preload

Med smukke sandstrande i Antalya, bugnende bazaarer i Istanbul og antikke, græske relikvier i Ephesus er det ikke så underligt, at Tyrkiet er et af verdens mest populære ferie-destinationer. Fra Skandinavien er der daglige flyafgange til lufthavne som Antalya, Gazipaşa og Istanbul.

Landet har det hele: god mad, varmt klima, venlig lokalbefolkning og romantiske solnedgange. Men selvom tusindvis af turister rejser hertil hvert år, har de rejsende det med at holde sig til det de kender i stedet for at springe ud i de mere uudforskede territorier.

Men hvorfor gøre som alle de andre? Vi anbefaler, at du går mod strømmen og besøger disse mindre turistede – men bestemt besøgsværdige – steder i Tyrkiet.

Isparta

© Tea Tougaard

Isparta har over de sidste par år oplevet et mindre turist-boom på grund af de smukke lilla lavendelmarker som ligger omkring byen. Lavendlerne blomster fra foråret til omkring august, hvor de bliver høstet. I den periode besøger tusindvis af udenlandske turister byen for at opleve de velduftende lavendelmarker, samt for at få det perfekte foto til Instagram.

Lavendel er dog ikke den eneste velduftende blomst, du kan opleve i Isparta. Byen er også en af Tyrkiets største producenter af roser. Smukke røde, lyserøde, orange og gule roser farvelægger landskabet i foråret.

Rosenmarkerne er dog mindre besøgte end lavendelmarkerne, af den simple grund, at deres sæson er meget kortere. Modsat lavendlerne, så bliver roserne høstet mens de er i flor, og vil du opleve de farverige marker, skal du planlægge din tur til Isparta i foråret.

© Tea Tougaard

Roserne og lavendelmarkerne er ikke kun til for turisternes fornøjelse. De bliver dyrket til industrielle formål. De høstede blomster bliver brugt til f.eks. cremer, shampoo, parfumer og cologne. Besøger du Isparta så er en rosen-cologne den perfekte souvenir at tage med hjem fra ferien.

Isparta er en af Tyrkiets mest velduftende byer, men der er mere at opleve i Isparta-området: Fra Isparta kan du køre til halvøen Eğirdir, hvor historiske ruiner, osmannisk dekorerede moskeer og krystalklart vand ligger i gåafstand fra hinanden. Her kommer meget få udenlandske turister og det autentiske Tyrkiet viser sig med al sin charme. På Eğirdir-halvøen kan du handle lokale varer i de små butikker eller nyde en lokal frokost bestående af friske blæksprutteringe, grillet fisk eller kebab tilberedt over åben ild. Rundt omkring halvøen finder du også en lang lækker sandstrand – det perfekte sted at få lidt kulør på ferien.

Konya

© Tea Tougaard

Placeret på Tyrkiets højsletter finder du den historiske by Konya, som er landets syvende største by. Under det seldsjukkiske herredømme i det 12. og 13. århundrede, var Konya Tyrkiets hovedstad. I dag er Tyrkiets hovedstad Ankara. Selvom byen er en af Tyrkiets største og mest historiske byer, så besøger utrolig få skandinaviske turister byen.

Konyas største seværdighed er Mevlana-museet, hvor den verdensberømte digter Mevlana ligger begravet. Mevlana døde den 17. december 1273, men han er den dag i dag, stadig blandt de mest læste digtere i USA. Mange af hans digte er også oversat til dansk.

Mevlana-museet er gratis at besøge, men det er påkrævet at man tildækker arme, ben og håret (hvis du er kvinde). Ved indgangen kan man låne tørklæder og derefter gå på opdagelse i det smukke museum, der samtidig fungerer som moské.

© Tea Tougaard

I Konya kan du også smage noget af det bedste tyrkiske mad. Det tyrkiske køkken er verdensberømt for sine velsmagende retter, og den populære tyrkiske ret Etli ekmek, også kendt som Pide, stammer fra Konya. Du finder ganske enkelt intet bedre sted at smage den “tyrkiske pizza”. Følg duften af friskbagt brød, eller strømmen af lokale ved frokosttid, hvis du vil smage Etli ekmek.

Udenfor byen finder du Europas største tropiske sommerfuglepark. Sommerfugleparken er 7600 m² stor og har blandt andet verdens største sommerfugl, Atlasspinder, flyvende frit rundt i deres indendørs kuppel.

Eskişehir

© Tea Tougaard

Godt placeret mellem Istanbul og Ankara, og med lyntog fra begge byer, ligger Eskişehir. Eskişehir betyder oversat til dansk “Gamle by”.

Byen er en universitetsby og er populær blandt backpackere fra hele verden. Grundet det store antal universitetsstuderende, er denne tyrkiske by både billig at bo og spise i. Det er også en by, hvor du hver aften kan finde live musik og fest i centrum af byen.

I gåafstand til både byen og togstationen kan du finde små og store hostels og hoteller. Brug dagtimerne i Eskişehir på at opleve den charmerede gamle bydel, meerschaum museet (som mest er en stor udstilling) eller voksmuseet.

© Tea Tougaard

Voksfigurerne på Eskişehirs voksmuseum er bygget af en universitetsprofessor og hans studerende. Det kommer på ingen måde i nærheden af Madame Tussauds voksmuseer, men det er charmen og humoren ved museet. Mange voksfigurer er mere mislykkede end vellykkede og flere havde været svære at genkende, hvis det ikke var for skiltningen under voksfigurerne.

Museet koster 7 TL (ca. 8,5 kr) at besøge og ligger i gåafstand til meerschaum-museet. Merschum er forstenet havskum. Et utroligt let materiale som kan udskæres til f.eks. piber, smykker og dekorative figurer til hjemmet. Det er gratis at besøge meerschaum-museet.

© Tea Tougaard

Eskişehir mest berømte seværdighed er Sazovaparken, som er Tyrkiets største park. I parken finder du eventyrslottet Masal Şatosu, en stor sø med en piratbåd og Eskişehir akvarium. Sazovaparken ligger en god køretur udenfor Eskişehir by, og den nemmeste og hurtigste måde at komme dertil er med taxi.

Olympus

© Tea Tougaard

Olympus er den moderne hippies og backpackernes favoritdestination i Antalya-regionen. Byen ligger en times kørsel fra den populære ferieby Kemer, men stedet er på alle måder anderledes. Olympus tilbyder en blanding af strandferie og Lykiens tusind år gamle historie. Her mødes frisindede rejsende med de lokale tyrkere til en god snak omkring bålet, eller til en solnedgang på stranden.

Olympus består af bungalows, hytter og små hostels bygget af træ. Her er der ingen store all inclusive hoteller og shoppingcentre. Byens hovedgade består af en lang grusvej placeret mellem tårnhøje bjerge og velduftende citrustræer.

Stedet kan ikke undgå at gøre et stort indtryk, og dette er måske en af de eneste byer i verden, hvor de lokale har clairvoyant, DJ, ildspyder og yogainstruktør trykt på et og samme visitkort.

© Tea Tougaard

I retning mod vandet, for enden af byen er de antikke ruiner af Olympus. Det koster en lille entre at komme ind i ruinerne, men de er prisen værd. For enden af ruinerne er stranden. En stor smuk strand uden liggestole eller kiosker. Her kan du smide dit håndklæde og tage en forfriskende dukkert i det krystalklare middelhav, og hvis du er heldig, måske svømme forbi en af de havskildpadder, der yngler i området.

Kekova

© Tea Tougaard

Kekova ligner noget der er taget direkte ud af et eventyr. Området består af små huse langs havnen, øde øer i vandet, ruinerne af fortidens slot og en sunken by, som kun kan opleves på en bådtur.

Området er charmerende med sine små pensionater og den gode afslappede atmosfære. Fra den lille havn i Üçağιz kan du hver morgen finde små både som tilbyder en dagstur på havet. På en sådan sejltur kan du opleve den sunkne by. Den sunkne by endte under vandet efter en række jordskælv i det 2. århundrede, og selvom dele af byen er sunket omkring 6 meter, kan man stadig se ruinerne af vægge og gamle lerkrukker igennem det krystalklare vand.

Det mest populære område af Kekova er Kaleköy, som oversat til dansk betyder “Slots-landsbyen”. Kaleköy, er en halvø, med kun 12 fastboende familier. De lokale driver de lokale pensionater og cafeer, og her kender alle hinanden.

Øens huse er bygget side om side med fortidens ruiner, og på toppen af bjerget, som byen er bygget rundt om, ligger ruinerne af slottet Simena fra middelalderen. Inde på slottet er Tyrkiets mindste antikke teater, som kun kunne rumme 300 mennesker. Andre teatre, blandt andet Aspendos, fra samme tidsperiode rumme flere tusinde personer.

© Tea Tougaard

Kaleköy er kun tilgængeligt med båd eller via vandreruten Lycian Way trail. Der er ingen biler eller motorcykler på halvøen, og det er måske derfor Kekova har kunne bevare sin autentiske charme, og ikke er blevet et larmende turistmekka.

Find rejse til Tyrkiet Find hotel i Tyrkiet


Denne artikel er skrevet i samarbejde med rejseskribenten Tea Tougaard, der bor og arbejder i Tyrkiet. Læs flere af Tea’s rejsetips til Tyrkiet på hendes hjemmeside.

Om forfatteren

momondo Danmarkmomondo ønsker at inspirere alle til at dyrke nysgerrigheden – da rejser kan åbne vores sind for en verden, hvor vores forskelle er en kilde til inspiration, ikke intolerance og fordomme. Lad os opleve vores verden sammen – gennem daglig inspiration, rejsetips og meget mere. Følg os påInstagram for endnu mere inspiration.

Udforsk flere artikler