Julen er hjerternes fest. Kunne du tænke dig at lære om nogle af de sjoveste (og usædvanlige) juletraditioner fra hele verden? Skænk dig selv et glas gløgg, snup en håndfuld pebernødder og læs med.
Verden gemmer på et væld af usædvanlige skikke i julen; fra ét lands besættelse med KFC til en andens tradition med at udskære radiser. Skal dine danske juletraditioner tilsættes lidt krydderi denne december? Eller er det måske hele juletiden, der skal have et løft? Her er 12 landes juletraditioner, som du kan tage til dig i 2023:
Juletraditioner i 2023
1. Tyske juletraditioner
Tyskerne ved virkelig, hvordan man gør julen til noget ganske særligt. Om det så er ved at bage kanelkrydret stollen, sippe til Glühwein eller ved at besøge de fantastiske julemarkeder.
Der er én juletradition, som Tyskland er særligt kendt for – og en den er især sjov for børn. Traditionen indebærer normalt, at børnene efterlader deres (helst rene) sko og støvler uden for deres værelsesdør, så julemanden kan lægge noget i dem. Hvis de har været gode i løbet af året, får de slik. Og hvis ikke? Så får de noget træ. Strengt!
2. Italienske juletraditioner
Selvom Julemanden måske ikke er lige så kendt i Italien som i andre europæiske lande, viser han sig stadig her og der. Dog indebærer en lokal tradition, at julemanden outsourcer noget af sin gavelevering til en ‘grim, men venlig’ gammel heks ved navn Befana (‘gavens giver’).
På natten før den 5. januar (Helligtrekongersfesten) stiller børn og forældre en tallerken med krydret pølse og et glas vin ud til Befana. Det menes, at hun vil spise disse gaver, efter at hun er ankommet på en flyvende kost og har fået adgang til hvert et hus gennem skorstenen.
3. Norske juletraditioner
I Norge lyder folketroen, at onde ånder og hekse besøger familier juleaften for at skræmme dem. Hvor hyggeligt! For at holde dem på afstand, er det en skik at skjule alle kostene i huset. Dette skal virke afskrækkende og forhindre heksene i at flyve rundt i området og besøge andre folks huse.
En anden norsk juletradition (som er meget mere festlig!) er ‘Lillejulaften’. Ligesom herhjemme finder den sted den 23. december og indebærer, at folk forbereder sig til den store dag. Alle har deres eget unikke ritual for dagen, hvad enten det er at pynte med glitrende dekorationer op eller lave lækre peberkagehuse.
4. Venezuelanske juletraditioner
Er du vild med at komme rundt i byen på dine rulleskøjter? Så vil du elske denne meget unikke venezuelanske juletradition. I den venezuelanske hovedstad Caracas er det en tradition, at folk tager til julegudstjenester på rulleskøjter. Det er da i hvert fald bedre end at sidde fast i trafikken.
I løbet af ugen før juleaften afholdes der dagligt en populær kirkegudstjeneste i byen kaldet “Misa de Aguinaldo” (tidlig morgenmesse). Så mange mennesker kommer nu på rulleskøjter til disse gudstjenester, at nogle veje omkring byen forbliver lukket indtil omkring kl. 8, så alle kan komme sikkert frem. Traditionen er blevet så populær, at mange mennesker betragter rulleskøjteløb som Venezuelas version af kælkning.
5. Franske juletraditioner
Er du på udkig efter en juletradition med lidt fransk charme? Få traditioner er mere charmerende end Pere Noel postkorten – en hyggelig aktivitet, der løfter traditionen med at sende breve til Julemanden til nye højder.
Siden 1962 har Frankrig haft en lov, der siger, at hvert barn, der skriver et brev, skal modtage et svar. Angiveligt arbejder en lille hær af nisser (også kendt som postarbejdere og frivillige) uafbrudt i november og december for at besvare hvert brev med et festligt julekort. Derefter hjælper Frankrigs postbude med at udlevere Julemandens ‘svar’ til de mange børn. Ret sødt, ikke?
6. Amerikanske juletraditioner
Hvis der er ét land, der virkelig går all-in til jul, så er det USA. De lokale elsker at pynte deres hjem, butikker og gader med lys, glimmer og meget mere. Julesang, et sip Eggnog og bagning af julesmåkager er alle juletraditioner i de fleste hjem. Men vil du høre om en lidt mere mere usædvanlig juleaktivitet? Californiens årlige Surfing Santa konkurrence.
Dette velgørenhedsevent finder sted i Dana Point, hvor adskillige surfere, iklædt som julemænd, rider på bølgerne. Det er helt sikkert en syn, du ikke vil gå glip af! Datoen for begivenheden ændrer sig hvert år, men i 2022 blev den afholdt i slutningen af november.
7. Polske juletraditioner
Stjernerne skal stå på linje for, at en ganske særlig juletradition kan finde sted i Polen – bogstaveligt talt! De lokale indleder deres fejringer på juleaften, hvor de samles for at dele “oplatek”. Dette er en usyret oblat, eller et alterbrød, som er blevet lavet og spist i over 300 år.
Før juleoblaten kan brydes i stykker og uddeles, skal natten falde på, og den første stjerne skal vise sig på himlen. Typisk ønsker folk hinanden glædelig jul, mens oblaten bliver spist. Derefter serveres middagen officielt, og julen kan begynde.
8. Irske juletraditioner
Også i Irland finder vi usædvanlige juletraditioner. Måske den mest berømte er Sankt Stefans Dag, også kendt som Wren’s Day. Den fejres den 26. december og er blevet fejret i århundreder.
Wren’s Day menes at stamme fra keltisk mytologi og involverede historisk set, at folk gik udenfor for at jage en sivhøne (også kendt som ‘fuglenes konge’). Når den var fanget, blev den fastgjort øverst på en smukt dekoreret stang. Derefter ville en gruppe “mummere” klæde sig ud i stråtøj og gå parade med fuglen rundt i byen. De blev ofte kaldt ‘wrenboys’ og dannede grupper for at synge og danse. De gik fra dør til dør i deres landsbyer og indsamlede penge til velgørende formål.
En udgave af traditionen kan stadig opleves i dag i byen Dingle i County Kerry.
9. Østrigske juletraditioner
I Østrig får børnene at vide, at de skal opføre sig pænt, ellers vil Krampus, et hornet og behåret uhyre, tage dem med sig i sin kurv i juletiden. Det mytiske væsen blev skabt som en modpart til Julemanden, der belønner gode børn med slik og legetøj.
Den 5. december fejres Krampusnacht, hvor adskillige mænd går parade gennem gaderne i Østrig (og i nogle nabolande) klædt som halvgededemonen, der i hånden har stave til at skræmme børnene. Det er især en populær tradition i alpinske landsbyer omkring Salzburg og Tyrol. Lyder det ikke bare hyggeligt?
10. Catalonske juletraditioner
Provinsen Catalonien i Spanien (hvor Barcelona er beliggende lige i midten) elsker at have sin egen identitet. Det gælder bestemt også, når det kommer til juletraditioner. En af de mest bizarre involverer en træstamme med et ansigt på, der “skider” gaver ud, mens børn synger til den.
Kendt som Tió de Nadal (Juletræstammen), tages den traditionelt frem efter fejringen af Jomfru Marias undfangelse den 8. december. Børn opfordres derefter til at give træstammen mad at spise og et tæppe for at holde den varm.
Når juleaften kommer, og den lille Tió har fordøjet alle sine snacks, slår børnene ham derefter med pinde. Herefter menes det, at træstammen “skider” slik, nødder og søde sager ud.
11. Japanske juletraditioner
Der er ingen helligdage i julen i Japan, men japanerne har nu alligevel udviklet deres egen juletradition. I 1974 kørte KFC en reklamekampagne i Japan kaldet “Christmas Chicken”. Den kom til verden, efter en gruppe rejsende endte i KFC i Japan den 25. december, fordi det var så svært at finde en kalkun, som de ellers ville have spist derhjemme.
Kampagnen var en kæmpe succes. Siden da har KFC-restauranter i hele Japan solgt en komplet julemiddag med kylling, champagne, kage og vin. Traditionen er nu så populær, at der endda er KFC-juleparader gennem gaderne, og man skal lave en reservation mindst to uger i forvejen.
12. Mexicanske juletraditioner
Du har sikkert hørt om Mexico’s Day of the Dead, men hvad så med Night of the Radishes? Den 23. december hvert år afholder den mexicanske by Oaxaca begivenheden med det besynderlige navn, hvor lokalbefolkningen konkurrerer i en grøntsagsudskæring.
Det bliver ret konkurrencepræget, med krybbescener, juletræer og endda monstre, der omhyggeligt er skabt af gigantiske radiser! Begivenheden tiltrækker store skarer fra nærliggende byer og landsbyer, som kommer for at overvære konkurrencen. Traditionen går tilbage til 1897 og blev inspireret af lokale markedsforhandlere, der plejede at skære deres grøntsager i forskellige former for at lokke folk til at købe dem. Hvorfor ikke bytte radiser ud med en hvid kartoffel og sætte en udskæringskonkurrence på programmet denne jul?