Månederne der efterfølger juli og august er et tidsskifte. Sommeren går på hæld og dagenes lyse timer bliver færre i takt med solens lavere bue på himlen. For mange af os er efteråret ensbetydende med efterårsferie, hvor der er tid til hyggeligt samvær med familien, tid til sig selv eller måske bare til alternative oplevelser, som man ikke ellers kan få fyldt ind i en travl hverdag.
Derudover er der ingen, der siger, at det er en nødvendighed at finde den helt store tegnebog frem eller at skulle rejse til udlandet for at få en speciel og oplevelsesrig efterårsferie. Danmark er spækket med flot natur, som samtidig indbyder til en masse inspirerende aktiviteter.
Aktiviteter for alle i efteråret
Netop i efteråret bliver alt hyllet ind i de fineste røde, orange og gyldne nuancer, som lægger op til at bruge tiden i den skønne danske natur, inden vinteren tager helt over. Så uanset hvad omdrejningspunktet skal være for din efterårsferie: bevægelse, fantastisk natur, aktiviteter for hele familien eller en kombination, så er der mange oplagte aktiviteter at finde i Danmark.
Samtidig får du indåndet den friske efterårsluft, får fyldt sanserne og ladet energidepoterne op; alt i forbindelse med vidunderlige oplevelser, lige uden for døren. Her er vores bud på 10 naturskønne steder i Danmark, som bestemt er et besøg værd i efteråret.
Det tilsandede fyrtårn – Rubjerg Knude, Nordjylland
Ved Rubjerg Knude finder du blandt andet ”Det tilsandede fyrtårn”, hvis historie går helt tilbage til 1899.
De barske vejrforhold som finder sted ved Rubjerg Knude, gør at der er et helt specielt planteliv, som netop har tilpasset sig i disse omgivelser. Du kan blandt andet finde den nye trend i det nordiske køkken, nemlig havtorn, som kan plukkes lige præcis her i efteråret august-oktober.
Et unikt naturfænomen – Vadehavet, Sydjylland
Vadehavet strækker sig hele vejen fra Ho bugt i Esbjerg til den Hollandske by Den Helder, og er især kendt for to enestående fænomener: Du har måske hørt om ”Sort Sol” og det er lige præcis i vadehavsområdet du har mulighed for at være vidne til en stæreflok på op imod 1 million, lette og skabe en uforglemmelig sort mønstret himmel.
Foruden Sort Sol, kan du opleve Vadehavets særlige tidevandsfænomen, hvor tidevandet oversvømmer og blotlægger havbunden to gange dagligt, og skaber de karakteristiske vadeflader.
Aktiv i naturen – Klosterheden, Midtjylland
Den smukke natur og de lidt køligere temperaturer i efteråret indbyder til bevægelse og aktivitet i det fri. Det har Klosterheden fokuseret på og sat de perfekte rammer op for i Plantagen, der ligger i området mellem Struer, Lemvig og Holstebro.
Her kan du få motion og frisk luft i lungerne på en gå- eller løbetur på det etablerede sundhedsspor eller boltre dig på naturfitnessbanen, som også er at finde i plantagen, og som er egnet for både børn og voksne. Mener du, at der skal lidt mere udfordring og fart over feltet er der både vandre, ride –og Danmarks længste mountainbikerute i varierende terræn og bevoksning.
Danmarks største skovområde – Silkeborg, Midtjylland
De smukt sammenvoksede skovarealer, der til sammen udgør Silkeborgskovene, omkranser de små og store søer under fælles betegnelsen Silkeborgsøerne, men også kendt under navnet Himmelbjergssøerne.
Ved Himmelbjergssøerne kan du få en oplevelse, som du ikke finder andre steder. Hjejlen er verdens ældste hjuldamper, og en rutebåd der sejler dig til ”Himmelbjerget”. I dag kaldes Himmelbjerget også for den ”falske bakke”, da den reelt set hverken er en bakke eller et bjerg, men derimod en skråning dannet under istiden, ligesom resten af landskabet omkring Silkeborgsøerne og skov.
En idyllisk naturperle – Svanninge Bakker, Midtfyn
Tager man et kig tilbage på Svanninge Bakker, tilbage til omkring 1800-tallet, så var det bakkede område nøgent – med let dyrket jord og græsarealer til fårene. Den rene landidyl. Det fantastiske landskab tiltrak især mange kunstnere i 1900-tallet, og da den danske tv-serie 1864 skulle produceres, blev Svanninge Bakker også udvalgt som kulisse.
De smukke Bakker, som også har fået tilnavnet ”De fynske Alper”, er et af de mest besøgte naturområder på Fyn og der kommer op imod 300.000 besøgende hvert år for at se det særlige landskab. Du kan også vælge at udforske De fynske Alper på en anderledes facon, da der er blevet etableret et orienteringsløb på 30 poster rundt omkring i bakkerne.
Tag tilbage i tiden – Den Fynske Landsby, Midtfyn
Vil du have ro i sjælen og for en stund lægge den digitaliserede verden, som følger os overalt i hverdagen, på hylden, så bør du tage en tur til Midtfyn, hvor Den Fynske Landsby har sin beliggenhed.
Her bliver du taget tilbage til den landlige idyl i 1800-tallet, hvor du bliver draget ind i et hyggeligt landsbys samfund, bestående af originale huse og gårde fra fortidens Fyn. Det hele er samlet i gennemført landligt miljø, med gadekær, bindingsværksbygninger og arbejdere både i køkkener og marker, hvor du selv kan prøve kræfter med gammeldags arbejdsmetoder, til sjov for unge og gamle.
Et glimt af Danmarks fortid – Møns Klint, Sydsjælland
Ved Møns Klint finder du et enestående naturområde med et fundmanent af kridt, som befinder sig 128 meter over havets overflade, hvor de hvide kridtskrænter skaber en fantastisk kontrast til det dybblå hav. Du har mulighed for et indblik i det unikke plante- og dyreliv, som befinder sig på disse kanter af Danmark – for eksempel, den exceptionelt hurtige vandrefalk, danmarks største orkidé eller fossilfund. Desuden kan du med sikkerhed få testet kondien af, på de 496 trappetrin der er ned til stranden.
Vil du dykke yderlige ned i Danmarks fødsel i din efterårsferie kan du med fordel besøge Geo center Møn, som er Nordeuropas mest moderne science center og som tager dig på en tidsrejse på 70 mio. år – fascinerende for store og små.
En tur i højderne – Kragerup Gods, Vestsjælland
Det elegante Kragerup Gods har rødder helt tilbage til 1300-tallet og er en lille perle i Vestsjælland, hvor det historiske møder et moderne islæt. Kragerup Gods er nemlig et 4-stjernet hotel, sideløbende med et stort landbrug, hvor de dyrker forskellige afgrøder og samtidig har både højlandskvæg og grise på godset.
Foruden muligheden for et sublimt ophold på det 4-stjernede hotel og en indsigt i det moderne landbrug, kan du forsøge dig med en uforglemmelig oplevelse i godsets Go High bane. Banen består af en 6 kilometer lang klatrebane i trækronerne, med vekslende udfordringer og sværhedsgrader for enhver.
Idyllisk skovtur – Dyrehaven, Nordsjælland
Indgangen til Dyrehaven kendes på de særskilte røde porte, som byder indenfor i ca. 1000 hektar skov og park, hvor du kan blive opslugt af den skønne natur. Dyrehaven bliver flittigt benyttet af motionister som løbere, ryttere og mountainbikere, ligesom stedet er det perfekte valg til en idyllisk skovtur med familien under de mange år gamle træer.
I Dyrehaven er der mulighed for at opleve en fortryllende tur i en af de fine hestetrukne kapervogne, som elegant transporterer dig rundt i skoven – et tilbud man ikke får hver dag. Imens du kan du komme helt tæt på skovens krondyr og dådyr, som giver en helt særlig stemning af at være i et med naturen.
En eventyrlig stemning – Egeskov Slot, Sydfyn
Egeskov Slot er placeret midt i en stor park, som også kaldes for ”Danmarks smukkeste have”. Parken danner ramme om det prægtige slot, hvis historie kan trækkes mere end 460 år tilbage og er skattet som Europas bedst bevarede vandborg.
Her er der mulighed for at hele familien kan gå på opdagelse på slottet og føle den eventyrlige stemning, som eksisterer i de fascinerende sale og stuer. Egeskov Slot er samtidig kendt for deres samling af veteranbiler og motorcykler, som er et interessant besøg, uanset om man har en moderat interesse eller befinder sig i kategorien ’entusiast’. Ydermere kan du, hvis du har mod på det, forsøge dig med at finde ud af parkens labyrint, som er designet af Piet Hein – en sjov efterårsaktivitet for hele familien.