Jeg er luksusrejsejournalist af profession, så man kan rolig sige, at jeg er ret kræsen, når det gælder om at finde det perfekte hotelophold, især når det drejer sig om et boutique hotel. Men hvad er et boutique hotel? Et hotel er i høj grad som et hjem. Det afspejler dig, din smag og din personlighed. At booke et boutique hotel handler om meget mere end pris og beliggenhed. Når du skal beslutte, om du vil tage springet og droppe firmahotellet til fordel for et boutique hotel, så er det allervigtigste: dine værdier.
I løbet af de sidste par år har jeg valgt familiedrevne hoteller, fordi de tager sig af, støtter og hjælper lokalsamfund med at vokse. De ansætter ofte lokale, og stort set hele oplevelsen er skræddersyet til rejsende, der er på jagt efter et autentisk hotelophold, formet af de mennesker, der kender stedet bedst. Det kan ofte være lidt svært at vide, hvad man skal kigge efter, og hvad der gør et boutique hotel til noget særligt, så for at gøre det lidt nemmere har vi lavet en praktisk guide, så du kan finde de bedste hoteller til dig og din individuelle smag.
- Hvad er et boutique hotel?
- Hvad er de vigtigste funktioner og designelementer på boutique hoteller?
- Tilbyder et boutique hotel en endnu bedre gæsteoplevelse?
- Er beliggenheden på et boutique hotel bedre?
- Hvordan er maden på et boutique hotel?
- Mine foretrukne boutique hoteller
- De vigtigste forskelle mellem et boutique hotel og et almindeligt hotel
- Konklusion
- Hvordan ved momondo, hvad der skal med i denne guide?
Hvad er et boutique hotel?
Så for at starte fra starten: Hvad er et boutique hotel egentlig? Der findes ikke en præcis definition, men bliver jeg stillet dette spørgsmål, er mit svar enkelt: Intet standard- og forretningsmæssigt. Det var præcis mine tanker, da jeg for nylig var på en rejse til Japan. Ja, der er megahotelkæder som Bulgari, Marriott og mange flere, men jeg ville skifte megaluksus ud med noget mindre, mere intimt, familiært, traditionelt og stilfuldt. Og det er præcis, hvad oplevelsen på et boutique hotel tilbyder. Hvis du aldrig har boet på et, så tænk på dem som en mellemting mellem et billigt hostel og et 5-stjernet luksushotel.
Da jeg var i Japan, boede jeg for eksempel i en lille, ombygget ryokan (et traditionelt japansk hjem) i Kyoto. Det var et lille eksklusivt hotel med kun 23 værelser, der lå inden for byens gamle mure, komplet med bar, restaurant og et concierge-team, der kendte alle de lokale personligt. Dette opsummerer i en nøddeskal den fulde og bedste boutique hoteloplevelse, der findes. Hyperlokalt, skræddersyet og med en perfekt beliggenhed.
Hvad er de vigtigste funktioner og designelementer i boutique hoteller?
I modsætning til store brands, der følger stjernebedømmelser og strenge retningslinjer, er der ingen eksplicitte regler, der definerer et ophold på et boutique hotel. Generelt er de meget mindre i størrelse (nogle kan have så lidt som fem værelser) og ligger ofte i up-and-coming eller fashionable byområder. Mange er mere intime sammenlignet med andre hoteller, hvilket gør servicen meget mere personlig. Når jeg bor på mindre hoteller, er personalet generelt langt mere afslappet og mindre robotagtige. De er meget mere tilbøjelige til at behandle dig som en ven og ikke som bare endnu en gæst, der tjekker ind og ud. Pointen er, at du skal føle dig som en del af familien og ikke bare som endnu et betalende kreditkort.
Et boutique hotel handler om detaljer
Hvad angår stil, er ophold på boutique hoteller meget mere unikke og bougie-agtige. Når jeg rejser (hvilket takket være mit job sker ofte), kigger jeg efter hoteller, der oser af karakter og individualitet – ikke et klinisk rum, der blot er designet til at sove og slappe af. Det er, hvad jeg mener, er den virkelige skønhed ved at holde sig til boutique hoteller. Alle har unikke design, temaer og luksuriøse historiske detaljer, som du ofte ikke finder i store hotelkæder som Hilton eller Four Seasons. De er ofte skabt af lokale designere, som køber alt fra møbler og senge til kunst på væggene. Indkøb der som regel er sket hos antikvitetshandlere i nærheden eller i deres hjemland. Resultatet er en hoteloplevelse, der er langt mere kurateret, stemningsfuld og frem for alt hjemlig.
Som jeg har lært gennem årene, er der en håndfuld boutique hoteller, som måske ikke falder i alles smag (mit råd er altid at tjekke og bede om bestemte værelser, før du booker), men helt overordnet er idéen, at de fleste følger moderne, smarte og stilfulde tendenser, som du har set i årets fashionable magasiner.
Boutique hoteller er også meget mindre virksomheder, så de har tendens til at være miljøvenlige. De fleste, hvis ikke alle, sikrer, at deres produkter, fra faciliteter til mad mv, kommer fra lokale leverandører. Da mange fokuserer på hjemmedyrket design, er flere af møblerne og kuriositeterne ofte blevet upcyclet eller udført i lokale materialer.
Giver et boutique hotel en endnu bedre gæsteoplevelse?
Sandheden er, at det hele afhænger hvilken hoteloplevelse, du leder efter. Nogle rejsende foretrækker at være i deres komfortzoner og vælger derfor de større hotelkæder, som de ser som en sikker og behagelig satsning. Andre rejsende, inklusiv mig selv, foretrækker at kaste sig ud i eventyret med en ny og hyperlokal oplevelse.
Støtte til lokalsamfundet
Mange, hvis ikke alle boutique hoteller, foretrækker at samarbejde med lokale kunstnere, mærker, turguider og madleverandører for at give deres gæster en smag af autenticitet. Det er ofte i form af håndplukkede varer som lokalt modedesign i butikkerne, håndlavede sæber og cremer på badeværelserne, og grundigt planlagte oplevelser og udflugter, som mange af de større hoteller simpelthen ikke har tid til at tilbyde.
Personlig service
Den største fordel, synes jeg dog er concierge-teamet. Service fra booking til checkout er omhyggeligt personaliseret og er altid skræddersyet til dine individuelle behov. Da jeg rejste til Sydafrika sidste år, var hele mit ophold på boutique hotellet i Johannesburg skabt af lokale. Fra ture på kaffebarer med jazztema til eksklusiv adgang til attraktioner uden for åbningstiden, frokost og middage på familiedrevne spisesteder, tilbød dette boutique hotel uovertrufne partnerskaber, der gav mig en smagsprøve på, hvad området og regionen havde at byde på set med de lokales øjne.
For mig handler hoteller om service, og jeg foretrækker at lytte til nogen, der har en passion for det sted, de bor, i stedet for en robottrænet virksomhed, hvis job det er at sælge mest muligt. God kundeservice er i høj grad en del af oplevelsen på et boutique hotel, og meget få store hotelkæder kan tilbyde det lige så gennemført og succesrigt. Hvis du vil have sjæl og personlighed og forslag til ting at lave, som er sammensat af en ekspert, er mit råd enkelt: Drop det standardiserede til fordel for indie.
Er beliggenheden på et boutique hotel bedre?
Beliggenhed er virkelig det, der adskiller store hotelgrupper fra uafhængige boutique hoteller. Se dig omkring i enhver storby, og du vil opdage, at mange af de større hoteller og resorts ligger ved store togstationer, i gåafstand fra store vartegn eller lige uden for byen for at hjælpe med at få prisen ned. Derimod finder man ofte boutique hoteller i byens mere fashionable områder, hvor kulturelle hotspots og attraktioner er i højsædet.
Tag for eksempel London, hvor jeg bor. Kvarterer som Bloomsbury, Notting Hill, Kensington og Shoreditch er hjemsted for nogle af hovedstadens bedste uafhængige boutique hoteller. Mens nogle deler gader med store, urbane hoteller, er andre skjult i beboelsesområder (mange af dem i udsøgte historiske bygninger) væk fra al larmen. De er dog stadig inden for rækkevidde af alle de fantastiske ting, London har at byde på. Nogle ligger bedre end andre, men den generelle regel er, at boutique hoteller giver (og prioriterer) den letteste adgang til en bys mest efterspurgte kulturelle hotspots.
Oplev lokallivet
En anden god grund til at bo på et uafhængigt hotel er, at du kommer til at bo med de lokale i et par dage. Du vil være heldig at få indblik i deres foretrukne kaffebarer, boghandlere, supermarkeder, gallerier og modebutikker, hvoraf mange ikke engang findes i opdaterede guidebøger. Det giver dig også mulighed for at møde andre mennesker, og hvem ved, måske finder du venner for livet undervejs.
Hvordan er maden på et boutique hotel?
Hvis du er en foodie, kan du glæde dig til en autentisk smag af de gode sager. Boutique hoteller tror på glæden ved hyperlokal gourmetmad. Lad os for eksempel sige, at du befinder dig på et lille pubhotel indrettet som lille hytte i det landlige England. Der er gode chancer for at finde årstidens mad på menuen, lige fra kyllinger fodret med majs til grøntsager fra haven. Pointen er, at kokkene og endda ejerne af disse hoteller ønsker, at du skal smage på lokalområdets talenter. Det bedste er, at mange af de lokale restauranter efterhånden er ved at opbygge deres eget renommé.
Da jeg rejste gennem Japan, var et af mine stop på luksushotellet Sowaka i Kyoto. Restauranten La BOMBANCE Gion havde en Michelin-stjerne og kombinerede traditionel ryokan-livsstil med lokale råvarer serveret på traditionelt porcelæn og havde en fantastisk sake-samling. Al maden var specifik for regionen og fremhævede Japans smag og delikatesser. Hvorfor fortæller jeg dig dette? Jo, pointen er, at der ikke var en eneste antydning af en vestlig pasta eller burger på menuen. Når man tager på boutique hotel, lægger man altid vægt på at prøve landets frugter, og i mit tilfælde betød det, at jeg skulle prøve kuglefisk, ålsushi og grøntsager, jeg aldrig havde hørt om eller set før. Sammenlignet med menuerne på et almindeligt hotel så er de ofte langt mere innovative på boutique hotellerne og inviterer dig til at prøve den mad, som de lokale spiser.
Mine foretrukne boutique hoteller at bo på
Mit job er at bo på og anmelde hoteller, så jeg er naturligvis meget kræsen. For mig er et ophold på et boutique hotel altid højdepunktet i mit arbejde (også når jeg tager på ferie), fordi jeg kan fordybe mig i den lokale kultur, møde nye mennesker og opleve en destination, som var jeg rent faktisk lokal. I årenes løb er jeg virkelig begyndt at sætte pris på fordelene ved at vælge boutique hoteller. Som et resultat sørger jeg altid for at bo på et eller to, når jeg er i udlandet. Det betyder, at jeg ofte har udforsket steder, som de fleste turister aldrig ville være faldet over. Tit peger de fleste concierger dig i retning af alle de populære steder, som alle andre elsker at tage til.
Derfor har jeg tilføjet ny litteratur til mine boghylder, taget på mindeværdige ture med og lært nye levemåder at kende via de mennesker, der kender og lever i områderne. Skulle du stadig være i tvivl, får du her mine bedste bud på boutique hoteller Verride Palácio de Santa Catarina i Lissabon; et magisk palads, der engang var ejet af en greve; Hotel Vilon i Rom, der ligger lige ved siden af de romerske fyrsters statelige hjem; og det førnævnte Luxury Hotel Sowaka i Kyoto for at opleve, hvordan Japan var før landets hurtige modernisering.
De vigtigste forskelle på et boutique hotel og et almindeligt hotel
Når det gælder boutique hoteller og almindelige hoteller, er der en række væsentlige forskelle. Hotellerne har forskellige målgrupper og imødekommer alle mulige behov og bekvemmeligheder. De fleste boutique hoteller har som nævnt en unik stil og atmosfære, takket være deres særlige personlighed og karakter. I modsætning til større hotelkæder ligger boutique hotellerne ofte lige i centrum af kulturelle hotspots og har til huse i små, tidstypiske bygninger med få værelser. Tænk på dem som unikke ophold, hvor der er gjort alt for at skille sig ud fra konkurrenterne. En anden væsentlig forskel er, at traditionelle hoteller har en tendens til at tilbyde mere almindelige luksusoplevelser, mens uafhængige boutique hoteller foretrækker at sammensætte tjenester baseret på deres gæsters individuelle behov.
Målgruppe
Boutique hoteller har en tendens til at tiltrække rejsende på jagt efter trends. De er ofte super stilfulde, designkyndige og klar til at hænge ud med de lokale uden for deres komfortzoner. Tænk på middelklasse-millennials, der elsker den perfekte Instagram-mulighed. Hvordan er det sammenlignet med et almindeligt hotel? Æstetik spiller en stor rolle. Traditionelle hotelkæder henvender sig generelt til den brede offentlighed, hvilket betyder, at alt er lidt mere neutralt og enkelt. Med hensyn til mad er det tilpasset målgruppen (ja, du vil se en burger og en clubsandwich på bogstaveligt talt alle de menuer, du kan finde).
Større hoteller vil også ofte tiltrække gæster, der søger komfort og ved, hvad de kan lide. Med andre ord tiltrækker de vanedyr, som ønsker at nyde godt af hotellivet: en stor pool, spa, fitnesscenter og 24-timers roomservice.
Luksus- eller boutique hotel?
Og så er der selvfølgelig prisen. Kendte luksushoteller, der samarbejder med mærker og store modehuse, vil altid være dyrere, især hvis de er femstjernede. Selvom der også findes luksus boutique hoteller, får du generelt mere for pengene og behøver ikke at tage lån i din bolig for at finansiere din ferie.
Konklusion
For at opsummere er boutique hoteller bedst for dem, der leder efter unikke oplevelser, historiske ejendomme, intime omgivelser og fremragende, meget personlig service. Det smukke ved at rejse er at udforske det ukendte og få et dybere kendskab til stedet. Det får du ved at bo på et boutique hotel – og mere til. Der er gode chancer for, at du efter at have oplevet dit første boutique hotel aldrig vil vende tilbage til det indelukkede standardhotel, du engang elskede og forgudede.
Jeg forstår, at individuel stil er vigtig for alle, så at vælge dit perfekte hotelophold bliver lettere med momondo. Brug stilfilteret på din destination hotelsøgning, så finder du det ideelle boutique hotel til dig. Bare se efter “Stil”-filteret til venstre på søgeresultatsiden, når du leder efter hoteller på momondo, og se resultaterne ændre sig og tilpasse sig dit valg af hoteltype. Så enkelt er det!