preloadA car on a winding mountain road with a background of a sea of clouds covering the mountain range.

Hvis du bor i Danmark er der ingen mangel på smukke veje til en dejlig roadtrip. Men landets størrelse kan gøre, at længden på en roadtrip er begrænset. Længere ud i Europa finder du storslåede landskaber, der kan tilbyde en anden oplevelse. En af mine favoritter er en roadtrip i Portugal.

Portugal har et vidunderligt vejr, en lang historie og pragtfulde kystlinjer, og det er et fascinerende og fantastisk land at udforske. Mangfoldigheden betyder, at der er noget for enhver smag, fra historieinteresserede til vinkendere og fra surfere til soldyrkere. Og da landet kun er 217 km bredt og 562 km langt, er der aldrig langt til næste oplevelse. Her kan du se, hvordan du får den bedste roadtrip i Portugal, lige fra hvornår og hvor du skal tage hen, til hvilken bil du skal leje.



Hvordan kommer jeg til Portugal fra Danmark?

A vintage tram passing through a narrow lane surrounded by historic buildings.

De to vigtigste lufthavne i Portugal ligger i landets to største byer, Porto og hovedstaden

Portugals motorveje og landeveje er generelt i god stand. Du kan vælge din bil ud fra, hvem du rejser med, uanset om det er familie eller venner, og hvilken type rejse du skal på. Hvis du bor på hotel, kan du nøjes med en standardbil eller SUV. Hvis du har planer om at bruge landets mange campingpladser, kan du leje en autocamper hos specialiserede firmaer. Og da der som regel er strålende sol i Portugal en stor del af året, er det sjældent en dårlig idé med en cabriolet.

Hvornår er det bedste tidspunkt at tage på roadtrip i Portugal?

A woman sitting on the bed with her luggage, using her tablet computer.

Portugals sydlige beliggenhed giver mere sol end de fleste europæiske lande. Gennemsnitstemperaturen i Lissabon ligger over 15 °C fra april til slutningen af oktober og topper på næsten 25 °C i august (data fra weatherbase.com). Den ledsages som regel af en klar, blå himmel. Takket være den relativt lange og smalle geografiske form er vejret betydeligt varmere og tørrere i syd end det er i nord. På min ugelange tur gennem Algarve i august sidste år var der ikke en eneste dag, hvor termometeret faldt til under 37 °C!

Det betyder også, at der er mere tørt end på de fleste andre steder. Der falder stort set ingen regn i højsommeren med et gennemsnit på kun 6 mm i juli og august. Den vådeste måned er december, men da der kun falder 122 mm regn i gennemsnit, er vejret aldrig så dårligt, at man ikke kan tage på roadtrip.

Ikke overraskende er det sene forår og den tidlige sommer de mest populære turistmåneder. Lissabon er den mest populære destination i Portugal, og der er mest travlt i april og maj. I sommermånederne er der dog ligeså høje tal for flysøgninger. Portos popularitet topper i sommermånederne juli og august. Faro er stadig populær i september og oktober, da det varme vejr i syden varer længere på efteråret.

Jeg kan allermest lide at tage på roadtrip i det sene forår og det tidlige efterår, når dagtemperaturerne ikke gør det til en svedig fornøjelse at køre bil. Det giver dig det bedste af alle verdener. Det er varmt nok til stadig at nyde strandene, og brændingerne er mere pålidelige end i sommermånederne. Der er turister nok til, at de mere søvnige barer og restauranter er åbne, men ikke nok til at fylde dem. Veje og attraktioner er ikke alt for travle – selvom det sjældent er tilfældet uden for byerne på noget tidspunkt i Portugal.

Hvor meget koster en roadtrip i Portugal?

dest_portugal_theme_beach_car_gettyimages-1397617471_universal_within-usage-period_83067

Før du begynder at booke, er det praktisk at få en idé om, hvor meget en roadtrip i Portugal vil koste dig. Her er nogle vejledende data, som er beregnet ved at sammenligne hundredvis af rejseudbydere.

  • Gennemsnitlig pris for en flyrejse tur/retur fra København til Lissabon: 2.092 kr.
  • Gennemsnitlig pris for en nat i et dobbeltværelse på et hotel i Lissabon: 135 euro (ca. 1.000 kr.)
  • Gennemsnitlig pris for en nat på et hostel i Lissabon: 64 euro (ca. 477 kr.)
  • Gennemsnitlig dagspris for en lejebil i Lissabon: 42 euro (ca. 314 kr.)
  • Prisen pr. liter benzin i Portugal: 1,83 euro (66 kr. ifølge numbeo.com i marts 2024)

Den samlede pris for en syvdages roadtrip i Portugal, hvor man tilbagelægger 440 kilometer, bor på hotel og bruger 49 liter benzin, vil være ca. 1.300 euro (ca. 9.700 kr.) for to rejsende (660 euro eller ca. 4850 kr. pr. person).

At bo på campingpladser vil også reducere dine omkostninger for overnatning betydeligt, selvom de højere omkostninger ved at leje en autocamper frem for en bil kan udviske denne besparelse. Og hvis du rejser med flere personer, kan du selvfølgelig dele nogle af omkostningerne.

Spabade i indlandet: en syvdages roadtrip i Portugal

Dette er en sjov tur gennem det indre af Portugal, perfekt hvis du flyver til Porto. Undervejs møder du en blanding af fantastiske kurbyer, pragtfulde naturområder og historiske byer. Strækningen er måske ikke så lang, men der er meget at se og gøre – og du kan tage af sted på alle tider af året..

Dag 1: Porto

Woman in an orange dress gazing at old decorative traditional azulejo tiles in a city
A rabelo boat about to pass the double-deck metal arch bridge across the river linked to a hill of tall buildings.

Portugals navnefælle er et skønt udgangspunkt. Der er masser af muligheder for billeje og alle de faciliteter, du har brug for til at forberede dig og forsyne dig til din rejse. Byen er både indbydende og praktisk, historisk og fængslende, og den giver en dejlig forsmag på Portugal.

Find de bedste hoteller i Porto

Dag 2: Guimarães

A water fountain in a church square surrounded by historic architecture.

Afstand fra Porto: 55 km

Inde i landet mod nord ligger byen Guimarães med sit imponerende centrum, der er på verdensarvslisten. Kør op på toppen af bakken til Guimarães’ slott fra det 10. århundrede og få en fantastisk udsigt over det landskab, du kører igennem.

Her skal du overnatte i Guimarães: Det femstjernede Pousada Mosteiro de Guimarães er ganske enkelt enestående.

Dag 3: Curia

A boat sailing in the middle of a canal lined with docked boats bordered by colourful buildings.

Afstand fra Guimarães: 145 km

Curia er en kurby, der er berømt for sine palæer fra starten af 1900-tallet. Mange af dem er nu smukke hoteller med termiske spabade, som romerne engang elskede for deres terapeutiske egenskaber. Flyd i vandet, slap af og nyd det, ligesom romerne gjorde.

Eksperttip: Overvej en afstikker til Aveiro ved kysten undervejs. Udforsk det historiske centrum i jugendstil, og sejl ned ad kanalerne på en af de farverige barcos moliceiros.

Find de bedste hoteller i Curia

Dag 4: Luso

View of elaborate ancient palace surrounded by a large garden on a sunny day

Afstand fra Curia: 16 km

Kurbyen Luso er Portugals måske mest berømte vandkilde. De termiske bade bliver flere og flere, og det helbredende vand flyder frit fra springvandene. I nærheden ligger min yndlingsdel af det portugisiske indland – skoven Buçaco. Den har været opdyrket siden det sjette århundrede af karmelitermunke, der ønskede at være alene, og den er et af de frodigste og mest eksotiske steder i Europa. Brug dagen på at vandre her, og genopliv dine sanser, før du beroliger dem igen i en spa i Luso.

Find de bedste hoteller i Luso

Dag 5: Coimbra

Historic architecture with colourful facades along a steep roadway.

Afstand fra Luso: 32 km

Byen Coimbra, der ligger ved floden, er en stemningsfuld opstigning (bogstaveligt talt – der er bakket!) til det gamle Portugal. Den smukt bevarede gamle bydel fra middelalderen er hjemsted for det historiske Coimbra-universitet, der er kendt for sit barokbibliotek og klokketårn. Det er et dejligt sted at se solnedgangen fra.

Find de bedste hoteller i Coimbra

Dag 6: Caramulo

Viewing point of mountains with windmills

Afstand fra Coimbra: 80 km

På vej tilbage nordpå kan du stoppe ved Caramulo og få en tur op i bjergene, hvor luften er så ren, at den længe har tiltrukket besøgende, der ville afhjælpe sine åndedrætsbesvær. Byens centrum er fyldt med bygninger i art deco-stil og forladte sanatorier, og dens udkanter er fuld af magiske bjergstier, der giver en betagende udsigt. Passende til en biltur er den også hjemsted for Museo do Caramulo, et helt unikt bilmuseum, der huser nogle af verdens mest enestående superbiler.

Find de bedste hoteller i Caramulo

Dag 7: Porto

Charming traditional colourful houses line a quaint street.

Afstand fra Caramulo: 113 km

Afslut din rejse i smukke Porto. Aflever bilen, og brug den sidste dag eller de sidste dage på at nippe til den berømte portvin på smarte og rustikke barer med udsigt over floden Douro. Historiske Ribeira er bydelen ved floden, hvor smalle brostensbelagte gader er som taget ud af et gammelt maleri.

Tag til kysten: en roadtrip i Portugal på 10 dage

Denne rejseplan for Portugal viser det bedste af landets 826 kilometer lange kyst. På vej sydpå fra hovedstaden snor den sig ind i Algarve og tager kyststrækninger ved Atlanterhavet og Cadiz-bugten med. Det er en spektakulær tur med masser af sol, som egner sig bedst til sommermånederne.

Dag 1: Lissabon

Tourists pass through the cobbled road with outdoor dining between buildings towards an archway.
A happy gay couple walking hand in hand on the promenade against the busy harbour and an iconic bridge over the sea.

Portugals hovedstad er en summende moderne metropol klædt i storhed fra fortiden. Stejle, skrånende gader forbinder grunge-agtige, stemningsfulde barrios med pragtfulde esplanader, der munder ud i en elegant udviklet havnefront. Slap af en nat efter den lange flyvetur, før du kører sydpå.

Her skal du bo i Lissabon: Gaspar House er en fantastisk blanding af stil og kvalitet med værdi for pengene.

Dag 2: Cascais

A beach with gentle waves that lap against the shore, a bustling village nearby, and a charming promenade inviting leisurely strolls

Afstand fra Lissabon: 30 km

Før vi for alvor vender blikket mod syd, skal vi lige en tur vestpå til den charmerende kystby Cascais. Gå en tur på den dejlige strandpromenade, og tag en dukkert i Atlanterhavet ved Praia da Rainha med udsigt til det fantastiske Palacete Seixtas.
Slut dagen af ved klippeformationen Boca do Inferno, som passende kan oversættes til Helvedes mund.

Her skal du bo i Cascais: Forkæl dig selv på The Albatroz, et fantastisk femstjernet palæ på toppen af en klippe.

Dag 3: Setúbal

A person skillfully captures the beauty of the sloped coastline with their smartphone.

Afstand fra Cascais: 90 km

Setúbal er en af de bedste fiske- og skaldyrsbyer i Portugal, og det siger ikke så lidt. Brug en dag på at sejle ud i det krystalklare vand i naturparken Arrábida, og svøm ved Praia do Portinho da Arrábida, en af Portugals mest fantastiske strande. Stop ved en lokal vingård på vejen tilbage for at smage den berømte hedvin Moscatel de Setúbal. Nyd alkoholen over en middag med tørret blæksprutte, byens mest berømte ret (den er salt og lækker).

Find de bedste hoteller i Setúbal

Dag 4: Sagres

A sandy shore stretches alongside the tranquil blue sea, encompassed by expansive cliffs under the clear blue sky.

Afstand fra Setúbal: 293 km

Kør tre timer sydpå, så kommer du til det sydende Algarve på Portugals sydkyst. Med sand og tørvejr, spektakulære strande og dramatiske klipper er det en anden verden end Atlanterhavskysten. Kør direkte til Sagres og Praia da Cordoama, en vidtstrakt sten- og sandstrand, som er en favorit blandt surfere.

Find de bedste hoteller i nærheden af Sagres

Dag 5: Albufeira

A sandy beach lined with white houses and buildings against a clear blue sky.

Afstand fra Sagres: 85 km

Det tager måske kun en time at komme til Albufeira østpå langs kysten, men mit råd er at tage det med ro. Kør ad nogle af de blinde kystveje, du passerer på vejen – du ender sandsynligvis i en søvnig fiskerlandsby med en strand i verdensklasse og superfrisk fisk og skaldyr. Og så er der selvfølgelig vandlandene – uanset om du har børn eller ej, er Slide & Splash en sjov måde at vaske rejsestøvet af sig på.

Her skal du bo i Albufeira: W Algarve er det sjoveste og mest funky hotel på hele kysten.

Dag 6: Faro

A young tourist stands confidently in front of an ancient church nestled within a city.

Afstand fra Albufeira: 45 km

Faro er måske gammel, men det er også en vigtig turistby. Det historiske centrum summer af al fresco-caféer, larmende barer og restauranter af forskellig kvalitet. Tag en bådtur til Rio Formosa naturpark for at bytte turister ud med vilde dyr, eller lej en kajak i det nærliggende Benagil for at udforske de ekstraordinære huler, der præger kysten.

Find de bedste hoteller i Faro

Dag 7: Figueira da Foz

A girl strolls alone on Cabedelo Beach in the morning, enjoying the gentle sound of waves as they lap against the shore.

Afstand fra Faro: 450 km

Den længste køretur tager dig tilbage nord for Lissabon til Figueira da Foz. Den arketypiske kystby har store esplanader, vidtstrakte velplejede strande og vidunderlige fiskerestauranter. Lige syd for byen ligger Praia do Cabedelo, som er en af områdets bedste surfstrande.

Find de bedste hoteller i Figueira da Foz

Dag 8: Nazaré

A red lighthouse overlooking the ocean with surfers riding the waves.

Afstand fra Figueira da Foz: 92 km

En kort naturskøn køretur mod syd fører dig til den nu berygtede by Nazaré. Hvis du er heldig, kan du få lov til at se et af naturens største shows – verdens største bølger, der bryder lige ud for kysten, og de surfere, der er modige nok til at ride på dem. De ses bedst fra det historiske fyrtårn på toppen af klippen, Farol da Nazaré.

Find de bedste hoteller i Nazaré

Dag 9: Sintra

Pena Palace is a vibrant and colourful hilltop castle in yellow and red hues with domed towers surrounded by crenellated structures and a clock tower with turrets.

Afstand fra Nazaré: 130 km

Den næstsidste etape tager dig til eventyrbyen Sintra med de kunstfærdige paladser Pena og Monserrate. Udforsk de frodige haver og underjordiske tunneler på Quinta da Regaleira, og tank op med klassiske lokale travesseiro-kager.

Find de bedste hoteller i Sintra

Dag 10: Lissabon

Four friends smile as they took a group photo using a smartphone in a public square with an arch monument in the background.

Afstand fra Sintra: 30 km

Det er en kort smuttur tilbage til Lissabon, hvor man kan aflevere bilen og tilbringe endnu en dag (eller flere) med at suge alt det til sig, som Portugals hovedstad har at byde på.

Det er en kort smuttur tilbage til Lissabon, hvor man kan aflevere bilen og tilbringe endnu en dag (eller flere) med at suge alt det til sig, som Portugals hovedstad har at byde på.

Fra top til bund: den ultimative 2-ugers roadtrip i Portugal

Three friends unloading their surfboards from a car's trunk in a grassy beach.

En rejse på to uger betyder, at du kan nå hele vejen rundt om Portugal og opleve alle aspekter af landet. Der er én vej, der er perfekt til netop sådan en tur – Portugals længste og engang landets hovedfærdselsåre: Estrada Nacional 2..

Den er bedre kendt som N2 og løber 739 km fra Chaves ved den nordlige grænse til Faro i Algarve. Den gennemskærer landet perfekt fra øst til vest fra top til tå og er blevet landets mest populære roadtrip. Den er kendt som Portugals Route 66..

N2 går gennem Portugals landlige indland, der starter i den bjergrige region Douro og løber gennem alle landskaber til olivenmarkerne i Alentejo. Undervejs er der gamle byer, nemme afstikkere til kysten, vilde landskaber og et uendeligt udvalg af lækre regionale fødevarer. Dette er en enkeltvejs roadtrip, hvor du flyver til Porto og hjem fra Faro.

Eksperttip: N2 har sit eget pas på turistkontorerne i Chaves og Faro, og du kan få det stemplet ved mere end 35 stop undervejs. Det er en dejlig souvenir.

Hvordan ved momondo, hvad der skal stå i denne guide?

Min ældste ven har boet i Portugal i 20 år. Sammen har vi rejst rundt i det meste af dette fantastiske land i jagten på tomme surfbreaks, fantastiske vandreture og god vin. Denne guide blander disse oplevelser og rejseplaner med mange af de klassiske attraktioner i Portugal. Der er noget for enhver smag – ligesom landet selv.

Hotelanbefalingerne i denne artikel er baseret på kundevurderinger og forfatterens personlige valg, så du er velkommen til at bruge vores hotelsøgeværktøj til at finde den indkvartering, der passer bedst til dine behov.

Om forfatteren

Duncan MaddenDuncan er freelance-rejseskribent, tekstforfatter og bogforfatter på konstant jagt efter rejsehistorier og den evige fornemmelse af at være på ferie. Han trives allerbedst når han er ude på en støvet vandresti eller på jagt efter alenetid i et snefyldt landskab. Født i Storbritannien og bor i Tyskland, men er mest glad når han er på vej mod horisonten. Hans første bog, Found in Translation, udforsker etymologien og historierne bag landenavne over hele verden og er på gaden nu.

Udforsk flere artikler