preloadTraveler at airport holding United States passport in hand.

Du ved sikkert allerede, at du skal have et pas for at rejse internationalt (bortset fra rejser i Norden, hvor anden form for billed-id tit kan bruges). Men hvad med biometriske pas, også kaldet e-pas? Selv om du ikke ved, hvad det er, har du sikkert allerede et. De fleste lande, herunder Danmark, udsteder i dag biometriske pas. Sådan fungerer det, og sådan kan det være rigtig praktisk til din næste rejse.

Hvad er et biometrisk pas?

A smiling woman and a young child enjoy reading a book together while waiting in an airport lounge, sharing a moment of happiness together before the flight.

Et biometrisk pas, også kaldet e-pas, er et pas med en indbygget computerchip, der indeholder dine personlige data. Dataene er de samma som de oplysninger, der findes på passets dataside, inklusive dit foto.

Hvilke biometriske data lagres i et e-pas?

I Danmark lagrer e-pas dine personoplysninger, et ansigtsbillede og to fingeraftryk. Billedet kan ved hjælp af teknologi bruges med ansigtsgenkendelse, som identificerer personer ud fra ansigtstræk. Danmark lagrer fingeraftryk i passets computerchip, og nogle lande inkluderer også irisscanninger.

Er biometriske pas sikre?

Ja, biometriske pas er sikre. Danske e-pas har sikkerhedsfunktioner, der forhindrer “skimming” – en hackingteknik til at stjæle data fra magnetstriber eller datachips, som for eksempel dem i biometriske pas.

Hvordan ved jeg, om jeg har et e-pas?

A stock photo of a US passport.

Alle biometriske pas har et internationalt biometrisk symbol på forsiden. Dette symbol, som normalt er præget i guld, er et vandret rektangel med en cirkel i midten. Hvis dit pas har dette symbol på forsiden, har du et biometrisk pas.

Har jeg brug for et biometrisk pas?

Til de fleste internationale rejser behøver du ikke et biometrisk pas. (Du behøver dog stadig som regel et pas i det hele taget!) Men der er nogle undtagelser. Hvis man for eksempel vil rejse ind i USA under Visa Waiver Program, har man brug for et e-pas. Tjek altid landets indrejseregler før du rejser for at sikre, at du har de rigtige dokumenter.

Selv om biometriske pas ikke altid er nødvendige, gør de i mange tilfælde internationale rejser lettere. Nogle internationale lufthavne har automatiske grænsekontrolsystemer eller elektroniske gates (e-gates). Ved e-gates bruger scannere biometrisk teknologi til at verificere de rejsendes identitet og pasoplysninger. Dette er ofte hurtigere end manuel paskontrol foretaget af mennesker, hvilket betyder, at køerne kan være kortere!

Hvis du rejser via en lufthavn, der har e-gates, skal du læse skiltene eller spørge en lufthavnsansat for at sikre dig, at dit pas er kompatibelt med e-gates. Nogle steder er det kun pas fra visse lande – som regel de mest fremtrædende pas – der får lov til at bruge e-gates.

Hvordan fungerer et biometrisk pas?

Biometriske pas indeholder computerchips, som normalt er placeret på den sidste side eller i omslaget. Disse chips kan aflæses af elektroniske scannere ved grænseovergange – det er normalt meget hurtigere end en manuel aflæsning af en medarbejder.

I Danmark kan du stadig bruge dit pas som gyldig dokumentation, hvis din chip ikke fungerer. Du kan bare ikke bruge en e-gate.

Hvilke lande har biometriske pas?

A lovely receptionist hands a passport to a traveller while one submits his at the counter.

Ifølge den internationale civile luftfartorganisation udsteder mere end 140 lande og ikke-statslige enheder som EU i øjeblikket e-pas. Nogle lande udsteder både biometriske pas og “almindelige” pas.

Findes der e-pas for Danmark?

Ja, alle danske pas er biometriske pas, også kaldet e-pas. Den eneste undtagelse er nødpas udstedt af en dansk ambassade eller et konsulat. Da disse pas skal udstedes hurtigt, er de “almindelige” pas og ikke e-pas.

Hvornår begyndte Danmark at udstede biometriske pas?

Danmark begyndte at udstede biometriske pas i 2006. Da pas udløber efter 10 år, betyder det, at alle nuværende gyldige danske pas (undtagen nødpas) er e-pas.

Hvordan får jeg et e-pas?

I Danmark er alle pas e-pas. Bare følg den gængse ansøgningsprocedure for pas, så får du et biometrisk pas. Når du ansøger om eller fornyer et pas, skal du tage din dokumentation med til et officielt kontor. Og hvis dit pas udløber, skal du starte forfra, som om det var første gang, du ansøgte.

Vil passet i fremtiden blive helt digitalt?

Fremtidens internationale rejser kan meget vel blive papirløse. Nogle lande afprøver rejser med digitale dokumenter, hvor de rejsende ikke behøver at bruge deres fysiske pas. I stedet vil deres oplysninger blive knyttet til deres mobiltelefoner – eller måske endda til deres ansigter via ansigtsgenkendelse.

Selvom vi måske bevæger os mod en papirløs fremtid inden for internationale rejser, vil det sandsynligvis tage lang tid at implementere teknologien på verdensplan. Så indtil videre skal du sørge for at have et biometrisk pas!

Hvordan har jeg sammensat denne guide?

Jeg er rejseskribent og rejser regelmæssigt til udlandet. Derfor holder jeg nøje øje med internationale rejsekrav, herunder paskrav. Til denne artikel undersøgte jeg oplysninger om e-pas via officielle hjemmesider, som f.eks. Udenrigsministeriet , EU-lovgivningen og den internationale civile luftfartorganisation.

theme_travel_airport_uk_person_luggage_gettyimages-1549250392

Om forfatteren

Stefanie WaldekStefanie Waldek er freelance rum-, rejse- og designskribent med base i Saratoga Springs, New York. Hendes tekster har været bragt i Space.com, Travel + Leisure, Condé Nast Traveler, Architectural Digest og House Beautiful, blandt andre publikationer. Stefanie er ekspert i luftfart og ekspeditionssejlads og er ofte oppe i luften eller på havet, sandsynligvis på vej til Antarktis eller Arktis.

Udforsk flere artikler