family with a child sits inside an aeroplane.

Søger du på ”rejseklapvogn på fly” eller ”klapvogn med i fly pris” på nettet, får du en masse information, som stikker lidt i alle retninger.

Reglerne er nemlig forskellige fra flyselskab til flyselskab.

Hos nogle selskaber skal du betale ekstra, hos andre skal du ikke – ligesom der er forskel på, om du skal tjekke klapvognen ind ved skranken, om du kan gøre det ved gaten, eller om du kan tage den med som håndbagage helt ind i kabinen.

Og hvor gammelt er dit barn? Er barnet under to år, kan der gælde én ting. Er barnet mellem 2 og 11 år, kan der gælde noget andet.

Der er selvfølgelig også forskel på, hvad en rejseklapvogn må måle og veje, hvis du skal have den med i kabinen.

Læs også: Har du tjek på reglerne for håndbagage?

Reglerne for rejseklapvogne hos SAS

Rejser du med et spædbarn eller et barn på 2-11 år, kan du gratis tjekke én barnevogn eller klapvogn og ét barnesæde eller én autostol ind ud over den bagage, der er inkluderet i din billet.

En indtjekket klapvogn hos SAS må højst veje 23 kilo.

Skal rejseklapvognen med i kabinen, må den højst måle det samme som øvrig håndbagage, nemlig 23 x 40 x 55 cm og veje maks 8 kg.

Klapvognen tæller så teknisk set som et styk håndbagage.

Sidst vi rejste med SAS (på et relativt tomt fly mellem Stockholm og København) med kun én håndbagage hver på billetten, blev dette dog ikke håndhævet. Vi fik i hvert fald både vores Joolz Aer-rejseklapvogn og vores håndbagage med i kabinen uden problemer.

Læs også: Se, hvad du må have med som håndbagage, når du rejser med SAS.

KLM har disse regler for klapvogne

A family enjoys time together at an airport lounge, with a parent pointing out something interesting to the children, while they wait for their flight.

Hos KLM må du gratis medbringe en rejseklapvogn samt enten en autostol eller en bæresele per barn.

Du kan tage en klapvogn, der højst måler 15 x 30 x 100 cm, med i kabinen.

Kan den ikke være under sædet eller i bagagerummet over sæderne, vil du blive bedt om at tjekke den ind ved gaten – uden det koster ekstra.

Større klapvogne og lignende kan afleveres helt ude ved gaten.

Hos Norwegian kommer det an på billettypen

Hos Norwegian er en autostol og/eller en barnevogn altid inkluderet som indtjekket bagage, når man rejser med børn.

Hvis en rejseklapvogn skal tages med i kabinen, tæller den normalt som håndbagage.

Spædbørn under 2 år har ingen håndbagage tilknyttet billetten, så rejseklapvognen erstatter altså (teoretisk set) en voksen passagers håndbagage. Rejser man med spædbørn, får man til gengæld 5 kilos ekstra indtjekket bagage – enten pakket i din bagage eller i en separat taske.

Da vi sidst rejste med Norwegian, fik vi vores rejseklapvogn med i kabinen sammen med vores håndbagage uden at betale ekstra. Man skal nok ikke regne med det, men det er ikke umuligt.

For børn mellem 2-11 år kommer det an på billettypen, om håndbagage er inkluderet.

Maks-mål for håndbagagen er 55 x 40 x 23 cm. Vægten afhænger af billettypen.

Læs også: Guide til Norwegian håndbagage

Rejseklapvogne med easyJet

A toddler points at an aeroplane window with a view of a cloudy blue sky.

Har du købt et sæde til dit spædbarn eller et barn over 2 år hos easyJet, må barnet medbringe samme mængde håndbagage og indtjekket bagage som en voksen.

Derudover må du altid tage op til to stykker indtjekket børneudstyr gratis med – f.eks. klapvogn, barnevogn eller autostol. Det kan medbringes helt hen til flyet og afleveres ved gaten. Man henter det så igen ved bagagebåndet efter landing.

Vil du have en rejseklapvogn med ind i kabinen, tæller den som stor håndbagage og skal kunne være i bagagehylden over sædet.

Har du købt sæde til dit spædbarn, kan det være godt at vide, at du skal medbringe en fremadvendt autostol, som barnet skal sidde i under både start og landing.

Læs også: easyJet håndbagage: Alt hvad du bør vide

Hos Ryanair gælder disse regler for babyudstyr

Hos Ryanair kan du medbringe 2 stykker babyudstyr uden ekstra omkostninger, f.eks. barnevogn/klapvogn, autostol, selepude eller rejseseng.

Udstyret skal mærkes ved tjek-ind-skranken eller ved boardinggaten, og du kan benytte klapvognen helt frem til trappen ved flyet. Du får den udleveret igen ved ankomst ved flyet eller i lufthavnens bagagehal.

Hvis man gerne vil have en rejseklapvogn med i kabinen, er det ikke helt tydeligt, om det er muligt, hvis den erstatter et styk stor håndbagage. Den skal i så fald højst være 55 x 40 x 20 cm stor.

Har du en autostol med til dit spædbarn, må den højst måle 43 cm i bredden. Babyudstyr ud over det inkluderede, må højst veje 20 kilo per styk og kan tjekkes ind mod et gebyr.

Læs også: Forstå Ryanairs håndbagageregler

Sådan tjekker du en barnevogn eller klapvogn ind i Københavns Lufthavn

A female traveller checking in for her flight at the airport.

Gå til terminal 3, hvis du flyver med SAS. For alle andre selskaber skal du til terminal 2.

Find skranken hos dit flyselskab på informationstavlerne. Ved skranken modtager du et særligt bagagemærke til din barnevogn eller klapvogn.

Er du med SAS, skal du derefter gå til odd size-bagage i Terminal 3 ved pult 50 lige til venstre for ankomstområdet.

For alle andre flyselskaber går du til odd size-bagage i enden af Terminal 2 ved pult 157.

Vis dit pas og boardingkort, og aflever din klapvogn.

Det er selvfølgelig en god idé at beskytte den i en passende transporttaske.

Så meget må din rejseklapvogn måle og veje

Gay fathers and their young daughter walking in the park. One of them is pushing the pram and the other is holding the small child's hand.

Selvom du har en såkaldt “rejseklapvogn”, er det ikke sikkert, at flyselskabet er af samme mening.

Selvom fem centimeter ikke lyder af meget, kan det gøre forskellen på, om du må tage den firhjulede med som håndbagage eller ej. Det er nemlig flyselskaberne, som bestemmer, hvad din klapvogn, kuffert, håndtaske osv. må måle og veje.

Vær også opmærksom på, at et flyselskab sagtens kan have forskellige regler for bagage alt efter, hvilken type billet, du har købt.

Du har måske flere gange haft en rejseklapvogn med uden problemer og tænker, at reglerne må være de samme, hvis du flyver med samme selskab igen – men det er ikke altid tilfældet.

Vil du undgå ærgerlige overraskelser, så tjek med flyselskabet, at betingelserne stadig er de samme.

Læs også: Undgå disse fejl, når du vil tjekke din kuffert ind.

Sådan tjekker du ind og ud i lufthavnen med din klapvogn

Nu er kufferterne og forventningerne pakket, og du har måske fundet ud af, at du vil have klapvognen med som indtjekket bagage. Men hvor skal du aflevere den?

Lige som for eksempel cykler, ski, golftasker og hunde, skal din klapvogn afleveres som odd size-bagage.

Du kan sagtens tjekke ind online hjemmefra eller ved en af automaterne i lufthavnen. Klapvognen skal dog tjekkes ind ved dit flyselskabs skranke i lufthavnen, have et særligt mærkat og derefter afleveres ved odd size-skranken.

Når du skal have klapvognen igen i ankomstlufthavnen, skal du typisk opsøge odd size-bagageudleveringen.

Har flyselskabet givet grønt lys til, at du kan tjekke klapvognen ind ved gaten, får du den normalt udleveret igen samme sted efter landing. Skulle den af en eller anden årsag ikke dukke op, så tjek med kabinepersonalet, hvor den kan være.

Læs også: Få eksperternes bedste råd til at pakke din kuffert.

Krav til opbevaring af klapvogne

Hos nogle selskaber kan du købe en særlig pose til at beskytte din klapvogn mod snavs og smuds, hvis du tjekker den ind.

Der er dog ikke så meget ved en klapvogn, som er fin og ren, hvis den er gået i stykker under transporten.

Derfor kan det være en god idé at sørge for en hard shell-beskyttelsestaske til en klapvogn, der skal ud at flyve.

Sådan en kan du for eksempel leje hos firmaet Airshells, som findes i mange større lufthavne. Det er nemt: Du bestiller hjemmefra på nettet, afhenter i lufthavnen og tjekker så din klapvogn ind.

Tips til at tage rejseklapvogn med på et fly

An woman feeding her baby while waiting for flight at the airport

I mange større lufthavne er det muligt at gratis låne en klapvogn efter security og helt ud til gaten. Det kan man f.eks. i Københavns Lufthavn.

Skal du rejse til/fra en lille lufthavn, er det ikke altid en mulighed, og så kan det være nødvendigt at medbringe klapvognen som håndbagage eller tjekke den ind ved gaten.

Medbring eventuelt to klapvogne. Har du og dit barn behov for at medbringe en klapvogn på flyet, stiller det nemlig nogle begrænsninger i forhold til størrelsen og dermed også komforten for den lille passager (og for chaufføren af klapvognen).

Skal du bruge en solid barnevogn, mens I er afsted, så overvej at medbringe én lille klapvogn som håndbagage og at tjekke en større model ind.

Vælg den rette rejseklapvogn til flyrejser

Den rigtige klapvogn afhænger af både dine og – ikke mindst – dit barns behov.

Hvor gammelt er dit barn, og kan det gå selv? Kan du bære barnet i en bæresele indimellem, for eksempel i lufthavnen eller ombord på flyet?

Skal klapvognen kunne bruges til lure undervejs? Så er det vigtigt, at ryglænet kan lægges godt ned.

Det kan det for eksempel på den Joolz Aer+, som vi selv rejser med – og på mange andre populære rejsemodeller som eksempelvis Babyzen YOYO.

Tænk også over, hvilken type ferie I skal på. Skal I på storbyferie med jævne fortove, og kan barnet selv gå lidt? Så kan en let rejseklapvogn være fint.

Men hvis dit barn skal sidde meget i klapvognen, eller hvis I skal et sted hen med brosten, grusstier eller andet ujævnt terræn, er det værd at vælge en mere robust model med gode hjul og ekstra komfort.

Giver kalechen ikke nok skygge, kan en lille parasol eller solskærm være en god idé.

Sådan pakker du din klapvogn når den skal med fly

Skal klapvognen med ind i kabinen, så sørg for, at den er let at folde sammen. Undgå for eksempel at fylde bagagenettet op med ting, så det hele kan gå hurtigt i security og ved gaten.

Har du en transportpose til klapvognen, så husk at tage den med.

Sæt også et navneskilt godt fast på vognen med dit navn og telefonnummer (inkl. landekode +45, hvis dit nummer er dansk), hvis den skulle blive væk.

Læs også: Husk at pakke disse ting, når du rejser med små børn.

Sådan får du en problemfri oplevelse med klapvognen

A boy balancing on one foot and another on the glass window looking at the airplane in the airport.

Præcis som piloten grundigt gennemgår flyet før afgang, bør du gøre det samme med din klapvogn, inden du tager hjemmefra.

  • Tjek hjulenes stand. Sørg for, at de ikke piber, kører skævt eller sidder løst.
  • Tjek kalechen: Den skal være hel og virke.
  • Tjek sædet og vær sikker på, at det kan lægges ned og slås op igen uden bøvl.

Det er irriterende at komme i tanke om dén der detalje, som har været irriterende (men til at leve med i hverdagen) når du først er ankommet til din destination.

Opbevaring af klapvogne ombord på flyet

Nogle klapvognsproducenter oplyser, at deres klapvogne gerne må tages med som håndbagage, fordi de har de korrekte mål.

Det kan også være fuldstændig korrekt, men tjek altid de nøjagtige, tilladte mål med flyselskabet.

I sidste ende er det nemlig flyselskabet, der bestemmer.

Sådan håndterer du eventuelle skader på klapvognen under flyrejsen

Skulle det ske, at din klapvogn bliver beskadiget under flyrejsen, er det godt at kunne dokumentere det.

Derfor: Tag grundige billeder af din klapvogn før afrejse.

Har din klapvogn fået amputeret et hjul eller brækket kalechen undervejs, så tag billeder af skaderne med det samme ved ankomst. Billederne gør det nemmere for alle involverede parter.

Er klapvognen hverken at finde ved odd size-udleveringen eller på bagagebåndet, så kontakt straks dit flyselskab.

Nogle gange kan du låne en klapvogn af flyselskabet. Andre gange kan du få refunderet køb af en ny, hvis den ikke dukker op.

Tjek også gerne med din rejseforsikring, hvordan du skal forholde dig.

Håndtering af særlige situationer som forsinkelser eller en mistet klapvogn

A cute little girl holds onto a yellow suitcase against the busy crowd in the background.

Skulle det ske, at klapvognen ikke lander i samme lufthavn eller på samme tid som resten af familien, så fortvivl ikke.

I større lufthavne kan du låne en klapvogn fra gaten og frem til bagageudleveringen.

Er det ikke en mulighed, kan du spørge, om det er muligt at låne en kørestol til den lille. Man kan nogle gange også blive transporteret med en af de små lufthavns-golfvogne. Det kan være, at uheldigheden ligefrem bliver en spændende oplevelse.

Sådan er denne guide blevet til

Mange af tingene i denne guide ville jeg gerne selv have vidst, før jeg tog på rejse med børn i klapvogn på fly. Alt efter om jeg har været af sted på storbyferie, campingferie, aktiv ferie eller chartertur har jeg nemlig erfaret, at en klapvogn ikke bare er en klapvogn, og at reglerne bestemt ikke er ens for forskellige flyselskaber. 

Nu er du forberedt på, hvad du skal gøre, hvis du vil have en klapvogn med på flyet. Så mangler du bare at købe flybilletter, reservere overnatning og måske leje en bil. Rigtig god rejse.

Ofte stillede spørgsmål om at medbringe klapvogne på fly

Helt overordnet så vær opmærksom på, at flyselskaberne har forskellige regler i forhold til at medbringe en klapvogn på flyet. Både i forhold til, om det koster ekstra at tjekke den ind, og om den tæller som håndbagage for barnet eller ej.

Læs også: Hvad må man have med i håndbagagen, når man flyver?

Generelt er det nemt nok at tjekke din klapvogn ind, når du skal ud at rejse med fly. Det er flyselskabets regler, der bestemmer, hvor stor din klapvogn må være, hvis du skal have den med som håndbagage. Så tjek altid med flyselskabet, inden du tager afsted.

Hos mange flyselskaber kan du tage klapvognen med på flyet som enten indtjekket bagage eller håndbagage uden at betale ekstra. Reglerne varierer, så spørg dit flyselskab på forhånd. Under alle omstændigheder er det pengene værd at have klapvognen med, hvis dit barn er vant til at blive transporteret i sådan en. Det gør mange ting på rejsen meget nemmere: De små ben kan hvile undervejs, barnet kan få en lur, mens I spiser frokost, og du kan nemt have babytasken – og alle de andre nødvendigheder – med i klapvognen.

Skal din klapvogn tjekkes ind, så sørg gerne for at pakke den i en hard shell-bagagebeskytter. Det koster måske lidt ekstra, men tænk på hvor meget besvær og tid du sparer, hvis du enten helt skal undvære klapvognen, forsøge at reparere den eller købe en helt ny på destinationen. Skal den med som håndbagage, så pak den i en dertil indrettet bærepose og læg den i bagagehylden.

Bare fordi en klapvogn eller barnevogn er bedst i test, betyder det ikke nødvendigvis, at den er smart at rejse med. Rejseklapvogne – og især de såkaldte paraplyklapvogne – er kendetegnet ved at være sammenfoldelige, små og lette. Personlige præferencer og budget er selvfølgelig vigtige faktorer, når man skal vælge en rejseklapvogn. Vi har selv været glade for Joolz Aer+, og mange andre er også glade for eksempelvis Babyzen YOYO (nu Stokke) eller rejsemodellerne fra Cybex.

Om forfatteren

Kirstine KrefeldKirstine er typen, som har det med at spørge hvem som helst om næsten hvad som helst, hun undrer sig over. Og det er mange ting. Hun vil gerne vide noget om det sted, hun rejser, og de mennesker, der bor der, så hun ved en masse mærkelige ting, om alt fra voodoo til vinfremstilling, fra camping til koralrev. Og hvor får man den bedste, lokale mad.
Alexander & VictoriaDigitale nomader og rejsebloggere siden 2017, der til sammen har besøgt 60+ lande og langt over 100 lufthavne. Alexander Kinnunen og Victoria Handskemager Wagner er eksperter i at finde skjulte perler og betagende natur verden over. Udover at have skrevet for bl.a. Berlingske og Opdag Verden, deler de på Nordombord deres passion for smukke eventyr og inspirerer til at udforske kloden på en mere bevidst måde – hvad enten det er med fly eller vandresko.

Udforsk flere artikler