Med sit brede udvalg af traditionelle og internationale retter er Malta kommet på landkortet som en foodie-destination i hjertet af Middelhavet.
Selv om Malta er en lille ønation, har den masser af historie, kultur – og kulinariske oplevelser. Adskillige kulturer har sat deres præg på landets kulinariske identitet, hvilket har resulteret i retter og smagskombinationer, som man næppe finder andre steder. Det er ikke så underligt, at de lokale elsker at spise: Der er omkring 2000 restauranter til en befolkning på kun 533.000.
Fra fyldte kager og friskfanget fisk og skaldyr til lækre desserter og hjemmedyrkede vine – det maltesiske køkken er et af de mange højdepunkter på din rejse til dette vidunder i Middelhavet.
Maltesisk mad: en smeltedigel af kulturer og køkkener
Malta er en lille øgruppe syd for Sicilien med en lang og begivenhedsrig historie. Øerne ligger langs vigtige handelsruter og har længe været betragtet som en praktisk strategisk forpost. De har mærket indflydelsen fra sicilianerne, romerne, byzantinerne, araberne, normannerne, franskmændene og briterne samt Johanniterridderne.
Det er nok ingen overraskelse, at Maltesisk mad er et lækkert mix af forskellige retter og smage. Du finder rustikke kaningryderetter, fladbrød i mellemøstlig stil, middelhavsinspireret grillet fisk og endda tykskårne kartoffelchips på menuen.
Malta er stolt af sine kulinariske traditioner og håndværk. Ud over et uendeligt udvalg af friskfangede fisk og skaldyr på markedet, finder du også honning, olivenolie og salt, alt sammen produceret lokalt efter ældgamle metoder.
Selvom Malta måske ikke umiddelbart er en stor destination for vinelskere, har landet i årevis haft travlt med at producere rød-, hvid- og endda rosévine. Ud over de sædvanlige Cabernet Sauvignon, Moscatovine og Merloter finder du også lokale sorter som Gellewza og Ghirghentina. Produktionen er dog så lille, at maltesisk vin ikke eksporteres – så overvej at pakke en flaske til hjemturen.
Traditionel maltesisk mad: smagsoplevelser, der stimulerer din gane
Malta er hjemsted for masser af unikke retter. Dette er blot nogle få, der er værd at prøve.
Fenkata
Fenkata betragtes som Maltas nationalret og betyder “kanin”. Det er en ret, der kan serveres på mange forskellige måder. De mest almindelige er stegt (fenkat moqli) eller stuvet (stuffat tal-fenek), men du kan også finde bagte og fyldte varianter. Nougat, jordnødder, chips og frisk brød serveres ofte ved siden af. Fenkata nydes typisk, når familie eller venner samles ved festlige, maltesiske komsammener.
Stuffat Tal-Qarnit
Stuffat tal-qarnit er en langtidskogt gryderet med friskfanget blæksprutte som hovedingrediens. Resultatet er en lækker kombination af sicilianske og arabiske kulinariske indflydelser. Tal Familja på landet i Marascala byder på en traditionel udgave, mens The Medina Restaurant i Mdina serverer en populær moderne fortolkning af retten.
Pastizzi
Disse sprøde lommekager er uden tvivl Maltas mest elskede street food. De er lavet af en flageagtig dej, der minder om græsk filodej, og fyldt med lækkert fyld som ricotta, ærter og ansjoser. Pastizzi kan findes i små madboder, pastizzeriaer over hele øen, såvel som på barer og i butikker. Ofte er det et spørgsmål om at følge den fristende duft – eller menneskemængden. Der er masser af pastizzeriaer, men Crystal Palace nær den romerske villa i Rabat er en lokal favorit.
Torta tal-lampuki
Som navnet antyder, er hovedingrediensen i en torta tal-lampuki (lampuki-tærte) lampuka-fisken, også kendt som mahi-mahi. Ud over lampuka indeholder disse salte tærter krydrede grøntsager med et strejf af arabisk og italiensk smag. Mynte, citron, rosiner, tomater, oliven og kapers er nogle af de smage, du vil opleve. Lampuki-tærter er i høj grad en efterårsdelikatesse, der kommer i sæson, når lampukaen er det.
Bragioli
Denne solide, rustikke ret består af krydret hakket oksekødsfyld rullet i tynde skiver oksekød og simret i en tomatbaseret sauce. Den samlede effekt er som en “kødoliven”, hvilket er, hvad bragioli bogstaveligt talt kan oversættes til. Ta’ Kris Restaurant i Sliema har ry for at servere førsteklasses bragioli.
Gbejniet
ġbejnietkan oversættes til noget a la “ostelet”. Det er små oste lavet af gedemælk, som serveres friske, soltørrede eller endda lagrede. Du finder dem ofte dryppet med olivenolie og balsamico og serveret som tilbehør, i pasta eller supper eller som pizzatopping.
Kusksu bil-ful
Kraftige vintersupper er en fast bestanddel af det maltesiske køkken om vinteren. Ud over Minestra (maltesisk minestrone) og ‘Widow’s Soup’ (lavet af ingredienser, som selv en enke traditionelt havde råd til), skal du prøve Kusksu bil-ful, en bønne- og pastasuppe kogt på en fyldig tomatbase tilsat krydderurter. Denne mættende suppe fyldes tilsættes ofte æg eller ost og serveres som en hovedret.
Aljotta
Denne traditionelle fiskesuppe er især populær i fastetiden, hvor de katolske lokale ikke spiser kød. Retten indeholder hele fisken for at give ekstra smag, inklusive hoved og hale! Aljotta har fået sit navn fra den store mængde hvidløg, der indgår i opskriften, så det er måske bedst at undgå den, hvis du skal på date…
Bigilla
Denne fyldige dip lavet på lokale bønner er en fast bestanddel af det maltesiske hverdagskøkken. Dippen er i sig selv måske ikke et fint måltid, men Bigilla kombineret med lokalt brød og salater som en del af en lokal mezze er svær at slå! Det er en nem ret at lave, så hvorfor ikke genopleve smagen af Malta, når du er hjemme!
Imqaret
Imqaret, er en sød sag af arabisk oprindelse og endnu et eksempel på de forskellige indflydelser på maltesisk mad. Denne diamantformede lækkerbisken – Imqaret betyder diamant – består af flaget, friturestegt dej, ofte tilsat laurbærblad eller anis og fyldt med dadelpasta. Du finder dem i markedsboder eller som dessert med is til på caféer eller restauranter.
Maltas mad: hvor kan man smage de lokale smage
Fra afslappede pastizzi til fine middage i storslåede bygninger – Malta har noget, der kan friste enhver gane. Nedenfor er et par destinationer, du bare må prøve.
Crystal Palace, Rabat
Crystal Palace har servering fra et hul-i-muren og er let at gå forbi, men det ville være rigtig ærgerligt. Denne lille restaurant er en lokal favorit, som serverer traditionelle pastizzi og qassatat (ærtetærter) sammen med te serveret på den gammeldags måde: i glaskopper. Du får også rigtig meget for pengene – forvent kun at betale en euro eller to for dit måltid.
Adresse: Triq San Pawl, Ir-Rabat
Telefon: +356 2145 3323
Il-Horza Restaurant, Valetta
Ikke langt fra Valettas Lower Barrakka Gardens, Il-Horza er et hyggeligt underjordisk sted med plads til i alt otte gæster ad gangen. Menuen er fyldt med et eksklusivt bud på traditionelle maltesiske retter og vine, og de underjordiske, kælderlignende omgivelser giver et unikt intimt miljø.
Adresse: 6 St. Christopher’s Street, Il-Belt Valletta
Telefon: +356 2122 6936
Sottozero – Gelato Factory, Bugibba
På Bugibbas havnefront på vej til Det Nationale Akvarium, Sottozero bliver der scoopet et lækkert udvalg af cremet gelato og solrige sorbeter. Nyd din is to-go, mens du slentrer rundt i de maleriske gader i denne afslappede by ved stranden.
Adresse: 44, Spring Street, Bugibba, St. Paul’s Bay
Telefon: +356 2701 9339
Tartarun Restaurant, Marsaxlokk
I den traditionelle fiskerby Marsaxlokk, der er berømt for sit fiskemarked, ligger Tartarun, der serverer frisk fisk og skaldyr i rustikke omgivelser. Menuen spænder fra lokalt til internationalt, men man går aldrig galt i byen med dagens fangst.
Adresse: 20 Xatt is-Sajjieda, Marsaxlokk
Telefon: +356 2165 8089
United Bar & Restaurant, Mgarr
I Maltas nordvestlige del mellem Mgarrs puniske grave og fodboldbanen ligger Mgarr United Bar & Restaurant. Det er et hyggeligt, prisvenligt sted med fokus på det traditionelle maltesiske køkken. Fenkata i alle dens varianter udgør størstedelen af menuen, men du finder også summien (vagtel), bebbux (snegle) og qarnit (blæksprutte).
Adresse: Triq il-Maghkuba, L-Imġarr MGR 1505
Telefon: +356 7905 0283
Ta’ Barbetta, Iż-Żejtun
Dette beskedne bageri har fra før Anden Verdenskrig betjent landsbyboerne i Iż-Żejtun. Bageriet ligger kun et par skridt fra den enorme Jesus af Nazareth-kirke, og er et must, hvis du kan lide friskbagt brød, kager, kiks, rundstykker og andre maltesiske lækkerier.
Adresse: 101 Triq San Girgor, Iż-Żejtun
Telefon: +356 2167 3774
The Fork and Cork, Rabat
Gemt inden for kalkstensmurene af en familieejendom fra det 19. århundrede lige uden for Mdina ligger the Fork and Cork. Det er en kulinarisk perle under ledelse af den prisbelønnede kok Carl Zahra. Restauranten serverer smukt præsenterede middelhavsretter med et vinkort, der passer til. Du vil ikke fortryde det – det er hele turen værd. Menuen skifter dagligt, men spænder over fisk og skaldyr, pasta og hjemmelavede desserter.
Adresse: Telgha Tas-Saqqajja, L-Imdina, Malta
Telefon: +356 7904 7043
Qbajjar Restaurant, Gozo
På øen Gozo og med udsigt over havet på øen Gozo ligger, Qbajjar Restaurant. Her fås udover en storslået udsigt en imponerende menu med maltesiske og mediterrane retter, der spænder fra fisk og skaldyr til pizza og pasta kogt med kanin. Fiskesuppen og carpaccioen er vores favoritter.
Adresse: Triq Ix-Xwejni, Iż-Żebbuġ
Telefon: +356 2155 1124
Nenu the Artisan Baker, Valletta
Tæt på Basilica St Dominic finder du, Nenu, som stikker hovedet frem mellem et dusin af Valettas berømte malede døre. På menuen er der en række autentiske deleretter samt gryderetter, pasta og kødretter. Hvad er restauranten ekstra stolt af? Alt fra kød til spiritus kommer fra Malta.
Adresse: 143 St Domnic Street, Valletta
Telefon: +356 2258 1535
Nu ved du hvilke retter, du kan glæde dig til at smage. Igawdu l-ikla tiegħek (nyd dit måltid)!