Denne artikel giver dig alt den information, du har brug for for at undgå sidste øjebliks møder med gatepersonalet, gebyrer for overskydende bagage og en stressende start på din rejse. Brug vores guide til se hvilke håndbagageregler, der gælder for hvert enkelt flyselskab, hvor stor og hvor tung din håndbagage må være.
Og med vores Prisassistent kan du nu se, om din bagage er inkluderet i den samlede flypris. Bare søg efter dine fly på momondo. Tilføj ved hjælp af Bagage Fee Assistant til venstre de tasker, du vil tage med. Dine flypriser bliver opdateret med det samme.
1. Hvor stor er håndbagagen?
2. Hvad er vægtgrænsen for håndbagage?
Vægtgrænser for håndbagage er et endnu større minefelt end størrelsesbegrænsninger, når vi taler om håndbagageregler. Og det til trods for at de generelt ikke håndhæves så strengt som for et par år siden. Det betyder dog ikke, at du kan fylde din kuffert til bristepunktet og gøre den så tung, at det kræver en fælles indsats at få den ind i bagagerummet.
Mange flyselskaber, herunder Ryanair, Lufthansa og Air Canada, angiver ikke en vægtgrænse for håndbagage. Så længe du selv kan løfte din taske højt nok op og få den ind i bagagerummet, er det fint.
Andre grænser varierer voldsomt fra flyselskab til flyselskab og kan endda være forskelligt hos det samme flyselskab afhængigt af, hvor du flyver fra og til. Fra blot 7 kg med Qantas, Qatar og Singapore Airlines til de mere håndterbare 23 kg med British Airways. Det er derfor altid vigtigt at tjekke håndbagageregler på forhånd.
Så længe du har pakket fornuftigt og måske kun lidt over grænsen, bør du ikke have nogen problemer.
3. Hvad er en personlig genstand på et fly?
Du kan se, at nogle flyselskaber inkluderer håndbagage og “en personlig genstand” i deres håndbagageregler. Men det er mere almindeligt i USA end i Danmark og Europa.
Den personlige genstand henviser til en lille taske – typisk en computertaske, pung eller mappe. Flyselskabernes regler for størrelsen af personlige genstande varierer meget, men så længe det er småt nok til at kunne ligge under sædet foran dig, er du godt kørende.
Hvis du skal have noget særligt med, f.eks. en pusletaske til bleer og mad, et par krykker eller noget skrøbeligt, plejer flyselskaberne at være ret imødekommende og medtage det som en kabinekuffert. For at være på den sikre side bør du dog altid tjekke direkte med flyselskabet på forhånd.
4. Hvad er den internationale standardstørrelse på håndbagage?
Størrelsen på håndbagagen kan variere mellem internationale fly og luftfartsselskaber, særligt på langdistancefly, men det varierer normalt ikke meget.
På de fleste internationale flyvninger er maximumsstørrelsen på håndbagagen 55 x 40 x 23 cm. Hvis din kabinekuffert har disse mål, er der ingen problemer med at tage den med som håndbagage. Der er dog nogle undtagelser. For eksempel angiver Qatar Airways målene 51 x 38 x 25,5 cm for deres håndbagage.
Flyvninger i Europa kan variere mere, da der er så mange små og regionale flyselskaber, som afhængigt af flytypen kan have meget forskellige restriktioner.
5. Håndbagage vs. en personlig genstand: Hvad er forskellen?
Den praktiske forskel på håndbagage og en personlig genstand er, at førstnævnte er til opbevaring i bagagerummet og sidstnævnte til opbevaring under sædet foran dig.
Din hånd- eller kabinebagage er den taske, du ikke afleverer ved check-in. Hvis du rejser let, kan du bruge din tilladte håndbagage, så du slet ikke behøver at checke nogen bagage ind. Det er altid en fordel, da den så aldrig bliver væk eller efterladt, og du slipper for at vente ved bagageudleveringen, når du er landet.
Mange flyselskaber inkluderer håndbagage i billetprisen. Nogle – især de små og billige flyselskaber – opkræver ekstra for håndbagage, men giver andre frynsegoder som ekstra benplads eller tidlig boarding (som dog ikke altid er en fordel!). Uanset hvad, så er en kabinekuffert som regel stadig billigere end at betale for at checke sin bagage ind.
Hos de amerikanske flyselskaber opfattes personlige genstande som din pung eller bærbare computer, dokumentmappe eller kamera. De kan normalt medbringes gratis udover din håndbagage. De tilladte størrelser varierer fra flyselskab til flyselskab, men de fleste følger blot retningslinjen “passer under sædet foran dig”.
Er du i tvivl om, hvad du må medtage i håndbagagen eller som personlige ejendele, kan du læse vores FAQ’s i slutningen af denne artikel.
Er du i tvivl om, hvorvidt din håndbagage passer til dit flyselskabs regler?
Der er ikke noget værre, når man rejser, end at stå ved gaten og svede over størrelsen på sin kabinekuffert. Vi har alle været der og set intetanende passagerer blive trukket til side for at få deres bagage tjekket ind til skyhøje gebyrer.
For at gøre det nemmere at boarde og sikre, at din håndbagage altid overholder reglerne, har vi lavet et Carry on Checker. Download momondo-appen så får du aldrig brug for et målebånd igen.
Bare åbn appen, og tryk på “Carry on Checker”. Brug dit kamera til at tage billeder af din bagage, og appen regner de nøjagtige mål på din taske ud for dig. Heldigvis sammenligner den også flyselskabernes bagageregler på ét sted, så du hurtigt kan tjekke, om din kabinekuffert passer, uanset hvem du flyver med.
6. Håndbagagepolitik for flyselskaber
Selvom der er forskelle i håndbagagestørrelse og vægtbegrænsninger mellem mange forskellige flyselskaber, følger mange af dem de samme håndbagageregler.
Mange internationale flyselskaber har forskellige billetpriser og et forvirrende udvalg af klasser, fra economy til first. Disse har forskellige restriktioner for håndbagage og personlige genstande, så husk at tjekke hvilken type billet du har, før du pakker.
Aer Lingus, Air Canada, Lufthansa, Scandinavian Airlines (SAS) og Turkish Airlines har alle den samme grænse for håndbagagestørrelse, men vægten varierer. Næsten alle de internationale flyselskaber, vi har nævnt, har vægtbegrænsninger for håndbagage. Hos mange selskaber gælder det også for personlige ejendele. Den eneste undtagelse er Air Canada.
For at gøre det nemmere for dig at finde information om håndbagageregler, har vi gennemgået de vigtigste flyselskaber, der flyver til Danmark, andre steder i Europa og længere distancer. Vi har beskrevet størrelses- og vægtgrænserne for både håndbagage og personlige genstande. Vi har også inkluderet andre relevante oplysninger, værktøjer og tips, som vi mener, kan være nyttige for dig, når du flyver med de enkelte flyselskaber.
Aer Lingus er i gang med at gøre deres håndbagagepolitik og -priser mere komplicerede. Hvis du flyver over Atlanten, er din kabinebagage og personlige ejendele inkluderet i prisen. Hvis du flyver i Europa, skal du bestille en “Carry-on bag with priority boarding”-billet og betale op til 9,99 euro. Eller du kan gratis checke din taske ind i lastrummet.
Der er en række undtagelser fra dette, herunder forskellige billettyper og forbindelser, så du bør tjekke omhyggeligt, når du booker. Hvis du flyver med Aer Lingus Regional (som bruger mindre fly, der for det meste er begrænset til Irland og Storbritannien), bliver tilladelserne mindre. Din håndbagage må højst være 48 x 33 x 20 cm og veje 7 kg.
Air Canada lader dig medbringe en kabinekuffert og personlig genstand på alle deres billetter, men understreger, at du skal være i stand til at løfte den ind i bagagerummet uden hjælp.
Hvis du rejser med Air France på en Economy-billet, kan du medbringe en kabinekuffert og en personlig genstand med en samlet vægt på 12 kg. Hvis du flyver på Premium Economy, Business eller La Première, kan du medbringe to stykker håndbagage og en personlig genstand med en samlet vægt på 18 kg.
American Airlines’ tilladte håndbagage omfatter én kabinekuffert og én personlig genstand på alle billetpriser, inklusive Basic Economy.
British Airways inkluderer en kabinekuffert og en personlig genstand i alle sine billetpriser og er generøse i forhold til tilladt størrelse.
Et andet af Europas store lavprisselskaber, easyJet, tilbyder kun at tage en personlig genstand gratis med om bord, som de markedsfører som en “lille kabinekuffert”. Hvis du vil have en kabinekuffert i den rigtige størrelse, skal du bestille en FLEXI-billet eller et Up Front- eller Extra Legroom-sæde, eller bare tilføje en stor kabinekuffert separat. Priserne starter fra 53 kr.
Passagerer på økonomiklasse kan medbringe en enkelt kabinekuffert på 7 kg. Premium Economy-passagerer kan øge det til 14 kg. Business og First Class kan medbringe to kabinekufferter på op til 7 kg hver. Som med Qatar Airways har billetter udstedt i Brasilien en vægtgrænse på 10 kg.
Vær også opmærksom på, at Emirates kun tillader én genstand på Economy- og Premium Economy-billetter – enten en kabinekuffert eller en personlig genstand, ikke begge dele. Der står også, at hvis du har en tøjpose med, må den ikke være mere end 20 cm tyk, når den er foldet sammen.
KLM’s politik ændrer sig med deres billetpriser. Economy giver ret til en kabinekuffert og en personlig genstand på en samlet vægt op til 12 kg. Premium Comfort giver ret til to kabinekufferter og en personlig genstand, men den samme samlede vægt på 12 kg. Business Class giver ret til det samme som Premium Comfort, men med en vægtforøgelse til 18 kg.
Og hvis du har en baby på skødet, kan du tage en ekstra taske med, der vejer op til 12 kg.
Alle Lufthansas Economy Class- og Premium Economy Class-billetter inkluderer en kabinekuffert og en personlig genstand med størrelses- og vægtbegrænsninger. Business og First Class inkluderer to kabinekufferter, men det kan være nødvendigt at checke den anden kuffert ind på flyvninger fra Italien, Indien og USA.
Qatar Airways-passagerer på Economy Class kan medbringe en kabinekuffert og en personlig genstand på op til 7 kg. Business og First Class kan medtage to kabinekufferter og en personlig genstand på op til 15 kg. Billetter udstedt i Brasilien har en vægtgrænse på 10 kg.
Det er værd at bemærke, at Qatar Airlines betragter din laptop og taske som en del af din håndbagage og ikke som en personlig genstand. Bemærk også, at bagagelængden er 50 cm, hvilket er kortere end hos de fleste andre flyselskaber.
Lavprisflyselskabet Ryanair holder priserne nede ved kun at tillade en mindre personlig genstand som en del af billetprisen. Du skal tilkøbe Priority & 2 Cabin Bags, hvis du vil medbringe en kabinekuffert, der vejer op til 10 kg. Priserne varierer efter rute, og hvornår du booker.
Ryanairs Priority-pakke lader dig også komme tidligt om bord på flyet, men lad dig ikke narre! Det betyder ofte, at man skal stå forrest i køen i en korridor i stedet for at slappe af ved gaten, mens man venter på, at flyet bliver klar.
På alle SAS-billetter må du medbringe en kabinekuffert og en personlig genstand med undtagelse af Go Light-billetten – men kun hvis du rejser i Europa. På denne billet skal du betale for din kabinekuffert. Hvis du rejser på en Go Light-billet til eller fra Asien, Canada eller USA, er håndbagage inkluderet.
Plus- og Business Class-passagerer kan tage to kabinekufferter med. SAS tillader også, at du kan tage lufthavnsindkøb og poser med toldfrie varer med om bord uden omkostninger.
Turkish Airlines Economy Class-passagerer kan tage én kabinekuffert og én personlig genstand med om bord. Business Class-passagerer kan medbringe en ekstra kabinekuffert med samme vægt og mål.
På både indenrigs- og udenrigsflyvninger har spædbørnspassagerer også ret til en kabinekuffert mere.
Hvordan ved momondo, hvad der skal stå i denne guide?
Erfaring og forskning! Jeg har rejst verden rundt og skrevet historier om det i 20 år og har ét mantra: Håndbagage er guld. Medmindre jeg med usikker hånd checker surfbrætter eller ski ind, pakker jeg altid kun en kabinekuffert og personlige genstande.
Med tiden har jeg lært en masse tricks, der sikrer at jeg har den rigtige håndbagage med. Denne guide er kulminationen af min erfaring kombineret med omfattende research i internationale flyselskabers bagageregler. Jeg fik også gode råd fra de momondo-teams, der udvikler de funktioner og værktøjer, du bruger til at booke dine rejser.
FAQ’s om håndbagage
En rygsæk betragtes generelt som en personlig genstand snarere end en fuld kabinekuffert, så længe den passer under sædet foran dig eller opfylder de mål, der er angivet af flyselskabet. Hvis du rejser med en rygsæk i fuld størrelse, som kun kan opbevares i bagagerummet, betragtes den som håndbagage. Som altid skal du tjekke de tilladte mål og vægt, før du rejser.
Desværre er der ikke én standardstørrelse på håndbagage for de forskellige flyselskaber, der flyver til og fra de danske lufthavne, selvom målene er ret ens. Vi har listet nogle af de største.
- Easyjet: 56 x 45 x 25 cm
- Eurowings: 55 x 40 x 23 cm
- Norwegian: 55 x 40 x 23 cm
- Novair: 55 x 40 x 23 cm
- Ryanair: 55 x 40 x 20 cm
- SAS: 55 x 40 x 23 cm
- Tui: 55 x 40 x 20 cm
I Danmark er der en række regler for, hvad du må have med i din håndbagage. Som udgangspunkt kan du tage de fleste ting med, som du skal bruge på din rejse. Fødevarer, herunder frugt, er i orden. Hvis du medbringer babymad og medicin, er det værd at tjekke med flyselskabet først for at sikre, at de ikke overskrider grænserne for væsker. For flydende mad, herunder babymad, gælder, at det skal pakkes som væsker og maksimalt må indeholde 100 ml.
Flydende væsker som shampoo, parfume, solcreme, vand mv. må gerne medbringes i beholdere med under 100 ml. Du må gerne medbringe mere end én beholder med væske, men ikke flere end der kan være i én genlukkelig plastpose på max. 1 liter.
Hvis du har hjælpemidler som krykker, stok, klapvogn eller kørestol, burde det ikke være noget problem, men giv for en sikkerheds skyld flyselskabet besked på forhånd.
Det er et spørgsmål, der ofte bliver stillet, når man rejser med håndbagage. Svaret er desværre ja – men ikke altid. For det første er det ikke alle flyselskaber, der har vægtgrænser for håndbagage. Nogle selskaber såsom Ryanair, Lufthansa og Air Canada siger simpelthen, at du skal kunne løfte din taske og selv lægge den i bagagerummet. Andre anvender dog vægtgrænser, der varierer meget – fra 7 kg (Qatar og Emirates) til 23 kg (BA).
Hvor det engang var almindeligt for de fleste flyselskaber at veje håndbagage, især i Europa, har mange siden pandemien fået en mere afslappet tilgang. Det betyder dog ikke, at de ikke kan finde vægten frem, når de har lyst.
Hvis du vil være helt sikker, bør du holde dig til den grænse, der er angivet for dit flyselskab – og glem ikke at tjekke, om det samme gælder, hvis du har mellemlandinger, især med regionale fly, der ofte har meget lavere grænser.