preloadMan clad in a blue windbreaker emerges from a white car, holding a flask and looking at the bare landscape on a cloudy day

Tag med på et uforglemmeligt roadtrip-eventyr i Skotland, der fører dig til vilde landskaber, historiske slotte og en levende kultur. Denne skotske rejse er fyldt med fantastisk natur, fascinerende historie og masser af overraskelser undervejs, fra højlandets drama til vestkystens skønhed.



Sådan kommer du til Skotland

Vehicles parked on a rocky landscape beneath the mountains covered in a green meadow.

Hvis du kommer fra Danmark, kan du flyve fra København direkte til Edinburgh. Returrejser med fly fra CPH til Edinburgh koster i gennemsnit 1.302 kr.

For at komme til et af udgangspunkterne for vores roadtrip i Skotland, byerne Inverness eller Glasgow, skal du tage et tog eller et indenrigsfly, når du er ankommet. Alternativt kan du få en lejebil til din roadtrip i lufthavnen og starte din køretur derfra.

Det samme gælder for hjemrejsen. Når ferien er slut, skal du enten tage et tog eller en bus fra Inverness til Edinburgh for at komme med dit fly hjem eller køre endnu en smuk tur til lufthavnen.

Hvis du allerede er i gang med din roadtrip i Europa, kan du måske få et direkte fly til Inverness eller Glasgow.

Velegnede biler til din roadtrip i Skotland

A smiling lady with tattoos and shaved hairstyle in a red dress drives the car.

Hvilken type lejebil du vælger, afhænger af ruten, sæsonen og hvor mange personer, der rejser. Du skal selvfølgelig sørge for, at der er plads nok til alle samt bagage, og du skal også vælge en bil, der kører langt på literen. Desuden er det godt at have indbygget GPS og aircondition (ja, selv i Skotland!).

I de fleste områder har du ikke brug for en firehjulstrækker, men tjek vejrudsigten, før du tager af sted. Normalt er det mere end nok med en almindelig bil eller en kompakt SUV. I sidste ende skal du vælge en lejebil, der passer til dit budget og dine ønsker til komfort. Og glem ikke en omfattende billejeforsikring, så du kan være tryg!

Husk: I Skotland køres der i venstre side af vejen! Det kan være en god idé at vælge en bil med automatgear for at gøre din køreoplevelse lidt lettere.

Det bedste tidspunkt at tage på roadtrip i Skotland

A man in a yellow shirt running on a less-trodden trail at sunset.

Som briter, der har rejst meget i Skotland, ved vi, at det bedste tidspunkt for en roadtrip i Skotland er i maj og juni eller i september og begyndelsen af oktober.

I foråret og forsommeren er landskabet fyldt med livlige farver, når blomsterne folder sig ud, og træerne kommer til live igen. Vejret er generelt mildt, dagslyset er længere, så man kan gå på opdagelse, og der er mindre turisttrafik på vejene. Du undgår også de berygtede skotske myg, som er mest udbredte i juli og august.

I efteråret vil løvet farve landskabet i fantastiske nuancer af rød, orange og guld. Sommerens store flokke af besøgende er blevet mindre, hvilket giver mulighed for en mere fredelig roadtrip-oplevelse, mens vejret stadig er ret mildt.

Husk, at vejret i Skotland kan være uforudsigeligt, især i nærheden af kyster og bjerge, så det er altid en god idé at være forberedt på regn, når du pakker!

Beregn dit roadtrip-budget

A two-lane asphalt road along a cliff on one side and a cone-shaped mountain on the other towards snow-covered ranges in the distance.

Før du planlægger din rejse, er det godt at vide, hvor meget en roadtrip i Skotland kommer til at koste. Her er nogle omkostninger, baseret på sammenligninger fra hundredvis af rejseudbydere, som kan hjælpe dig med at beregne dit budget:

  • Gennemsnitsprisen for en nat i et dobbeltværelse i mellemklasse på hotel i Edinburgh: 190 pund (ca. 1.680 kr.)
  • Gennemsnitsprisen for en nat på et hostel i Edinburgh: 96 pund (ca. 850 kr.)
  • Gennemsnitlig dagspris for en lejebil i Edinburgh: 74 pund (ca. 655 kr.)
  • Gennemsnitlig pris for 1 liter benzin: 1,50* pund (ca. 13,25 kr.), og du skal bruge ca. 17 liter til at tilbagelægge 160 km

*Prisestimatet er taget fra numbeo.com i maj 2024.

Med udgangspunkt i en roadtrip med fem overnatninger i Skotland forventer vi, at omkostningerne vil ligge på mellem 900 og 1.400 pund pr. person (ca. 7.960 og 12.390 kr.), afhængigt af dit valg af hotel og måltider.

Roadtrip i Skotland: 5 dage på ruten North Coast 500

Luk
Find i nærheden Del placering Hent rutevejledning

Dag 1: Inverness (én nat)

A brick church with twin towers overlooks the terraced buildings along a calm river.

Inverness, der ligger ved den maleriske bred af floden Ness, er start- og slutpunkt for din rejse på ruten North Coast 500. Inverness er en driftig by med et fantastisk slot, og den er en gåtur værd.

Alle, der kommer til Inverness, bør tage del i den ældgamle tradition med at lede efter det legendariske Loch Ness-uhyre. Du kan vælge at tage på et cruise eller leje en båd for at få øje på Loch Ness-uhyret. Selv om du måske ikke får et glimt af Nessie, bliver du forkælet med fortryllende natur, frisk luft og en god start på dit eventyr på North Coast 500!

Her kan man også besøge det nærliggende sted Culloden Battlefield, hvor den sidste kamp under jakobitternes oprør fandt sted, og hvor Charles Stuarts hær blev besejret i 1745. Man kan vandre til Craig Phadrig, som var de gamle piktiske kongers fæstning.

Hvor skal man overnatte i Inverness: Kingsmills Hotel ligger godt og har fremragende anmeldelser.

Dag 2: John OʼGroats (én nat)

A grassland with grazing sheep overlooking two pointed rock formations in the ocean along the cliffs.

Afstand fra Inverness: 193 km – 3 timer

Når du rejser gennem regionen Easter Ross til John OʼGroats, kan du stoppe for at udforske Black Rock Gorge, en dramatisk, kilometerlang kløft fra istiden, der fungerede som location for optagelserne til en kendt troldmandsfilm.

John OʼGroats er en smuk landsby i et vildt landskab på Skotlands nordøstlige spids. For at komme til selve spidsen skal du vandre 3 km fra John OʼGroats til fyrtårnet ved Duncansby Head. Hvis du vil se de to dramatiske 6.000 år gamle fritstående klipper Duncansby Sea Stacks, skal du fortsætte mod syd ad kyststien i yderligere 1,5 km.

Hvis det er for langt, ligger det ikoniske og meget fotograferede John OʼGroats-skilt ti minutters gang nord for landsbyen, og et billede derfra er en mindeværdig souvenir fra din rejse.

Find de bedste hoteller i nærheden af John OʼGroats.

Dag 3 og 4: Tongue (to nætter)

High angle view of green promontory in the middle of a lake.

Afstand fra John OʼGroats: 100 km – 1,5 time

Når du kører vestpå langs Skotlands nordkyst, skal du stoppe for at besøge slottet i Mey. Slottet, som var feriebolig for den britiske kongefamilie, blev restaureret af dronning Elizabeths mor og giver et sjældent indblik i kongefamiliens historie.

Lidt længere fremme ligger den spektakulære strand Melvich Beach med gyldent sand og turkisblåt vand. Det er et malerisk sted til en afslappet gåtur eller en tur på stranden, og hvis du er heldig, kan du endda se delfiner, der leger i brændingen.

Gør et stop i den idylliske landsby Bettyhill, og udforsk det fascinerende Strathnaver Museum. Museet ligger kun en kort gåtur fra den hvide sandstrand ved Farr Bay og tilbyder en spændende fortælling om højlandets kultur og liv.

Tongue er en god base for et par overnatninger, så du kan udforske Sutherland længere mod vest, før du tager sydpå.

Blandt højdepunkterne i området er de mange urørte og ofte øde strande. Smoo Cave har sit eget vandfald og en af de største indgange til en grotte i Storbritannien med en højde på 15 meter. I Balnakeil Craft Village finder du lokale kunstnere, der laver glasarbejde, keramik, træarbejde, malerier og tryksager og andet unikt kunsthåndværk, som er perfekte souvenirs fra din rejse.

Find de bedste hoteller i nærheden af Tongue.

Dag 5: Lairg (én nat)

View of a small river in the Highlands with a mountain covered in clouds in the background

Afstand fra Tongue: 61 km – 1 time

Langt inde i det vilde skotske højland ligger Lairg, der er kendt som Nordens korsvej, midt i et kludetæppe af heder, skove og gårde ved Loch Shin.

Vejen til Lairg fra Tongue har et enkelt kørespor med steder, hvor man kan passere hinanden, og den snor sig gennem nogle af Skotlands mest afsidesliggende landskaber med søer og de altid nærværende bjerge.

Folk besøger Lairg for at tage på fremragende vandreture og for at se de storslåede atlanterhavslaks springe op ad vandfaldene ved Falls of Shin, som ligger mindre end 8 km fra Lairg. Fra april til oktober bevæger disse utrolige fisk sig opstrøms for at gyde, og der er størst chance for at se dem springe i de senere måneder.

Find de bedste hoteller i Lairg.

Dag 6: Inverness

A road runs along a river and low-lying hills with distant views of a mountain range.

Afstand fra Lairg: 79 km – en god time

På turen tilbage til Inverness kan du stoppe og gå op til det enorme Fyrish-monument og nyde panoramaudsigten over Cromarty Firth.

Monumentet, der blev bestilt i 1782 af en britisk general, Sir Hector Munro, som havde gjort tjeneste i Indien, blev bygget for at beskæftige lokale arbejdere under rydningen af højlandet og har stor historisk betydning, ligesom det er et populært udflugtsmål for vandrere.

Roadtrip i Skotland: den ultimative 2-ugers rejseplan

Luk
Find i nærheden Del placering Hent rutevejledning

Dag 1 og 2: Glasgow (to nætter)

A neighbourhood with apartment buildings lined with parked cars next to a green park.
Different building roofs are viewed from a glass dome covering an overcast.

Glasgow er en by sprængfyldt med kultur, historie og liv. Den fantastiske viktorianske og art déco- arkitektur samt vartegn som Glasgows middelalderlige katedral og George Square, der er omkranset af elegante bygninger, bidrager til byens unikke charme.

Byens kulturelle scene er fuld af aktivitet, og der er mange museer, gallerier og teatre at udforske. Der masser at se og gøre, fra Kelvingrove Art Gallery and Museum og Gallery of Modern Art til det prisbelønnede Riverside Transport Museum.

Glasgow har også en levende musikscene, og mange af byens restauranter, caféer og barer tilbyder livemusik. Hvorfor ikke smage på Skotlands lækre mad og drikke, mens du vipper med foden til fantastisk musik?

Hvor skal man overnatte i Glasgow: Motel One har en god beliggenhed og egen parkering.

Dag 3: Loch Lomond (én nat)

Woman running amongst rocks overlooking Loch Lomond in Scotland

Afstand fra Glasgow: 56 km – mindre end 1 time

Loch Lomond, den største ferskvandssø i Storbritannien, er kendt for sin imponerende naturlige skønhed, omgivet af maleriske bakker og bjerge.

På vejen fra Glasgow kan du stoppe ved Loch Lomonds sydligste punkt, Balloch Pier, hvor du finder hjuldamperen Maid of the Loch, et storslået eksempel på et skib bygget i Clyde med et fantastisk interiør inspireret af art déco.

Fra Balloch Pier kan du køre nordpå til den charmerende landsby Luss på den vestlige kyst, hvor du kan cykle, fiske og dyrke vandsport som kajak og sejlads eller tage på bådtur.

Området er rigt på dyreliv med mulighed for at se kronhjorte, oddere og forskellige fuglearter.

Det er et must at gå ud til enden af den lille mole for at beundre Ben Lomond, det sydligste af Munros-bjergene med en højde på mere end 914 meter!

Find de bedste hoteller i nærheden af Luss.

Dag 4: Inveraray (én nat)

View of a well maintained castle by a river.

Afstand fra Luss: 50 km – 45 minutter

Inveraray er en malerisk by på den vestlige bred af Loch Fyne. Byen er kendt for sin fantastiske udsigt og velbevarede georgianske arkitektur, hvor elegante bygninger ligger langs de charmerende gader.

Det ikoniske Inveraray Castle, hertugen af Argylls og klanlederen Campbells forfædres hjem, er et fremragende eksempel på skotsk arkitektur fra 1800-tallet.

Inveraray er også hjemsted for det historiske Inveraray Jail, et levende museum og tidligere fængsel fra det 19. århundrede. Du kan udforske fængslet, få indsigt i den kriminelle historie i Skotland og opleve livet som fange i Victoriatiden.

Find de bedste hoteller i Inveraray.

Dag 5 og 6: Glen Coe (to nætter)

Clear waters flow across a rocky stream between the grassy valleys.
A quaint village by the sea with houses by the shore.

Afstand fra Inveraray: 150 km – 2,5 timer

I dag handler det om køreturen, og vi tager den naturskønne rute! Indstil din GPS til A83 i sydlig retning, før du kører nordpå langs den smukke kystlinje i regionen Argyll og Bute.

Stop ved Auchindrain for at lære om højlandets mørkeste periode. Det er en smuk og tankevækkende oplevelse at besøge Skotlands sidst beboede landsby i højlandet før rydningen, som fandt sted mellem 1750 og 1860.

Andre steder du kan stoppe på dagens rute er blandt andet: Kilmartin Glen for at se de 800 varder og monumenter, der ligger i Glen, og resterne af Dunadd Hill Fort, hvor Skotlands første konger blev kronet, Oban Distillery, et af de mindste og ældste destillerier i Skotland og det ofte fotograferede Castle Stalker.

Dag fem handler om at udforske. Glen Coe er formet af gletsjere og brændende vulkanudbrud for millioner af år siden og er et landskab fuld af naturlige vidundere. Ruten Glen Coe Geotrail fortæller historien om de gamle vulkaner på dette naturskønne sted.

Gå ikke glip af et besøg i den smukke landsby Glencoe, hvor du kan få mere at vide om den lokale historie, herunder massakren i Glencoe i 1692, hvor klanen Campbell myrdede medlemmer af klanen MacDonald efter ordre fra den engelske konge.

Find de bedste hoteller i nærheden af Glen Coe.

Dag 7 og 8: Glenfinnan (to nætter)

A steam train travels on a viaduct across a mountainous area covered in lush vegetation.

Afstand fra Glen Coe: 53 km – mindre end 1 time

De store bjerge venter på dig, når du forlader Glen Coe. Når du ankommer til købstaden Fort William, er du officielt i det skotske højland.

Gør et stop i Banavie og besøg den fantastiske Neptune’s Staircase, den længste trappesluse i Skotland. De otte sluser på Den Kaledoniske Kanal er en fantastisk ingeniørbedrift, der hæver kanalen med 19 meter over en strækning på 400 meter. Det tager omkring 90 minutter for en båd at sejle gennem sluserne.

Det er det perfekte sted at prøve kræfter med “gongoozling”, en aktivitet, hvor man kigger på både og aktiviteter på kanalen for fornøjelsens skyld!

Den vidunderlige Glenfinnan Viaduct strækker sig over dalen og danner en dramatisk kulisse til området. Viadukten, der er kendt fra flere populære film om troldmænd, er blevet benyttet af toget Jacobite Steam Train siden 1897 og giver passagererne en spektakulær udsigt over Loch Shiel og de omkringliggende bjerge.

Glenfinnan er også det sted, hvor Bonnie Prince Charlie opfordrede de lokale klanmedlemmer til at samles og forkaste den britiske trone. For enden af Loch Shiel står Glenfinnan-monumentet, som er rejst til minde om jakobitternes oprør i 1745.

Find de bedste hoteller i Glenfinnan.

Dag 9, 10 og 11: Isle of Skye (tre nætter)

A man looking up to the sky as he stands on a rock pillar over plateaus and pinnacles of rock.
An amazing waterfall plunges into the sea on a rock cliff along a series of vertical basalt columns.

Afstand fra Glenfinnan: 118 km – 2,5 timer (inkluderer en færge)

I dag krydser du havet til Skye. Fortsæt vestpå ad A830, den historiske vej og en af de smukkeste i Skotland, og som kaldes Road to the Isles fordi den fører til Mallaig, hvor der afgår færger til øerne Rum, Eigg og Skye.

Tag dig tid til at stoppe ved Camusdarach Beach syd for Mallaig, hvor det hvide sand bugter sig og det klare, turkise hav skyller ind over stranden.

Når du er på Skye, kan du slå dig ned i Portree, hvorfra du kan nå alle højdepunkterne på øen.

Vores foretrukne aktiviteter på Skye er bl.a:

  • Den knap 4 km lange vandretur op til Old Man of Storr på halvøen Trotternish. Denne store klippespids, der er skabt af et gammelt jordskred, står højt og kan ses i flere kilometers omkreds, hvilket gør det til et af de mest fotograferede steder i Skotland.
  • Besøg Skyes mest berømte historiske bygning, Dunvegan Castle, hvor klanlederen MacLeod har sit hjem. Slotshaven ligger i udkanten af Loch Dunvegan og er en skjult oase af smukke planter.
  • Prøv en svømmetur i det fri i de forfriskende Fairy Pools. Disse smukke krystalklare pools og vandfald ligger ved foden af Cuillin-bjergene.
  • Stop ved det verdensberømte Talisker Distillery til en rundvisning, der afsluttes med en lille dram af deres tørveholdige single malt.
  • Kom ud på vandet i en kano eller tag på en bådtur for at lære det lokale dyreliv at kende. Du vil helt sikkert se sæler, delfiner, marsvin og mange forskellige arter af havfugle.

Find de bedste hoteller i Portree.

Dag 12: Applecross (én nat)

Campervan climbing Applecross pass, North West Scotland, UK

Afstand fra Portree: 120 km – godt 2 timer

Du tager af sted fra Skye Bridge over Loch Alsh for at bestige det episke bjergpas Applecross Pass. Denne enkeltsporede vej, også kendt som Bealach na Ba, slanger sig gennem det rå og forrevne landskab.

Med sine hårnålesving og stejle stigninger er denne 18 km lange vejstrækning ikke for sarte sjæle eller uerfarne bilister, men for alle andre er den fantastiske udsigt og overvældende oplevelse det hele værd!

Med kun et par hundrede indbyggere og kun to veje er Applecross Village et fredeligt sted fjernt fra det moderne livs stress og jag.

Dag 13: Fort Augustus (én nat)

Eilean Donan is a large curtain-walled castle set on a hill with views of a lake and neighbouring mountains.

Afstand fra Applecross: 140 km – godt 2 timer

På dag 13 kører du tilbage over Applecross-passet og gennem højlandet, før du ankommer til den meget smukke landsby Fort Augustus, som er porten til Loch Ness og den sydligste spids af den berømte sø.

Stop undervejs for at se den prisbelønnede have Attadale Gardens, der har en unik beplantning og er en fornøjelse at udforske, især når solen skinner!

Lidt længere fremme ligger Eilean Donan Castle, et af de mest fotograferede slotte i landet. Det dramatiske slot, der er fuldt af historie, ligger på en ø, hvor tre søer mødes, og er omgivet af storslået natur.

I Fort Augustus forlader den 97 km lange Caledonian Canal søen Loch Ness og passerer gennem den lille landsby på sin vej mod syd. Besøg Caledonian Canal Heritage Centre for at blive klogere på kanalens historie og se på bådene, der sejler gennem sluserne – en fascinerende fornøjelse!

Find de bedste hoteller i Fort Augustus.

Dag 14: Inverness (én nat)

Ruins of a fortified stone castle perched on a hill above a lake.

Afstand fra Fort Augustus: 58 km – 1 time

Når du kører østpå langs Loch Lomond til Inverness, kan du besøge ruinen af Urquhart Castle fra det 13. århundrede ved Drumnadrochit og opdage 1.000 års højlandshistorie med Loch Ness som spektakulært bagtæppe.

Lidt længere fremme på A82 ligger Clansman Harbour, hvor du kan få en bådtur til Loch Ness og gå på Loch Ness-uhyrejagt – en passende måde at afslutte din skotske roadtrip på!

Hvor skal man overnatte i Inverness: Kingsmills Hotel ligger godt og har fremragende anmeldelser.

Konklusion

Når du er færdig med din roadtrip i Skotland, har du oplevet bjerge, kyster, søer og charmerende landsbyer foruden nogle fantastiske vejstrækninger.

Du kan krydse nogle af Skotlands største attraktioner af på din bucket list, fra Skotlands historie til Sutherlands vildmark og vestkystens strande.

Så hvorfor vente? Begynd at planlægge din roadtrip i Skotland i dag, og opdag skønheden, der venter på dig.


Ansvarsfraskrivelse: Hotelanbefalingerne i denne artikel er baseret på kundevurderinger og forfatterens personlige valg, så du er velkommen til at bruge vores hotelsøgeværktøj til at finde den indkvartering, der passer bedst til dine behov.

Om forfatteren

Izzy NichollsIzzy har skrevet om britiske og europæiske roadtrips, siden hun og hendes mand solgte deres hus og begav sig ud på vejene for over 5 år siden. De har tilbagelagt mere end 160.000 km og elsker destinationer uden for alfarvej. Deres hjem er en firehjulstrukken overlander-bil og et afsidesliggende, selvforsynende hus i Spanien. Izzy har skrevet for National Geographic, Saga Magazine og Touring Magazine.

Udforsk flere artikler