preload

Trænger du til at komme ned i gear? Og nyder du at være omgivet af smuk natur? Så er en vandretur til Sverige måske noget for dig. 

Drømmer du om en ferie med smukke udsigter, frisk luft og følelsen af at være alene i vildmarken? Så snør vandrestøvlerne, og tag på vandretur i Sverige, hvor du kommer tæt på den fantastiske natur og lærer dig selv meget bedre at kende. I vores store naboland har de hele 400 vandreruter at vælge imellem. Svenskerne elsker at bruge naturen, og derfor findes der gode muligheder for overnatning undervejs og offentlig transport til ruterne. Og du behøver hverken at have gået Caminoen eller have det helt rigtige friluftsgrej for at tage på vandretur i Sverige, da der findes ruter til alle niveauer. Vandresæsonen går fra juni til september, hvor der i juli og august er bedst vejr, mens du i september kan nyde efterårsfarverne på fjeldet. Og hvem ved? Måske er du heldig at opleve nordlyset længst mod nord.

Höga Kustenleden – Skærgård og vilde udsigter

skuleskogen hoga kustenleden

Kort om Höga Kustleden

  • Sværhedsgrad: Middel
  • Overnatning: Telt eller shelter
  • Transport: Fly til Stockholm – Tog fra Stockholm til Örnsköldsvik

Höga Kustenleden er en 128 kilometer lang vandrerute, langs den naturskønne skærgård Höga Kusten, der er på UNESCOs verdensarvsliste. Her kan du forvente fantastiske udsigter over Østersøen, stejle klippeskrænter, smukke sandstrande og dybe skove. Vandreruten går fra Hornöberget til Örnsköldsvik – eller omvendt, og kan gøres på fem til syv dage, men mange af strækningerne fungerer også som fine dagsture og den lange rute er fordelt på rute fordelt på 13 etaper af forskellig sværhedsgrad.

Tag forbi de ni arkitekttegnede og prisvindende ArkNat-shelters, der ligger på ruten – nogle kan du endda overnatte i, og snyd ikke dig selv for en tidlig morgen, hvor du nyder solopgangen fra klipperne.

Stierne på vandreruten snor sig gennem Skulekogen Nationalpark, der er en ydereligere grund til, at ruten er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. At gå Höga Kustenleden kræver erfaring med at vandre i et varieret terræn, da du du kommer til at krydse høje klipper. Undervejs på ruten kommer du forbi Slåttdalsbjerget, der er delt i to, som i folkemunde bliver kaldt for Slåttdalkrevan.

Kungsleden – En vandretur til bucket listen

sweden kungsleden hiking

Kort om Kungsleden

  • Sværhedsgrad: Let til svær
  • Overnatning: Hytter eller telt
  • Transport: Fly til Kiruna

Kungsleden er en af verdens bedste vandreruter, og derfor også Sveriges mest kendte. Ruten ligger i Lapland, og du kan forvente at opleve sneklædte bjergtoppe, dybe dale og rensdyr. Når mørket falder på, kan du være heldig at opleve midnatssolen nord for polarcirklen i højsæsonen, et helt igennem fantastisk syn. Ruten går igennem hele fire nationalparker og strækker sig fra Abisko og over 400 kilometer sydpå til Hemavan, men deles ofte op i fem mindre strækninger.

Den mest kendte strækning er mellem Abisko og Nikkaloukta længst mod nord, som er den mest vandrede strækning i hele Sverige. Den er 108 kilometer lang, og kan vandres på seks til syv dage. Alternativt kan du vælge at vandre den sydligste strækning mellem Hemavan og Ammernäs, hvor du ikke møder lige så mange mennesker, eller strækningen mellem Saltoluokta og Kvikkjokk, hvor du kommer forbi Skierfe-toppen på 1.179 meter, som byder på en af de absolut smukkeste udsigter i hele Sverige. Disse tre strækninger kan sagtens vandres af nybegyndere, da der ligger hytter undervejs, som du kan overnatte i, så du slipper for at bære et telt.

Vil du gå  hele ”Kongestien”, som den hedder på dansk, anbefales det at du har nogen erfaring med at vandre. Du bliver desuden nødt til at have et telt med, da strækningen mellem Kvikkjokk og Ammarnäs har færre hytter.

Kebnekaise rundt – Den ukendte perle og Sveriges højeste bjerg

lapalnd kebnekaise owt ig ellenblucker

Kort om Kebnekaise

  • Sværhedsgrad: Middel
  • Overnatning: Hytter eller telt
  • Transport: Fly til Kiruna

Kebnekaise rundt er et smukt alternativ til den første strækning på Kungsleden. Denne rute er 115 kilometer lang, og kan gøres på seks til otte dage. Den starter og slutter i Nikkaloukta, og kræver lidt erfaring, da du skal krydse vandløb og stenede passager. På denne vandretur har du næsten stien for dig selv på store dele af ruten, hvor du virkelig kan mærke følelsen af at være alene i vildmarken.

Turen går gennem smukke dale og høje bjerge, og der er næsten garanti for, at du får rensdyr at se. Dele af ruten følger dog Kungsleden, hvor du vil møde væsentlig flere folk undervejs. Brug en ekstra dag på at bestige Kebnekaise, Sveriges højeste bjerg på 2.096 meter, der byder på den smukkeste udsigt i Sverige.

Skåneleden – Smukke udsigter tæt på Danmark

skaneleden

Kort om Skåneleden

  • Sværhedsgrad: Let
  • Overnatning: Telt, shelter eller hotel
  • Transport: Tog og bus – se Skånetrafiken

Man behøver ikke rejse langt for at tage på vandretur i Sverige. Lige på den anden side af Øresund går den smukkeste vandrerute i Sydsverige, Skåneleden. Den 1.300 kilometer lange vandrerute går gennem hele Skåne, hvor du frit kan vælge mellem hele 119 delstrækninger. En af favorit-strækningerne er Österlenleden på 93 kilometer fra Ystad til Kuskahusen. Ruten kan vandres på syv dage, hvor du oplever brede sandstrande, hyggelige fiskebyer og storslåede udsigter.

Du kan også tage en weekendtur på Kullaleden-strækningen, der går fra den idylliske by Mölle til Utvälinge. Her får du 35 kilometer varieret natur med stejle klippeskrænter, strand og flotte udsigter over Øresund. Leder du efter en vandrerute tæt på Danmark, som kan klares på en enkel dag, så skal du besøge Söderåsen National Park. Denne del af Skåneleden går gennem den smukkeste bøgeskov og byder på vilde udsigter og stejle skrænter. 

Skåneleden er et oplagt sted at vandre, hvis du ikke har prøvet at vandre før, men forvent et varieret terræn undervejs. Ruten er markeret med orange ringe om træer og stolper for at hjælpe dig godt på vej. Undervejs kan du opleve Skånes største skovsø Immeln, samt Skånes største højgrav Dagshög, der uden tvivl er et besøg værd.

Kyststien Bohuslän – Klipper, skærgård og hyggelige fiskerbyer

brohuslan

Kort om Kyststien Bohuslän

  • Sværhedsgrad: Let – middel
  • Overnatning: Telt, shelter eller hotel
  • Transport: Tog eller færge til Gøteborg

Kyststien ved Bohuslän er en samling af flere forskellige vandreruter på Sveriges Vestkyst nord for Gøteborg. I alt er der 367 kilometer vandreruter fordelt på 39 forskellige etaper med forskellige sværhedsgrader, hvor flere af etaperne hænger sammen, mens enkelte fungerer som separate vandreruter – perfekt til en endags- eller weekendtur. Ruten følger den smukke kyststrækning, og er Sveriges svar på Cinque Terre, hvor du vandrer fra by til by, hvilket giver gode muligheder for spisesteder og overnatning undervejs, hvis du ikke ønsker at bo i telt eller shelter.

På ruten kan du opleve golde klipper, smuk skærgård, idylliske landsbyer og historiske ruiner. Glæd dig til at vandre gennem det smukke naturområde ved Ramsvikslandet, eller Kongekløften i Fjällbacka, som er kendt fra Ronja Røverdatter.

Signaturled Tiveden – Smukke skovsøer og urørt troldeskov

tiveden

Kort om Signaturled Tiveden

  • Sværhedsgrad: Let
  • Overnatning: Telt eller shelter
  • Transport: Bil

I Tiveden Nationalpark midt i Sverige går den 47 kilometer lange vandrerute Signaturled Tiveden. Turen kan gøres på fire dage, og går fra Stenkallegården til Ramundeboda. På vandreruten går du gennem urørt troldeskov, hvor de gamle træer vrider sig eventyrligt som var de slanger, mosbeklædt skovbund og forbi spejlblanke skovsøer. Faktisk passerer du intet mindre end 13 søer undervejs, så der er god mulighed for at tage en dukkert. Ruten er god til en familie-vandretur, med hygge omkring bålet, få højdemeter og eventyrlig skov. 

Padjelantaleden – Smukke udsigter i Lapland

sweden nature

Kort om Padjelantaleden

  • Sværhedsgrad: Let
  • Overnatning: Hytter
  • Transport: Fly til Stockholm + tog til Gällivare

Den 160 kilometer lange vandrerute Padjelantaleden er den letteste af lange vandreruter i Lapland. Den smukke vandrerute går gennem Padjelanta Nationalpark, som er Sveriges største Nationalpark. Det tager ni til 10 dage at vandre hele ruten, der går mellem Ritsem og Kvikkjokk. Undervejs kan du bestige bjerget Måskásgájsse, der er 1.724 meter højt, og byder på en storslået udsigt over Tarradalen nedenfor og Sarek Nationalparks højfjeld mod nord. På Padjelantaleden kan du opleve smuk fjeldnatur, vilde vandfald, grotter og blomsterfyldte fjeldheder.

Jämtlandstriangeln – Fjeldvandring for begynderen

ostersund jamtlandstriangeln

Kort om Jämtlandstriangeln

Et af Sveriges mest populære steder at tage hen på en vandretur er Jämtland-trekanten. Jämtlandstriangeln er en 46 kilometer lang vandrerute i de svenske fjelde. Turen kan klares på tre dage, og den starter og slutter ved Storulvån udenfor Duved.

Vandreruten er perfekt til nybegynderen, med velafmærket sti, broer over vandløb og mulighed for at overnatte i fjeldhytter undervejs, så du undgår en tung oppakning. Undervejs passerer du flere forskellige fjeldstationer, hvor du kan nyde den flotte panoramaudsigt. Hvis sulten melder sig, kan du slå vejen forbi et af de mange gode spisesteder, der ligger langs ruten eller du kan tage en sauna-pause i en af de mange hytter, der er til rådighed undervejs.

Kan du ikke få nok af den smukke natur, kan du forlænge ruten med en ekstra dag, og vandre op til toppen af Sylmassivet.

Norra Sörmlandsleden – En vandretur direkte fra Stockholms metro

tyresta national park

Kort om Norra Sörmlandsleden

Virker det uoverskueligt at planlægge fly, tog og bus til vandrerutens start? Så er Norra Sörmlandsleden lige noget for dig. Den 61,5 kilometer lange vandrerute starter nemlig direkte fra Björkhagens metrostation i Stockholm og slutter ved Lida Friluftsgård, hvor du kan tage bus tilbage til Stockholm.

Ruten tager fire til fem dage at vandre, og er perfekt for familier eller nybegyndere, da man nemt kan komme hertil, og strækningerne er korte. Ruten går igennem flotte naturområder som Nacka naturreservat og Tyresta Nationalpark, og du kan opleve stejle klipper, skovsøer, urørt skov og store huller i landskabet, skabt af istiden. Undervejs passerer du Tyresta By, hvor et besøg hos Naturum Nationalparkernas kan anbefales. Her kan du gå på opdagelse i alle Sveriges 30 nationalparker.

Klintkustleden

visby

Kort om Klintkunstleden

På Gotland går den 30 kilometer lange Klintkustleden langs øens nordvestlige kyst. Her kommer du igennem hele seks naturreservater, hvor du kan opleve stejle skrænter, smukke udsigter, idylliske fiskerbyer og borgruiner. Gotland er kendt for sin specielle natur, der er helt anderledes end resten af Sverige, og det får du bestemt at se på denne rute. Vandreturen kan gøres på en til tre dage, og er perfekt som en weekendtur.

Jämtlandstriangeln

Kort om Jämtland-trekanten

  • Sværhedsgrad: Let
  • Overnatning: Hytter eller telt
  • Transport: Fly til Östersund + lej bil, bus til tog til Duved

Et af Sveriges mest populære steder at tage hen på en vandretur er Jämtland-trekanten. Ruten er godt og vel 47 kilometer lang, og den tager omtrent 3 dage at gennemføre. Det er et oplagt sted at vandre, hvis du ikke har prøvet at vandre før. Undervejs passerer du flere forskellige fjeldstationer, hvor du kan nyde den flotte panoramaudsigt. Hvis sulten melder sig, kan du slå vejen forbi et af de mange gode spisesteder, der ligger langs ruten eller du kan tage en sauna-pause i en af de mange hytter, der er til rådighed undervejs.

Siljansleden

Kort om Siljansleden

Den populære vandrerute, Siljansleden, snor sig rundt om Siljansøen. Ruten er 340 kilometer lang, og anses for at være et oplagt sted for nybegyndere og børnefamilier at begive sig ud på den første vandretur. Der er flere seværdigheder undervejs så du kan f.eks. tage et smut forbi Zorngården i Mora, der tilhørte den berømte kunstner Anders Zorn eller besøge en af de gamle gårde rundt omkring, der er flere hundrede år gamle. Når mørket falder på, kan du overnatte i alt lige fra hytter til luksushoteller, som ligger langs ruten, eller slå et telt op i det naturskønne landskab.

Hallandsleden

Kort om Hallandsleden

  • Sværhedsgrad: Let til middel
  • Overnatning: Telt, shelter eller hytter 
  • Transport: Fly til Göteborg + lej bil, eller færge fra Jylland/bil fra Sjælland

I Sydsverige kan du vandre gennem Halland ad vandreruten Hallandsleden. Ruten er intet mindre end 420 kilometer lang, og er inddelt i 27 etaper. Hallandsleden begynder ved Blåvättnerna og slutter ved Koarp på grænsen til Skåne. Undervejs deler ruten sig i en østlig og en vestlig rute gennem Halland. Uanset hvilken rute du vælger, vil du opleve en smuk natur på din vej. Børn, der har erfaring med at vandre, kan uden problemer tage med sine forældre ud på ruten, der er markeret med orange pejlemærker i form af sten, træer, stolper og skilte langs ruten. Langs ruten ligger der søer hvor, der er mulighed for at fiske eller bade.

Upplandsleden

Kort om Upplandsleden

  • Sværhedsgrad: Let
  • Overnatning: Telt eller hytter 
  • Transport: Fly til Stockholm + bus fra Arlande Central Station til Knivsta

Den 400 kilometer lange vandrerute Upplandsleden er et perfekt sted at starte din vandreferie. Ruten er 65 kilometer lang, og stiller ikke store krav til din fysiske formåen. Upplandsleden snor sig gennem et naturskønt område, hvor du uforstyrret kan nyde den friske luft og formidable omgivelser. Upplandsleden er markeret med orange mærker på træerne, så det er let at finde vej. Undervejs er der udkigsposter til at spotte forskellige fuglearter eller blot nyde den flotte udsigt oppe fra toppen. Når mørket falder på, kan du frit benytte en af de mange hytter, der står til rådighed, hvorfra du kan nyde den billedskønne solnedgang.

Tarfala

Kort om Tarfala

  • Sværhedsgrad: Let
  • Overnatning: Telt eller hytter 
  • Transport: Fly til Kiruna 

Et af de smukkeste steder at vandre i Sverige er Tarfala i det nordlige Sverige. Vandreruten ligger i Tarfaladalen, der især er kendt for sine kraftige vinde. Undervejs på din tur kommer du forbi den underskønne Tarfalatjåkka, der er en turkis bjergsø omgivet af højtravende bjergtinder. Tæt på bjergsøen ligger Tarfalatugan, der er den højst beliggende fjeldhytte i Sverige. Du har mulighed for at overnatte i hytten med andre trekkere eller slå lejr tæt på Kebnekaise fjeldstation, der er beliggende 500 meter over havets overflade. Få kilometer fra fjeldhytten ligger Tarfala forskningsstation, som tilhører Stockholms Universitet, og som bestemt er et besøg værd.

Sarek Nationalpark

Kort om Sarek Nationalpark

  • Sværhedsgrad: Svær
  • Overnatning: Telt eller hytter 
  • Transport: Fly til Kiruna + bus + tog 

Begynd dit svenske eventyr i Sarek Nationalpark, der er Sverige største Nationalpark målt på areal. Turen starter i Sarek ved fjeldstationen Saltoluokta, hvor der er komfortable senge og et solidt måltid mad. Denne rute kræver anbefales ikke til nybegyndere, og stierne er ikke afmærkede, så det er vigtigt, at du kan færdes på egen hånd eller med en lokal guide. Der er ingen bekvemmeligheder undervejs eller nogen hytte at overnatte i. Hvis du er en vaskeægte naturelsker, så er denne vandrerute altså som skabt for dig. Undervejs kommer du forbi betagende bjergområder, brusende vandfald og dybe gletsjerdale, som du ikke kan opleve nogen andre steder i Sverige.

Sveriges rejsestatus kan ændre sig pludseligt. Hold øje med rejserestriktionerne lige her.

Har du ikke fået nok og er du klar til at vandre flere lande tynde? Så kig med her og få mere inspiration til smukke vandreture verden rundt.

Om forfatteren

Fie KornumFie er Head of Content hos momondo. Hun elsker at tage sin familie med til steder, der er lidt ud over det sædvanlige. Nogle af hendes bedste rejseminder inkluderer en selvguidet safari rundt i Afrika og en opdagelsesrejse i Jordan. På det seneste har de fleste af hendes rejser været i Danmark – i fuld fart på tandemcykel tværs over Bornholm eller på vandreture langs den vilde vestkyst. Følg Fie på Linkedin for mere rejseinspiration.

Udforsk flere artikler