Efter den bragende succes som europæisk kulturhovedstad i 2017, har Danmarks hastigst voksende by aldrig været bedre forberedt på at byde besøgende velkommen. Trods sit vokseværk bevarer Aarhus nemlig sit hyggelige præg, med en elegant balancering af dens rige arv og dens begejstrende moderne momentum.
Du kan snildt fylde en forlænget weekend med opdagelser blandt byens talrige historiske attraktioner og fortræffelige museer, mens du spæder op med dens sprudlende udvalg of caféer, restauranter og barer.
Latinerkvarterets charme
Latinerkvarterets forførende stræder © kimiaalice
Indled din første dag i Aarhus med en slentretur gennem dens ældste og mest charmerende område – latinerkvarteret. Dette kvarter er fra det 15. århundrede og præges af en snørklet labyrint af brostensgader fyldt med smarte butikker, barer, restauranter og hyggelige caféer. Nyd en kop kaffe hos La Cabra, som hører til byens bedste kaffebarer, eller find en plads på Café Jorden, som slænger sig ud på den åbne plads Pustervig Torv, når vejret tillader det.
I den sydlige udkant af latinerkvarteret – men synlig fra næsten hvorsomhelst i byen – rejser Aarhus Domkirke 96 meter høje spir sig, det højeste af sin slags i Danmark. Konstruktionen blev påbegyndt i det 12. århundrede, mens den gamle romanske basilika blev udbygget markant i det 15. århundrede, og forskønnet i gotisk stil med et længere skib, et hvælvet loft samt højere vinduer for at lukke mere lys ind. De prangende fresker fra den samme periode blev dækket til ved Reformationens indtog i Danmark, skønt mange i de senere år er blevet restaureret – du finder således flere af dem her end i nogen anden kirke i landet.
Detaljer på Aarhus Domkirke © ricochet64 / Getty Images
Skjult under jorden blot få skridt syd for kirkens gigantiske døre finder du en anden portal til fortiden, Vikingemuseet. Denne samling fremviser fascinerende fund gravet op på stedet med en alder på op til 1200 år, fra dengang vikingerne først bosatte sig ved Aarhus – eller Aros, som det dengang hed.
Fem minutters gang øst for domkirken ad Vestergade, endnu en populær handelsgade, står Aarhus’ ældste kirke, Vor Frue Kirke. Her hviler over tusind års historie, herunder en krypt beliggende under hovedbygningen. Begiv dig en karré syd for Vestergade for at opsnuse byens mest billedskønne brostensgade, Møllestien, der omgives af blomster som skutter sig langs perlerækken af smalle, bindingsværkshuse, hvoraf de fleste fremstår i sarte pastelfarver.
Med 10 minutters gang østpå når du Den Gamle By, et fascinerende kompleks af rekonstruerede, historiske kvarterer. Det er uden tvivl den mest autentiske måde at opleve fordums Danmark på, med forretninger som tilbyder historiske varer og kostumeklædte statister som vækker omgivelserne til livs – som tyende, præster eller forretningsdrivende. Besøg alle tre dele af området for at blive klog på udviklingen indenfor teknologi, kogekunst, mode, stil og kultur over årene.
Udforsk de rustikke hjem, lejligheder og værksteder fra H.C. Andersens tid, få indblik i det tidlige 20. århundredes spirende modernitet, eller inddrik 1970ernes Danmark – den kulturelle frigørelses æra – ved at snuse rundt i lejligheder tilhørende venstreorienterede studenter, pensionerede par samt i de kommunale boliger som blev populære på denne tid.
En gennemgang af dansk historie i Den Gamle By © Raymond Thill / Shutterstock
Begiv dig tilbage og spis til middag i Vestergade, hvor der er rigeligt med appetitvækkende valg. For et ganske prisvenligt måltid i varme, hyggelige omgivelser, kan du opsøge Vesterlauget, en bodega med skiftende menu, mestendels bestående af franske bistro-retter. Hvis der skal en smule mere stil på drengen, kan du i stedet opsøge Møf lige om hjørnet, hvor der serveres lækker oksetartar. Rund dagen af med et glas på S’vinbar, byens ypperste vinbar, et par minutter herfra i Klostergade.
Moderne kunst, arkitektur og kultur
Et af Skandinaviens mest prægtige biblioteker: Dokk1 © kioofficial
På din anden dag i byen kan du snuppe en spadseretur langs den prominente udkant af det levende aarhusianske bylandskab. Påbegynd turen langs vandet på den østligste side af byens kønne lystbådehavn, hvor dens nyeste kvarter – Aarhus Ø – ligge udstrakt over et kilometer langt stykke inddæmmet land. Øens arkitektoniske pryd, Isbjerget, er en betagende ophobning af lysende, kantede tårne, som blev tegnet med Nordatlantens flydende isbjerge in mente. Nord herfor ligger Ø-haven, en byhave tilegnet små landbrug.
I godt vejr bringes du, med en behagelig slentretur på femten minutter mod syd langs havnen, til det store nye aarhusianske bibliotek, Dokk1 (også kendt som ‘Dokken’), som tårner over byens og havnens sammenfletning ved udmundingen af Aarhus Å som deler byen i to. Der er tale om det største offentlige bibliotek i Skandinavien og med sikkerhed et af de mest iøjnefaldende af sin slags i verden, hvilket da også har indbragt institutionen en byge af fornemme udmærkelser siden den stod færdig i 2015.
Stop og få en bid til Aarhus Street Food © louisebjustesen
Begiv dig ved frokosttid fem minutter syd for Dokk1 for at nå en anden af byens nye indbydende indslag, Aarhus Street Food. Det huses i en gammel garage lige overfor Busterminalen (og blot et par minutters gang øst for togstationen), og kan bryste sig af omtrent 30 madboder, med alt fra burgere med trævlet andekød til banh mi. Alternativt kan du nyde en omgang finere spisning med udsigt fra Salling Rooftop. Her har man en af byens bedste udsigter, ikke mindst fra terrassen af glas som troner højt over Søndergade, byens mest travle færdselsåre for fodgængere.
Længst mod vest når du til Byens Park og passerer rådhusets ikoniske tårn. Herfra befinder du dig kun få skridt fra byens anerkendte kunstmuseum, ARoS. Trods dets vikinge-inspirerede navn, er dette museum påfaldende moderne; hovebestanddelen af dets udstillinger er viet til samtidskunst – fra malerier og skulpturer til storstilede installationer.
Sørg for at sætte et par timer af, og gå ej glip af museets pryd på øverste etage: Olafur Eliassons regnbue-panorama, en cirkulær gangbro som farver udsigten over byen.
Stærke farver og fugleperspektiv over byen ved ARoS © Tom Roche / Shutterstock
Et stenkast fra museet finder du det livlige kulturelle center Godsbanen, som fylder et par gamle varehuse for enden af en nedlagt holdeplads for sporvogne. Det er hjemsted for dusinvis af kulturelle udvekslinger, begivenheder og workshops, ligesom en udmærket restaurant holder til under det hældende betontag. Kæmp dig til tops, nyd en kaffe blandt det nærtliggende Plantecaféens frodige omgivelser, eller fortsæt med at gå en smule længere for at udforske Godsbanens Institut for X, et miskmask af jurter, fragtcontainer-hjem og kunstudstillinger.
Udendørs og udenbys
Tilbring nogle timer og lad verden fare forbi på Den Uendelige Bro © Thomas Peham / Unsplash
På din feries sidste dag i byen kan du tage nogle af de udendørs attraktioner i Aarhus, hvoraf de fleste befinder sig sydpå, i nærmere øjesyn. Det kan anbefales at leje en bil, for at have god tid til dem alle.
Begynd udflugten med at begive dig mod nord, rundt i bugten, til Kalø Slotsruin fra det 14. århundrede. Denne smuldrende dynge ligger for enden af en lang digevej og udgør således et glimrende udflugtsmål, når vejret makker ret, – ikke mindst hvad udsigt over bugten angår.
På vej tilbage gennem Aarhus kan du gøre holdt ved botanisk have, som strækker sig over et bakkedrag nær centrum. Højdepunktet her – især når vejret derude er mindre end tempereret – er en slentretur gennem drivhusets fire klimatiske zoner. Den største af disse er et gigantisk, kuplet drivhus, hvor du kan klatre til en udsigtspost over dækket af et kvælende varmt stykke tropisk regnskov.
Lige udenfor Aarhus mod syd finder man det smukke slot Marselisborg fra 1700-tallet, der tjener som Dronningens sommerresidens. Når Hendes Majestæt er tilstede, kan du opleve vagtskiftet hver dag ved middagstid. Ikke langt herfra strækker en cirkulær træpromenade, Den Uendelige Bro, sig mellem maj og oktober fra kysten og ud i bugten. Nær herved ligger endvidere Marselisborg Dyrehave, en populær park, hvor overraskende tamme hjorte og vildsvin huserer.
Græsset er grønnere ved Moesgaard Museum © elena.novotni
Fortsæt sydpå endnu 5 km for at nå til dagens højdepunkt, Moesgaard Museum. Denne modernistiske bygning, som omgives af skov, rejser sig i en vinkel fra en bakkekam, således at en tur til toppen indbefatter kønt vue til de landlige omgivelser. Indenfor tilbyder de strålende udstillinger et nært indblik i præhistorisk tid, med alt fra en evolutionær trappe til verdens bedst præserverede legeme fra Jernalderen – Grauballemanden.
Når det er tid til at spise til aften, kan du enten fortsætte 10 km mod syd til den fine Norsminde Kro, kendt for sine opfindsomme udgaver af traditionel dansk kost, eller vende snuden mod byen til Jægergaardsgade, endnu en fristende gade fyldt med caféer og restauranter, herunder Prezzemolo, et stilfuldt nyt osteria. Lige ved siden af ligger Mikkeller Bar med sin snes haner med specialbrygget øl og sit kyndige personale.
Gode steder at overnatte i Aarhus
Beskedne kår
Lige lukt i midten af den gamle by ligger CABINN Hotel Aarhus, hvor der tilbydes pletfri, funktionelle værelser til en rimelig penge. Sovesalene på det livlige og indbydende Danhostel Aarhus, lige på den anden side af floden, er endnu billigere, med udmærket udsigt til byen fra den fælles tagterrasse.
Den gyldne mellemvej
Et af bymidtens nyeste tilbud er Hotel Carmel, et gammelt, nyistandsat missionshus med omtrukne, ældre møbler og en stilfuld jazz- og swingbar i stuen nedenunder. Kun et par minutters gang øst for stationen ligger Comwell Aarhus, et højtravende, moderne firestjernet hotel med en række faciliteter og fantastisk udsigt.
Fint skal det være
Snup et velfortjent hvil i den hyggelige gårdhave tilhørende Villa Provence © villaprovence
To af de bedste luksus-etablissementer i Aarhus befinder sig lige lukt i byens hjerte – Villa Provence, et elegant byhotel med en fredfyldt gårdhave, og Hotel Royal, en rigt dekoreret nyklassicistisk bygning med uforlignelig udsigt til domkirken.