Når vi rejser, er det oplagt at tage billeder af hyggelige stunder, mindesmærker og storslået natur. Men hvorfor ikke tage nogle minder med hjem, som du rent faktisk kan smage og dermed genopleve og dele højdepunkterne fra din rejse med dem du har kær?
Naturlige bolsjer
Helt tilbage fra 1600-tallet, da Christian den 5. var konge i Danmark, har bolsjer været at finde i en dansk slikpose. Kongen af Danmark-bolsjet er netop opkaldt efter Christian den 5. og har været populært blandt danskerne lige siden. For at få en autentisk oplevelse af gammeldags bolsjeproduktion, bør du besøge det familieejede bolsjeri SømodsBolscher, som har ligget i Nørregade i København siden 1891. Bolsjerne bliver fremstillet med meget få moderne hjælpemidler, ligesom råvarerne er de samme som i 1891 – nemlig uden konserveringsmidler, kunstig farve og aromaer.
Svenske kanelboller
Nogle souvenirs er svære at lade være med at spise med det samme, og kanelboller fra Sverige er ingen undtagelse. Kanelboller fås mange steder i verden, men den svenske kanelbolle er en vigtig del af kaffepausen eller “fika”, som det hedder på svensk. Den er blevet en så stor del af svenskernes kultur, at den har fået sin egen “Kanelbullans dag”, og det er d. 4. oktober. Kanelboller fås hos bagere overalt i Sverige.
Vin fra Norden
I mere end 20 år har vinproduktionen blomstret i Danmark. Dansk rødvin kendetegner sig ved en dyb farve, men let smag, og Danmarks kolde klima giver rødvinen en lethed og friskhed, som passer perfekt til mad, eller alene til at slappe af med. Besøg Dyrehøj Vingård ved Kalundborg, og smag deres mange vine, inden du beslutter dig for, hvilke vine du vil tage med hjem.
Sød honning
Få en intens forårsoplevelse med gylden, dansk honning, produceret af seks milliarder honningbier. Med smagen af forårsblomster, kan du genopleve det eventyrlige, danske forår, som vi alle længes efter, når vinteren er ved at gå på hæld. Færdes du i de idylliske landområder i løbet af foråret og sommeren, vil du helt sikkert støde på en gårdbutik med frisk honning i sit sortiment.
Dansk whisky i verdensklasse
Umiddelbart forbinder man ikke whiskyproduktion med Danmark, men der findes ganske mange destillerier i vores lille land. De danske destillerier er kendte for at eksperimentere med ingredienser, lagring og fremstillingsmetode, hvilket gør dansk whisky helt unik og speciel.
Eksklusiv akvavit
I Oslo produceres den velkendte Linie Akvavit, der er helt enestående i sin smag, i kraft af den lange sørejse, der er en del af akvavittens fremstillingsproces. Lagret på store sherryfade, krydser den ækvator to gange som dækslast på en 4 måneder lang rejse. En smag, som hverken kan kopieres eller genskabes på anden vis.
Find fly til Oslo Find ophold i Oslo
Varme drikke i en sød juletid
Ved juletid er det oplagt at tage på julemarkeder og lade sig inspirere af de mange lokale delikatesser. Tag et smut over Øresund og oplev de hyggelige julemarkeder i Skåne, som byder på ost, gløgg, skinker og sennep.
Find fly til Malmø Find ophold i Malmø
Dansk lakrids
Vi elsker lakrids i Danmark, og det afspejles i de mange forskellige produkter, som produceres lokalt. Hos Bagsværd Lakrids i Nordsjælland, har de forfinet den komplekse karamelliseringsproces, og det er lykkes dem at fremstille en prisvindende lakrids, som du med sikkerhed ikke kan stå for.
Øl i Danmark
Dansk madkultur er traditionsrig, særligt under højtiderne, og til en god, dansk frokost hører også god øl. Ølbrygning er i rivende udvikling, og det kan ses i antallet af de mange mikrobryggerier i Danmark. Hos To Øl i Svinninge, Vestsjælland, brygger de moderne sæsonøl, der skiller sig ud fra de traditionelle, masseproducerede øl. To Øl er blevet kåret som verdens 9. bedste bryggeri.
Gin i Sverige
Sverige har i mange år været kendt for at være et vodka- og snapseland, men de seneste år har flere gin-destillerier set dagens lys og med stor succes. Destillerierne gør brug af deres unikke, lokale natur, som giver deres gin en enestående smag.
Knækbrød
Når du er på rundtur i Skandinavien, er det vigtigt at kunne stille sulten med en nem og hurtig snack. Knækbrød er som bekendt en stor del af Skandinavisk madkultur, og brødets lange holdbarhed egner sig derfor til at have med på farten. Nyd det med ost og syltetøj eller et jævnt lag smør.
Peberkager
Besøger du Sverige og Norge i juletiden, bør du ikke gå glip af de nok mest kendte småkager – nemlig pepparkakar. Deres karakteristiske smag af kanel, kardemomme, ingefær og kryddernelliker løfter julehyggen op til et højere niveau.
Find ophold i Sverige Find ophold i Norge
Norsk brunost
I Norge kan du besøge en fjeldgård og smage den populære brunost, som består af både ko- og gedemælk. Den brune farve kommer af valle og fløde, som karamelliserer under kogning. Smagen kan bedst beskrives som sød, men skarp. Skulle du få smag for brunosten, findes der mange forskellige regionale smagsvarianter.
Dansk chokolade
Tag en tur til Roskilde og besøg en af de bedste chokolademagere Friis-Holm Chocolate. Friis-Holm Chocolate er baseret på ideen om at skabe verdens bedste chokolade, og dette gælder ikke kun smagen, men også bæredygtighed. Friis-Holm Chocolate leverer chokolade til de bedste restauranter i Danmark.
Fynsk brunsviger
Rejser du på tværs af Danmark, kan du tage en pause på Fyn og forkæle dig selv med en brunsviger til kaffen. Den bløde gærdej med remonce af farin, sirup og smør, gør denne kage til en af de mest kendte regionale kager i Danmark.
Salt fra Læsø
Ø-ferie i Danmark er en oplagt ferie for dig, der endnu ikke har set alle afkroge af Danmark. På Læsø er de kendte for deres gourmetsalt eller såkaldte sydesalt. Saltet udvindes fra grundvandet på Læsø, hvilket giver en særlig smag, som du ikke finder i salt fra andre steder i verden.
Ikoniske kouign-amann, Bretagne, Frankrig
Held i uheld er hvad man kan sige om denne franske lækkerbisken. Den blev til ved en fejl i et bageri, men den har i dag ikonisk status blandt kageelskere. Den er bagt af en sukkerholdig smørdej med en karamelliseret overflade, som giver sprødhed samt et blødt indre. Et lille tip for at få den fulde smagsoplevelse: Lun kagen en anelse, inden du sætter tænderne i den.
Pastel de nata i Portugal
Snyd ikke dig selv for en af Portugals ualmindelig gode desserter. Pastel de nata er en lille butterdejstærte fyldt med vaniljecreme og karamel. Den stammer helt tilbage fra starten af det 19. århundrede, hvor munke bagte dem i klostrene. Pastel de nata fås på langt de fleste caféer og bagerier over hele landet. Du kan læse mere om portuguiske specialiteter her.
Kaffepause i Argentina
Efter kun få timers ophold i Argentina, vil du med sikkerhed få stiftet bekendtskab med de indbydende alfajores. De små kager minder om småkager med karamelagtig fyld i midten. Nyd dem til en god kop kaffe, mens du tager en pause fra seværdighederne.
Tyrkiske fristelser
En ferie i Tyrkiet leder tankerne hen på sol og sommer, men ikke så meget på slik og søde sager. Faktisk fylder netop de søde sager en hel del i tyrkisk madkultur. Turkish Delight har en gummilignende konsistens og fremstilles ved at blande vand, sukker og stivelse. De er ofte skåret i mundrette tern, og der findes mange forskellige typer. Oftest indeholder de forskellige former for nødder, og så er de vendt i flormelis for at undgå at klistre for meget.
Kongekrans fra Mexico
Er du så heldig at rejse til Mexico lige efter juletid, så kan du få muligheden for at smage Rosca del Reyes-kagerne. Mexicanerne har tradition for at spise kagerne på Helligtrekongersdag den 6. januar. Kagen er formet som en krans og er pyntet med sukker og tørret frugt. Indeni ligger en lille figur af Jesus.