Bliver du rundtosset, når agenten hos biludlejningsfirmaet forklarer om de ekstra forsikringsmuligheder ved billeje, så kan jeg hjælpe dig. Du har så mange valgmuligheder, men er en ekstra bilskadeforsikring egentlig nødvendig, når du lejer bil? For at besvare dette kigger jeg i denne guide nærmere på bilskadeforsikringen collision damage waiver.
Hvad er en collision damage waiver?
En collision damage waiver (CDW), kaldes også for en bilskadeforsikring. Det er en aftale, hvor biludlejningsselskabet giver afkald på sin ret til at opkræve en høj selvrisiko for skader på en lejebil. Det er derfor ikke så meget en forsikring, men mere en garanti på at udlejningsselskabet betaler for skader på din lejebil.
Hvad dækker collision damage waiver (CDW)?
CDW-forsikringen dækker enhver skade, der måtte komme på lejebilen, mens den er i din varetægt, fx hvis du har et sammenstød eller får en bule, når du kører i byen. Den dækker også tyveri og hærværk på bilen. Garantien kan bl.a. dække tabt indkomst for biludlejningsfirmaet, mens bilen bliver repareret.
Hvad er ikke dækket af en collision damage waiver?
En collision damage waiver ved billeje betaler ikke for fysiske skader på dig og dine medpassagerer eller skader på personlige ejendele hvis du kommer ud for en ulykke i den lejede bil. Garantien dækker typisk heller ikke skader ved uagtsomhed. Det kan være, hvis du har kørt for hurtigt eller er alkoholpåvirket.
Hvor meget koster den?
Hvis du gerne vil holde omkostningerne på din billeje nede, så kan du blive lettere chokeret over en collision damage waiver. Den koster typisk mellem 100 og 150 kr. om dagen og kan betyde, at en uges billeje koster omkring 700-800 kr. mere.
Skal du købe en CDW, når du lejer bil?
Hvis din bilforsikring inkluderer personlig ansvarsforsikring, men du har droppet omfattende kollisionsdækning, kan du overveje at købe en kollisionsskadefritagelse, når du lejer en bil i Europa.
Rejser du i udlandet, skal du vide præcist, hvad der er inkluderet i din billeje. I Europa inkluderer billeje ofte en personlig ansvarsdækning, som dækker skader, du måtte forvolde på andre og andres ejendom, men den inkluderer ikke skader på din lejebil ved en kollision. Her er det klogt at købe en CDW, med mindre du er forsikret igennem en tredje part eller har et kreditkort, som inkluderer bilskadeforsikring.
Alternativer til en collision damage waiver
Hvis du ikke vil købe en collision damage waiver, har du forskellige alternativer. Lad os kigge på dem.
Kreditkort
Mange kreditkortselskaber tilbyderdækning ved billeje, hvis den betales med kreditkort. Inden du rejser til udlandet, er det en god ide at tjekke, om du er dækket via dine kreditkort.
Rejseforsikring med dækning af billeje
Når du køber en rejseforsikring fra en tredjepart, kan du ofte tilføje en bilskadeforsikring. Det kan være en billigere vej end at købe CDW hos biludlejningsselskabet. Men vær opmærksom på, at hvis du kommer i en ulykke, skal du betale udlejningsfirmaet og så søge om erstatning fra dit tredjepartsforsikringsselskab. Og det kan være besværligt.
Din egen bilforsikring
Personlige bilforsikringer kan være omfattende og inkludere dækning ved billeje og bilskadeforsikring (den selvrisiko du skal betale i tilfælde af et uheld gælder også, hvis uheld sker i en lejet bil). Hvis det er tilfældet så er det ikke nødvendigt at købe ekstra forsikring ved billeje i Danmark. Men ofte dækker din personlige forsikring ikke ved skader i udlandet.
Konklusion
Med disse informationer i hånden, håber jeg at du uden tøven kan svare, når salgsagenten hos biludlejningsfirmaet spørger dig om du skal have en collision damage waiver. Har du spørgsmål til andre typer biler eller bilforsikringer, kan du hente hjælp i momondos andre guider om billeje.