Der er få sportsgrene, der kan måle sig med den samme frihedsfølelse surfing giver. Fra vinden i håret, til solen mod kinderne og det salte vand på huden. At tage surfbrættet under armen og bevæge sig ned langs sandstranden er for mange lig med den totale frihed. Surfing er en social sport, der ikke bare øger din frihedsfølelse, men giver dig mulighed for at møde mennesker fra hele verden med samme interesse.
Har du ikke prøvet at surfe før, behøver du ikke rejse langt for at give dig i kast med denne unikke sportsgren. Danmark byder på flere unikke steder med høje bølger og lange sandstrande, hvor du kan prøve kræfter på brættet. I denne artikel har vi samlet nogle af Danmarks, og udlandets, bedste surfsteder til begyndere. Læs med og lad dig inspirere til mange timer i det salte hav.
Kom godt i gang med surfing
Surfing kræver ikke andet end et surfbræt, en våddragt og bølger. Der findes et bredt udvalg af boards som varierer i længde, tykkelse og form. Men det er ikke det vigtigste i begyndelsen – så længe du har et bræt, er du godt på vej. Som begynder skal du koncentrere dig om tre essentielle ting:
- Hvordan du kommer op at stå på brættet
- Hvordan du holder balancen under take-off
- Hvordan du genkender bølger og strøm (og hvad du skal være opmærksom på)
Udstyr
I begyndelsen er det smart at leje udstyr, så du kan prøve flere forskellige typer og finde det rette match til dig. Hvis du slet ikke kan få nok af at surfe, og gerne vil have friheden til at springe ud i bølgerne når vejret kalder, kan du selvfølgelig erhverve dig dit eget surfudstyr.
Våddragt
Selvom du planlægger en tur til Europas varme strande, er det smart at investere i en god våddragt. På denne måde kan du surfe i endnu flere timer uden at blive nedkølet. I de fleste tilfælde er det nok med en våddragt med en tykkelse på 3,2 mm, men vil du surfe om vinteren på de danske strande, bør du gå efter en våddragt med en tykkelse på 5,3 mm. Det kan i de koldere måneder også være nødvendigt med hætte, sko og handsker.
Surfboards
Du vil hurtigt opdage, at der findes et hav af forskellige surfbræt på markedet. Men som nybegynder bør du gå efter et otte-fods surfbræt, med soft-deck eller soft-top. Dette betegner bræt, der har et blødt lag skum. Vælg gerne et bræt med en god bredde, da den begyndervenlige størrelse hjælper dig med bedre at fange bølgerne. Tænk på, at jo større og længere dit surfbræt er, jo nemmere vil det være for dig at komme op på det, og få et solidt fodfæste.
Kom op og stå på bølgerne
For at komme godt i gang med surfing, kan du selvfølgeligt finde en masse information på nettet. Men hvis du vil rigtig godt fra start, er det en stor hjælp at få undervisning af en erfaren surfer. Dem findes der mange af i Danmark, så hvis du ikke vil rejse langt for at lære, hvordan du suser afsted over bølgerne, så finder du her en samling af de bedste steder til surfing for nybegyndere i Danmark.
Mærk bølgernes brusen ved de danske strande
Cold Hawaii
Dette sted er også kendt som West Wind i Klitmøller, og har en af Danmarks største surfskoler. Stedet er et hotspot for Nordeuropas passionerede surfere. Her kan du både tage et introkursus, samt et surfriding kursus for begyndere.
Hornbæk og Gilleleje
Når du har fået det fundamentale på plads, og er klar til selv at prøve kræfter i vandet, findes der flere surfsteder omkring disse to danske feriebyer på Sjælland. Hvis du er opmærksom på vejrudsigten, samt har erhvervet dig viden om hvilken vindretning bølgerne er afhængige af, så kan du sagtens tage brættet under armen her. Hvis du er usikker på vejrforholdene, kan du tage ned til stranden. Når vejrforholdene er gode, vil du med sikkerhed finde andre surfere som du kan spørge til råds.
Amager Strandpark
Det er også muligt at hoppe en tur i bølgerne omkring hovedstadsområdet. Ved Amager Strandpark finder du en af Danmarks største surfklubber, Helgoland surfers. Dette surfmiljø har både erfarne og nybegyndere, og det er derfor et godt sted for dig, som er ny til surfing. Det er muligt at finde gode forhold for både wind- og kitesurfing her, og du kan købe et årligt medlemskab med al udstyr inkluderet; perfekt for dig, som stadig vil finde ud af om sporten er noget for dig.
Tag surfbrættet med dig ud i Europa
I Danmark er du ikke længere end et par timers flyvetur fra nogle af verdens bedste surfsteder. Områderne bliver hyppigt besøgt af både erfarne og nye surfere, så der er masser af mulighed for at lære fra dygtige surfere, samt dele viden med andre, der også er nybegyndere indenfor sporten.
Biarritz, Frankrig
Måske ved du det allerede, men Frankrig er faktisk den europæiske surfings fødested. På den sydvestlige kyst byder landet på masser af gode bølger hele året. Om sommeren er bølgerne ofte langsommere, hvilket er en fordel for dig, som stadig er ved at finde fodfæstet på brættet. Det mest populære sted i området er Biarriz Grande Plage, der byder på forhold for både nye og garvede surfere. Vil du give dig i kast med longboards, kan du tage videre til Côte des Basques, der er kendt for sine uendelige strande og blide bølger. Her finder du også større surfskoler, der tilbyder både dagskurser og ugelange surfskoler.
San Sabastián, Spanien
San Sebastián er vært for flere årlige surfkonkurrencer, hvilket i sig selv er et kvalitetsstempel af områdets strande. Hvis du vil se de professionelle i deres rette element, er der masser af inspiration at hente her. Området har hele tre populære surfsteder, hvor Zurriola er kendt for at være god til alle niveauer. Stranden strækker sig over 800 meter, og har flere tårne med livreddere, bade og omklædningsrum.
Peniche, Portugal
Dette område er Portugals surfinghovedstad, og er hvert år vært for Rip Curl Pro i oktober måned. Hvis du er på jagt efter surfskoler, så finder du et af Europas største udvalg her. Her kan du tage på surfskoler med op til to ugers varighed, hvilket er perfekt for dig, som virkelig vil dykke ned i sporten og få teknikken helt ind under huden.
Øvelse, øvelse og øvelse
Lige så snart du har styr på fundamentet, er der ikke andet for end at øve dig. Jo mere tid du bruger på surfbrættet, jo bedre vil du blive til at navigere på det. Det handler om at blive fortrolig med brættet. Surfing er også hård træning. Når du skal ud til bølgerne, skal du nemlig padle, og denne fremdrift kræver både øvelse og styrke. Hvis du har et bræt under armen, men vejret ikke byder på de store bølger, kan du med fordel bruge dagen i vandet på at øve din padleteknik. Dette vil give dig en stor fordel næste gang du skal fange bølgerne, samt styrke dine skuldre og arme.