Ahhh, roadtrip. I hele samlingen af rejsefraser er der få, der er så stemningsfulde som kombinationen af disse to simple navneord. For mig fremkalder det billeder af Pacific Coast Highway i USA – øde kystveje, der snor sig langs klippefyldte skrænter under en utrolig blå himmel. Soltaget nede, motoren i gang, og vinden i mit hår. Det er umuligt ikke at smile ved tanken – eller mindet.
Vi er ikke alle så heldige at eje den slags cabriolet, veteranbil eller autocamper, som disse drømme er lavet af. Men det kan billeje til en roadtrip lave om på. Det giver uendelige muligheder for, hvilken bil du skal have, og endnu vigtigere, hvor den kan føre dig hen. Spænd sikkerhedsselen, for dette er, hvad du skal vide for at få dit livs roadtrip.
Skal jeg leje en bil eller bruge min egen?
Det måske vigtigste at få styr på, når du planlægger en roadtrip, er køretøjet. Hvis du allerede har en bil, er det mest oplagt at bruge den til din rejse. Men det er måske ikke den rigtige beslutning.
Grunde til at leje en bil til en roadtrip
Den mest indlysende grund til at leje en bil er de mange muligheder, det giver dig for at vælge det perfekte køretøj. Uanset om du forkæler dig selv med noget ekstravagant eller lejer et hjem på hjul med en autocamper, er valget dit.
Ved at leje en bil undgår du også at bruge kilometer på din egen. Det kan især være vigtigt, hvis du leaser din bil og har kilometerbegrænsninger, eller hvis din bil er gammel eller ustabil. Hvis din rejse er lang, kan kørsel og slid på din bil blive dyrt i form af vedligeholdelse.
Lejebiler kommer også ofte med praktisk ekstraudstyr. Hvis du krydser grænser under din rejse, er international forsikring let at arrangere. Og de fleste udlejningsbiler leveres med vejhjælp, som er uundværlig på enhver rejse, uanset hvor du skal hen.
Grunde til at bruge din egen bil på en roadtrip
Den største ulempe ved en lejebil er prisen. At stå over for en potentiel lejeafgift på hundredvis eller tusindvis af kroner kan virke afskrækkende og straks påvirke din beslutning. Specielle køretøjer såsom en autocamper eller en cabriolet kan være særligt dyre.
Bekvemmelighed kan også være en faktor. Ved brug af din egen bil er der ingen deadlines og ingen skjulte gebyrer – noget, som biludlejningsfirmaer er berygtede for. Det velkendte ved at køre i sin egen bil kan også reducere den bekymring, man måtte have for at køre lange strækninger.
Det kan være svært at finde den rette balance mellem at leje eller lade være. Min tommelfingerregel er 1.600 km-grænsen. Hvis en tur er længere end det, vælger jeg næsten altid at leje en bil. Jo længere tid du lejer, jo lavere bliver den daglige pris. Og alt over 1.600 km giver væsentlig slitage på bilen, hvilket betyder, at det ofte er mere omkostningseffektivt at leje i det lange løb.
Hvor meget koster billeje til en roadtrip?
Prisen for din roadtrip vil naturligvis afhænge af, hvilket køretøj du lejer, og hvor længe du lejer det. Det kan også afhænge af, hvornår og hvor du lejer. Hvis du prøver at beslutte, om det er billigere at leje en bil, tage offentlig transport eller endda flyve til din destination, er det disse ting, du skal overveje.
Typen af udlejningsbil
Der er ingen præmie for at gætte det indlysende, men jo større, flottere og mere luksuriøs din lejebil er, jo højere er prisen. Medmindre du går efter noget specielt, så prøv at finde en balance mellem pris og komfort.
Hvis du vil spendere mange penge på en stor roadtrip, så lad være med at tilbringe den ubehageligt fastklemt i den forkerte bil bare for at spare en skilling. Der er heller ingen grund til at leje en stor, benzinslugende SUV til en romantisk parrejse. At vælge en bil i den rigtige kategori kan spare dig for mange penge.
Når du booker en udlejningsbil
Ligesom med flybilletter vil det være billigere at booke din lejebil på forhånd. Typisk bør du begynde at tjekke priser en måned før din afrejsedato og forsøge at booke to uger før. Ved at bruge et site som momondo kan du sammenligne tilbud på tværs af forskellige platforme, hvilket næsten altid er billigere end at booke direkte.
Hvor du lejer din bil fra
Den billigste måde at få billeje til en roadtrip på er at gøre det online, på forhånd. Du betaler altid mere, hvis du booker ved skranken på dagen.
Det er lige så vigtigt at tænke over, hvor du lejer fra. Leje i lufthavne og transportknudepunkter er næsten altid dyrere end leje i centrum af byer eller i forstæderne. Hvis du kommer med fly, har du måske ikke så mange andre muligheder end lufthavnen. Men hvis du har mulighed for det, kan det være meget billigere at gøre en lille omvej for at hente din lejebil.
Hvor du afleverer din lejebil
Hvis du kan, så aflever din lejebil samme sted, som du hentede den. En af mine yndlingsting ved en roadtrip er at have en destination i sigte – jeg foretrækker en kyst-til-kyst-roadtrip. Men omkostningerne ved at efterlade din lejebil i den anden ende af landet kan være et mareridt.
Mange udlejningsfirmaer opkræver betydelige gebyrer for netop denne service. Da jeg for nylig var på en roadtrip fra San Diego til Cabo San Lucas, kunne jeg ikke overskue at køre tilbage. Men udlejningsfirmaets gebyrer for at efterlade bilen og flyve hjem var nok til at få mig tilbage bag rattet.
Forudbetaling af benzin
Tag ikke imod udlejningsbureauets tilbud om forudbetalt fuld tank. Medmindre du bruger hver en dråbe benzin i tanken, vil du uundgåeligt komme til at betale for benzin, du ikke bruger. De kan også opkræve ekstra gebyr for tjenesten. I stedet skal du bare vælge at returnere bilen med en fuld tank og fylde op så tæt på afleveringsstedet som muligt. Enhver GPS eller kortapp vil kunne vise dig vej til en tankstation, der ligger tæt på.
Hvilken slags bil skal jeg leje?
Din lejebil bør afhænge af din tur. Hvis du skal ud på grusstier og ujævne veje på en langfart på tværs af landet, er en bybil i lille mellemklasse ikke nok. På samme måde kan en autocamper være mere praktisk end en Mustang cabriolet, hvis du er på vej ud i vildmarken med få faciliteter.
Og hvis du er tilhænger af elbiler, skal du sørge for at tjekke og planlægge dine opladningssteder undervejs. Jo længere væk fra byerne du er, jo mindre sandsynligt er det, at du kan finde ladestandere.
Hvilken slags forsikring har jeg brug for?
Selvom forsikring er afgørende for at leje en bil, kan det være lidt kompliceret at vælge den rigtige. Udlejningsbiler kommer som regel med forskellige niveauer af dækning, ofte til vidt forskellige priser. Nogle dækker kun din lejebil. Andre vil dække eventuelle skader eller personskader, du måtte være årsag til på dig selv, dine passagerer eller andre.
Den mest fornuftige løsning er at tegne en fuld forsikring, der dækker alle eventualiteter, men det er ikke altid så enkelt. For at få det fulde overblik kan du tjekke momondos komplette guide til billejeforsikring.
Hvis du tager din egen bil med, bør du tjekke med dit forsikringsselskab, at din police opfylder dine behov. Hvis du har brug for at tilføje en anden chauffør eller at køre internationalt, skal du muligvis betale et ekstra gebyr.
Hvor mange kilometer må jeg køre?
Medmindre din rejse er kort, skal du tjekke, at din lejebil leveres med ubegrænset kilometertal. Det er et ret nyt fænomen, at biludlejningsfirmaer nu presser ekstra penge ud af billeje med kilometerbegrænsninger. Det er ofte så lidt som 160 kilometer om dagen, med efterfølgende gebyrer pr. kilometer, der hurtigt kan løbe op.
Må jeg leje en bil og køre til udlandet?
Det er som regel ikke et problem at køre til udlandet i din lejebil, men du bør altid tjekke med udlejningsfirmaet først. Nogle kan pålægge et lille dagligt gebyr, mens du kører i udlandet. Glem ikke at sikre dig, at vejhjælpen også er gyldig!
Konklusion
Din roadtrip er bygget op omkring det køretøj, du kører i, så det er værd at sikre sig, at du sidder bag det rigtige rat. Det gælder, uanset om du er på en episk familierejse eller en romantisk parferie.
Når du har valgt din rute og dit køretøj, vil momondos guide til billeje hjælpe dig med at få det bedste tilbud. Så er det bare at spænde sikkerhedsselen, skrue op for musikken og komme af sted. Glem bare ikke snacks!