preloadHappy young woman giving a kiss on the cheek to her best friend at the university while carrying books to class

Da jeg ankom til min spanske vens hus sidste år, fik jeg ikke kun et lækkert måltid, men også utallige kys på kinden af de mange spanske gæster. Selvom det ikke er sådan, jeg normalt hilser, så kunne jeg faktisk godt vænne mig til kindkyssene.

Hvert land har sin egen unikke måde at hilse på. I denne guide præsenterer jeg dig for nogle af varianterne.

Traditionen at kysse

Someone kissing another person's cheek behind a glass partition in a cafe.

Verden har 195 lande, der alle har forskellige måder at sige hej. Nogle kysser, andre bukker eller krammer. Lad os kigge nærmere på hvilke interaktioner, der finder sted hvor i verden, og lad mig dele nogle af mine erfaringer. Så ved du, om du skal kysse eller kramme, næste gang du møder nye mennesker.

Nordamerika: Et godt håndtryk

Vacation house owner greeting travelers and showing house renting

I Nordamerika rækker et simpelt håndtryk, smil eller måske et kram (hvis du vil give et mere personligt goddag) - men det afhænger af, hvor du er. I USA varierer hilsemåderne fra kyst til kyst og mellem by og land. I Canada og Mexico har de derimod deres egne hilseregler.

USA

På den amerikanske vestkyst er hilsner rolige og afslappede. Du siger "hej, hvordan går det?" og peger uden at røre. De lokale i syd- og midtvestamerika vil formentlig hilse dig med et afslappet ”Hey y’all!” eller tilbringe hele aftenen i lufthavnen med at sige farvel, inden de faktisk tager afsked. Derimod går det hurtigere på østkysten, hvor de fleste siger et hurtigt “Hello!”, giver dig et håndtryk og måske et klap i ryggen.

Canada

Da jeg var på rejse til Canmore, et af de skønneste steder i Canada, var jeg på besøg hos min canadiske ven, som bor i Rocky Mountains. Da vi så hinanden igen, lænede hun sig ind mod mig for at give mig et lille kys på min venstre kind, hvilket er normalt i de fransk-canadiske kulturer. Hendes kat gav mig til gengæld et dræberblik som velkomst. Det leder mig til mit næste spørgsmål? Hvilke andre kulturer hilser på hinanden med et kys?

Mexico

Selvom de i Mexico også hilser på hinanden på samme måde som i USA og Canada, er de også glade for at hilse med et kys på kinden. Jeg datede engang en mand fra Mexico City, der er berømt for sin kunst og mad. Hans mor ville altid kramme og kysse mig på kinden, når hun så mig. Mens hendes kindkys var skønne, så var hendes hjemmelavede “sopes” endnu skønnere.

Latinamerika: Sæt lidt ekstra krydderi på tilværelsen med et “beso”

Young adults kissing in the streets of Paris

Når hilsnerne i Nordamerika bliver lidt for tørre, skal du bare tage en tur til Mexico eller længere sydpå i Latinamerika - her er du garanteret en varm hilsen. Fra entusiastiske håndtryk i Brasilien og et varmt kys i Chile eller Peru, til kram i Argentina - i Latinamerika er der mange måder at hilse på sine nye "amigos". Uanset hvor du rejser i Latinamerika, vil du blive hilst venligt velkommen med et “¡Buenos días!” eller et væld af varme kram eller kys.

Guatemala

I løbet af mine første dage på en rejse til Guatemala besøgte vi en kaffefarm, hvor vi skulle møde hele rejsegruppen. Vores guide, en lokal Guatemalan, gav mig det største knus og kys på kinden, jeg nogensinde har fået af én, jeg lige har mødt. Så forbered dig på en varm velkomst, når du rejser i Guatemala.

Kolumbien

I Kolumbien afhænger hilsemåden af, hvem der hilser på hvem. Det er normalt, at mænd hilser på hinanden med et fast håndtryk, mens mænd hilser på kvinder med et kindkys. Kolumbianske kvinder siger goddag til hinanden med et luftkys og et greb om armen. Min ven Laura, der er fra Bogotá, læner sig for det meste ind efter et blidt kram med et stort smil på læberne.

Når du rejser i Europa: Kys vs. håndtryk

Two men greeting each other at a gathering.

Den internationale kyssedag stammer ganske vist fra Storbritannien, men det varierer meget, hvordan man kysser eller hilser fra øst til vest. Østeuropæere giver oftest faste håndtryk, mens de ser dig direkte i øjnene. Derimod hilser flere sydeuropæere på hinanden med kindkys - og ikke bare et kys på hver kind, men nogle gange også tre kindkys.

Italien

Kys hedder på italiensk “il bacio“. Det er samtidig det normale udtryk for et kys på begge kinder. Min bedstefar har fortalt mig historier, om de gamle italienske traditioner, hvor han ville læne sig ind for at kysse sine forældre. I nogle kulturer er det helt almindeligt med et kys på læberne som hilsen. Det oplevede jeg ikke, da jeg rejste i Italien, men jeg mødte heller ikke nogle tætte familiemedlemmer - eller ekstra charmerende italienere for den sags skyld!

Island

Forvent et let håndtryk, når du møder en ny islandsk ven – og hvis du er heldig, får du måske også et smil. Da jeg var på road-trip rundt på Island lærte jeg, hvordan jeg kom i snak med de lokale. Jeg havde blandt andet en snak med en mand, der nedstammede fra vikingerne, Han tog os med på en ekspedition gennem ishuler og var lidt intimiderende til at starte med. Siden viste han sig dog at have en skøn personlighed.

Asien: Respekter bevægelserne

A young female receptionist greeting a male visitor in a traditional wai gesture.
dest_thailand_people_man_greeting_woman_hotel_reception_gettyimages-1204811991

Tager man østpå, oplever man en helt anden måde at hilse på. Her er hilsner altid meget respektfulde - og oftest uden kys. I Thailand er det almindeligt at hilse på en ældre person med et “wai” eller et let buk, hvorimod man hilser på hinanden med meget faste håndtryk i Kina. Men husk altid at undgå at støde hovederne sammen, når du bukker, for i asiatiske kulturer betragtes dit hoved som helligt.

Japan

På min rejse til Japan lærte jeg hurtigt de forskellige hilsner at kende: når du kommer ind i et rum, nikker du let med hovedet, mens du siger “konnichiwa”, som betyder “goddag”. Når du går ud af rummet igen, folder du dine hænder, som hvis du vil bede, og bukker dig mod personen, mens du siger “arigato gozaimasu”, eller “tak”. Med denne enkle hilsen vil du som udlænding imponere de lokale japanere - det lover jeg dig!

Filippinerne

Møder du bekendte i Filippinerne, er det normalt, at du giver hånd eller bare smiler eller vinker. Det er kun tætte venner eller familiemedlemmer, som accepterer et kys på kinden. Når jeg var på besøg og blev introduceret til nye bekendtskaber, ville de give mig et let kram. Jeg fulgte denne praksis på resten af min rejse, men jeg så generelt ikke mange, der kindkyssede i det offentlige rum.

Adieu: Sådan siger du farvel

Fra tre kindkys til faste håndtryk - antallet af hilsemåder i verden er mange. Hvis der er én ting, jeg har lært, så er det vigtigheden af at undersøge, i hvilke lande man kindkysser som hilsen. Og er du i tvivl, så bare gør som de lokale. Du vil blive overrasket over, hvordan et kindkys kan få dig til at føle dig hjemme, når du er langt væk hjemmefra. Hvis du kan lide denne guide, så kan du finde mange flere guider på momondo.dk. Fx kan du få forslag til underholdende roadtripspil for kærester.

Sådan blev denne guide lavet

Jeg har rejst intensivt de sidste 9 år, været copywriter i 8 år og blogger i 3 år. Før det var jeg fotojournalist. Min nysgerrighed efter at rejse startede, da jeg så Grand Canyon som barn - og den har holdt ved lige siden. Siden da har jeg paraglidet i Medellin, smagt verdens bedste matcha i Uji og kørt Island rundt. I denne guide deler jeg nogle af mine historier, om hvordan jeg er blevet modtaget og hilst på af de lokale - mange der i dag er mine venner.

Om forfatteren

Sydney BonnerSydney er blogger, tekstforfatter, nomade og en "Southerner", der bor i det sydvestlige USA. Hendes kærlighed til rejser startede med hende første bilferie. Efter at have kørt de første 100 kilometer vidste hun, at hun kunne blive med at køre for at komme rundt og se verden. Sydney er en professionel tekstforfatter og blogger, der med sine ture til alt fra Guatemala, Grækenland og Japan har uendelige mange historier at fortælle. Hun er fotofanatiker og elsker krydret mad.

Udforsk flere artikler