Lakridskonfekt, matroshatte, Piratos, finsk lakrids, lakridspiber, lakridsstænger, lakridsbolsjer. Kært barn har mange navne og kommer i mange varianter. Der er ingen tvivl om, at vi elsker vores lakrids. Og selvom det er en type slik, der i den grad deler vandene, kan vi finde den i mange andre Eupæiske lande.
Lakrids – det søde & salte slik fra Norden
Lakrids kendes over det meste af Europa, men det er især i Skandinavien, i Holland og i de baltiske lande, at især den salte lakrids er populær. Andre steder, som fx. Tyskland, er det mest den søde lakrids eller rød lakrids, som minder mere om vingummi, der er udbredt. Her kan du læse lidt mere om hvor i Norden du skal rejse hen for at finde din ynglingslakrids.
Rejs til Finland for det søde og salte
Finland er kendt for deres bløde og søde lakrids (sød finsk lakrids), men faktisk har de også en lang tradition for den salte. Så meget at det finske mærke, Fazers Salmiakki lakrids, en lille diamantformet lakridspastil, som er udbredt i det meste af Skandinavien, er blevet synonym med saltlakrids. Finnerne er så tosset med lakrids of salmiak, at de har haft en festival dedikeret alene til salmiak og lakrids.
Ligesom i Danmark kan du finde lakrids nærmest alle steder i Finland – lige fra apoteket, der blandt andet sælger sit eget brand “Apteekin salmiakki”, til supermarkederne. Der er altså alt mulig grund til at rejse til Finland, hvis du er lakridselsker. Og når du nu er i Finland efter lakrids, kan du jo se om du du kan finde Santa Claus Village eller se nordlyset.
Find flybilletter til Helsinki Find ophold i Helsinki
Rejs til Sverige for de billige slikpriser
I Sverige har man også sine helt særegne produkter. Blandt andet Djungelvrål, som er små hårde lakridser overtrukket med salmiaksalt, som er det der giver den stærke smag. I Sverige lidt udenfor Stockholm hos Haupt Lakrits finder man en anden slags lakrids – en kombination af sødt og salt, der minder meget om den danske Johan Bülows lakrids.
Fordelen ved at købe lakrids i Sverige for en dansk lakridselsker er blandt andet prisen: en kombination af den høje danske chokolade- og slikafgift, momsforskelle og en lav kurs på den svenske krone gør nemlig at det svenske slik, herunder lakridsen, er billigere for os danskere end vi oplever det herhjemme. En anden fordel ved at rejse til Sverige for at fylde din håndbagage med lakrids er alle de smukke ting, du kan opleve mens du er på tur: Du kan bl.a. tage på vandretur, tage på spaophold eller tage bilen på opdagelse i sydsverige.
Find flybilletter til Stockholm Find ophold i Stockholm
Rejs til Island – oprindelseslandet for vores ynglings chokolade og lakrids kombo
Islandsk lakrids er også præget af den salte lakrids, men det er nok især blandingen af chokolade og lakrids, der har gjort islandsk slik kendt. Hvis du er i Reykjavik, kan du tage forbi butikken Vinberid, der sælger et væld af delikate delikatesser, eller Omnom, der har lækker lakrids is og som nogle gange har åbent for en guidet tour af deres fabrik.
Hvis du skal et smut forbi island, kan du kan nyde en lakridspibe, mens du læser vores inspiration til naturskønne hoteller på island her og til oplevelser i naturen her.
Find flybilletter til Reykjavik Find ophold i Reykjavik
I Danmark har vi også en del lakridsprodukter, men for eksempel er Tyrkisk Peber, som er nogle helt særlige lakridsbolsjer med et stærkt fyld, særligt udbredt i Danmark. og i det hele taget er det der kendetegner de nordiske landes lakridsbrug, at det især er den salte udgave, hvor man tilsætter køkkensalt eller salmiaksalt, som er særligt udbredt. Det er ikke til at sige, hvorfor saltlakrids er så udbredt i de nordiske lande, men måske er det fordi den saltsøde lakrids er præcis hvad vi har brug for om vinteren!
I Danmark er lakrids blevet lidt af en videnskab
Lakrids har i mange år konkurreret med chokolade om førstepladsen som den mest populære slik i Danmark. Det skyldes ikke mindst Johan Bülow, der står bag mærket Lakrids by Bülow. Han relancerede lakridsen som en delikatesse, hvor han begyndte at blande netop lakrids med chokolade tilbage i 00’erne, stærkt inspireret af den islandske chokolade. Det er muligt at besøge Lakrids by Bülow lakridsfabrik i Hvidovre, hvor du kan lære mere om Lakridsens historie og få en kasse med lækker lakrids med hjem.
Bülows relancering af lakridsen i Danmark betyder blandt andet, at lakrids i dag ikke kun kan købes i knitrende poser i slikbutikker, men også fås i mere eksklusive delikatesseforretninger, ligesom det kan findes på krydderihylden i mange supermarkeder. Du kan ligefrem købe kogebøger, som bruger lakridsen i både det søde og salte køkken.
Du kan jo starte med at prøve en lakrids ispind, som er særligt mild. Har du derefter lyst til at prøve rigtig dansk lakrids, så er især lakridspiben et godt sted at starte. Det er en særlig sød lakrids, formet som en pibe og dyppet i lyserødt krymmel. Den er mild og noget sødere i det, end de stærkere varianter som Spunk (små lakridspastiller) eller de meget stærke Piratos fra Haribo.
Bliv klogere på lakridsens historie
Hvor stammer lakridsen fra?
Lakrids kendes i dag mest som noget man bruger i slik. Men faktisk har det ikke altid været sådan. Lakrids i sin helt rene form stammer fra saften i planten Glycyrrhiza Glabras rødder. Planten, populært kaldet lakridsrodsplanten, vokser først og fremmest i Mellemøsten, Kina og Nordafrika. Det er da også i disse områder, man har fundet de ældste spor af brugen af lakrids.
Vi ved fra historiske kilder, at lakrids er blevet brugt i Kina for mere end 4000 år siden. På det tidspunkt blev lakrids ikke spist som slik, men brugt som naturmedicin.
Lakrids som medicin
Har du nogensinde smagt hostemedicin, så har du sikkert prøvet at få noget, som smager af lakrids. Det er der faktisk en grund til. Før i tiden blev lakrids nemlig især brugt i hostestillende midler. En tradition, som er ført med op til i dag.
I Europa var lakrids et middel, som blev brugt af de gamle grækere og romerne mod for eksempel hoste og betændelse i slimhinderne (katar). Senere blev lakridsroden tilskrevet særlige kræfter og blev kendt som en særlig sød form for medicin.
Lakrids skal spises i små mængder
Der er mange diskussioner om, hvor sundt lakrids er. Lakrids indeholder ikke nær så meget sukker som andre typer af slik. Derfor har mange skiftet for eksempel chokoladen ud med lakrids.
Men i dag ved vi også, at lakrids, ikke mindst den salte af slagsen, salmiaklakrids, skal spises i små mængder, da et højt indtag af salt generelt ikke er særligt sundt. Men også indholdet af glycyrrhetinic-syre i lakrids er særligt kendt for at få blodtrykket til at stige, hvilket gør at personer med forhøjet blodtryk generelt ikke bør spise store mængder af lakrids.
Lakrids som slik
Det var først i slutningen af 1800-tallet, at man begyndte at bruge lakrids som slik. Faktisk var det lande som Frankrig og Spanien, som startede denne praksis, som dog hurtigt spredte sig nord på, hvor den stadig lever i bedste velgående. I starten var det udbredt at bruge de tørrede lakridsrødder som slik. De er fra naturen søde i smagen og var meget udbredt i gamle dage, hvor chokolade og andre søde sager ikke var allemandskost.
I slutningen af 1800-tallet blev lakridsen lavet til den type slik, som vi kender i dag.
Det var den engelske apoteker, George Dunhill der fandt på at tilføje sukker og andre ingredienser til lakridsekstrakten. Den hårde engelske lakrids kunne man købe på apoteket, hvor det blev solgt i små lakridsstænger mod hoste og ondt-i-halsen. Senere begyndte slikfabrikkerne i Danmark at producere lakrids som slik. I starten lakridsbolsjer, men i 1930’erne lancerede Ga-Jol, den første ægte lakrids, en pastil, som blev solgt som et middel mod hoste, i dag kendt som gajoler.
Hvilke typer lakrids findes der?
Al lakrids stammer fra den samme plante. Rødderne fra lakridsrodsplanten koges ind sammen med vand til et ekstrakt, som efterfølgende bruges til blandt andet slik. For at lave sød lakrids, blandes lakridsekstraktet med blandt andet sukker, skal lakridsen være mere salt, blander man den med salmiaksalt. For at gøre lakrids, som fra naturens side er brunt, sort bliver det som regel blandet med sort farve. Og nej, der er ikke hesteblod i lakrids – det er trods alt blot en myte.
I dag findes der et utal af lakridsprodukter med mange smage, i mange farver og i mange typer af produkter. I Danmark og de øvrige nordiske lande, er den salte lakrids noget helt særligt. Men faktisk findes der også andre typer lakrids, som ikke er så kendte i Danmark, nemlig den røde lakrids, som er baseret på kirsebær, jordbær og hindbær. Denne type lakrids er mest udbredt i lande som Australien, USA og Tyskland.
Hvad kan du bruge lakrids til?
Du kan bruge lakrids på rigtig mange måder. Mange nyder for eksempel at tygge i de tørrede lakridsrødder. De afgiver en sød smag og er et virkelig godt alternativ til slikkepinde. I de fleste supermarkeder kan du i dag købe lakridspulver og rå lakrids, som du kan bruge til alt fra is med lakridssmag, til pynt på kager.
Du kan for eksempel købe te med lakridssmag, som er alletiders på en kold vinterdag, men vidste du, at lakrids også er udbredt inden for madlavning? For eksempel som en populær ingrediens i lakridssmåkager, som lakridssirup på din yoghurt, som et ekstra krydderi i en gryderet, eller blandet op med vodka i lakridsshots. Det er efterhånden kun din fantasi, der sætter grænsen.