Drømmer du om at kaste dig ud i et vaskeægte roadtrip eventyr, og har du allerede overvejet steder som Island, Australien og USA, men de er måske lidt for langt væk, eller for dyre? Så kan du også overveje en roadtrip i Danmark på vores helt egen scenic route, Margueritruten. Om end vi herhjemme ikke helt kan konkurrere med den samme storslåethed som førvævnte lande, så skal man bestemt ikke kimse af hvad vores lille land har at byde på. Og lige netop landets smukkeste steder kan man få mulighed for at opleve på Margueritruten.
På Margueritruten er det vejen, der er målet i sig selv, og ikke bare at komme fra A til B så hurtigt som muligt. Det handler om at fjerne travlheden, gøre køreturen til oplevelsen og få den landlige idyl helt ind i bilen. Skal du med på tur? Så læs med herunder for at blive klogere på ruten, og hvilke fantastiske oplevelser du har i vente.
Hvad er Margueritruten?
Margueritruten er den helt særlige rute, som snor og slynger sig igennem stort set hele Danmark. Samlet set har ruten en længde på over 3.600 kilometer og den fører dig igennem de smukkeste og mest naturskønne egne af det danske land. Undervejs vil du samtidig komme forbi en stor del af Danmarks mange attraktioner og seværdigheder, store som små.
Ruten er et langt sammenhængende forløb, men du kan starte dit Marguerit-eventyr lige præcist dér, hvor du befinder dig i landet og så selv planlægge hvor turen skal slutte igen og hvad der skal opleves undervejs. Margueritruten vil føre dig ad små hyggelige landeveje og stier, uden at du passerer den samme vej to gange undervejs, og kun over Storebæltsbroen vil du køre på motorvej. Margueritruten er derfor perfekt til at køre på opdagelse i den mere usete del af Danmark og tilegne dig helt nye indtryk af landet. Selve navnet har den fået af Dronning Magrethe, der i 1991 indviede og navngav ruten efter hendes yndlingsblomst, margueritten.
Ruten strækker sig over otte landsdele: Sjælland, Møn, Falster, Lolland, Ærø, Langeland, Fyn og Jylland – På den måde kommer du til næsten alle afkroge af Danmark. Og ruten er til for alle hvad end du rejser med små eller store børn, eller måske tager turen som solorejsende.
Sådan starter du på ruten
Margueritruten er hele vejen gennem landet markeret med de velkendte Marguerit-skilte, således at du hele tiden ved, at du er på rette kurs. Du kan også hente Margueritruten til din GPS, så du ikke er i tvivl om hvilken vej du skal køre. Margueritruten er oprindeligt tiltænkt biler og motorcykler, men da du på ruten bliver ført af små og mindre befærdede landeveje, er turen ligeledes ideel for både cyklister og vandrere.
Det kan du opleve undervejs
Med Margueritruten kan vi danskere nyde godt af, at vi er et af de få lande der har et sammenhængende vejforløb, som kan bringe dig fra den ene ende af landet til den anden. Foruden de flere tusinde kilometer vidunderlig natur du kører igennem, lægger du i øvrigt også vejen forbi nogle af Danmarks største seværdigheder og beundringsværdige attraktioner – både de underholdende, kulturelle, historiske og naturskønne. Nogle af dem, men langt fra de eneste, kunne f.eks. være:
Nationalpark Thy, Nordjylland
Nationalpark Thy er Danmarks første nationalpark, og den kaldes også for Danmarks sidste vildmark. Varierede landskaber bestående af skov, hede, søer, klitter, strand samt sjældne dyr og planter. I Nationalpark Thy kan du opleve en vild dansk natur som ikke er til at finde andre steder. Det er det perfekte sted at forlade bilen til fordel for en vandretur i det fri, når du befinder dig i det nordjyske. Udover naturens egne vidundere har også mennesker efterladt spor i området, og du kan derfor opleve gravhøje, kirkeruiner, fæstningsværker og forsvundne landsbyer.
Klitmøller, Nordjylland
Vidste du, at Danmark har sit helt eget surfparadis i Klitmøller? Området kaldes også for Cold Hawaii, og det er de særligt gode vindforhold som tiltrækker surfere fra hele verden. Området består i dag af en hel lille koloni af vandsportsentusiaster der skaber nyt liv til byen. Hver sommer afholdes der Cold Hawaii PWA World Cup – en international surfkonkurrence med 32 af verdens bedste surfere. I år afholdes konkurrencen fra den 11.-17. september, og det er med garanti en oplevelse at overvære hvis du er på landevejen på denne tid af året!
Rold Skov, Himmerland
Når turen går forbi Himmerland bør du udnytte chancen for at besøge Rold Skov, og hoppe på mountainbiken eller få snørret de gode vandrestøvler. Rold Skov er det største sammenhængende skovareal i Danmark, og det kuperede landskab danner perfekte rammer for at få bevæget kroppen i noget af landets fineste natur. Forvent spændende vandre-, løbe- og cykelruter, kildevæld og søer, ældgamle skove såsom Troldeskoven med de krogede bøgetræer, mulighed for at fiske og svømme i de smukke søer og primitiv overnatning i skovens dybe ro.
Bridge Walking, Fyn
Hvor tit har du fået chancen for at se Fyn fra oven? For de fleste vil svaret formentlig være aldrig. I dag kan du i Middelfart blive budt velkommen til brovandring på den Gamle Lillebæltsbro. Her bliver du med hjælp fra kyndige guider gjort klar til en fantastisk tur i højderne, hvis du tør. Undervejs på broen når du op i 60 meters højde, imens du får alt at vide om broen og stedet omkring Lillebælt.
Dragefestival på Fanø, Sønderjylland
Tager du Margueritruten forbi Esbjerg, bør du gribe muligheden for at hoppe på en færge over til Fanø. Kan du planlægge det så du ankommer mellem den 16-19. juni, kan du være vidne til en spektakulær farvefest på himlen, når der flyves med kulørte drager i alle størrelser og former. I de dage afholdes det årlige Fanø International Kite Fliers Meeting, hvor mere end 5000 entusiaster mødes for at flyve med drager, til stor fornøjelse for ikke bare dem selv, men også de mange tilskuere der tropper op for at overvære synet.
Nationalpark Vadehavet, Sydvestjylland
Vadehavet strækker sig hele vejen fra Ho bugt i Esbjerg til den Hollandske by Den Helder, og er især kendt for to enestående fænomener: Sort Sol og de særlige tidevandsforhold som to gange dagligt blotlægger havbunden, og skaber de karakteristiske vandflader. Kommer du forbi Vadehavet i foråret eller efteråret har du chancen for at opleve Sort Sol, som er flokke af stærefugle på træk til eller fra Østersøen og Norge. Udover dette er Vadehavet hjem for bl.a. sæler, truede fuglearter, fisk og bunddyr. Et fascinerende syn og spændende oplevelse for hele familien.Camønoen, Møn
Har du hørt om Camønoen, Danmarks svar på pilgrimsruten El Camino de Santiago? Camønoen er en vandrerute der tager dig rundt om Møn, Bogø og Nyord – en strækning på omtrent 175 km hvis du følger den officielle rute. En af Camønoens helt store seværdigheder er naturligvis Møns klint, men du vil finde masser af skønne steder når ruten tager dig forbi jættestuer, kyststrækninger, urskov, marker, grotter og fri natur. Margueritruten tager dig også rundt til bl.a. Møn i bil, men vi anbefaler at du hopper ud af bilen og tager et par vandreture i stedet, for at få den uforstyrrede oplevelse af den Sydsjællandske natur.Knuthenborg Safaripark, Lolland
Har du børnene med på roadtrip vil de uden tvivl sætte pris på en tur til Knuthenborg Safaripark – Nordeuropas største safaripark med mere end 1200 fritgående vilde dyr, fra hele verden. Parkens historie går helt tilbage til 1860 men først i 1950erne blev det til en egentlig dyrepark. Det særlige med Knuthenborg Safaripark er, at du her har mulighed for selv at navigere rundt mellem de åbne områder og fritgående dyr, enten i bil, på cykel eller til fods. Børnene vil uden tvivl også finde timevis af underholdning af Limpopoland – Knuthenborgs forlystelsesverden med legepladser, forlystelser m.m.
Nationalpark Mols Bjerge, Midtjylland
I 2009 fik Danmark sin anden nationalpark, nemlig Mols Bjerge. En nationalpark der udmærker sig ved at have et helt særpræget og utrolig varieret istidslandskab. I Nationalpark Mols Bjerge finder du alt fra høje bakker, heder, moser, skove, strand og kyst. Ligesom du i området har mulighed for at give dig i kast med alverdens aktiviteter såsom ridning, vandring, sejlsport og lystfiskeri. Med det bakkede landskab og gamle stråtagshuse får du nærmest følelsen af at være en del af en Morten Korch film, ren og skær idyl!
Stevns Klint, Sydsjælland
Stevns klint er en af de danske seværdigheder der er optaget på UNESCOs Verdensarvliste, på grund af klintens geologiske fortælling om, hvordan dinosaurerne og halvdelen af verdens dyrearter blev udslettet for 66 millioner år siden, da en asteroide ramte Jorden. Stevns Klint er altså lidt af et historisk vidunder, foruden at være et skønt naturområde der byder på vandreruter, muligheden for at finde fossiler samt værende et glimrende sted at spejde efter fugle. Kan læg- og lårmusklerne holde til det, kan du begive dig ud på den 20 km lange trampesti mellem Bøgeskov og Rødvig.
ARoS, Aarhus
Skal dit roadtrip have et kunstnerisk indspark? Så kan du med fordel tage en pause fra bilen, når Margueritruten tager dig forbi Aarhus der har kunstmuseet ARoS. På ARoS finder du en samling på over 9.000 værker og særudstillinger med kunstnere fra hele verden. På toppen af bygningen er museets let genkendelige varemærke, nemlig Olafur Eliassons kunstværk ”Your Rainbow Panorama” – en 360 graders regnbuefarvet panoramaudsigt over Aarhus by.
Kongernes Nordsjælland, Nordsjælland
Forlad Margueritrutens officielle rute og tag på eventyr ind i det Nordsjællandske landskab, for at besøge en kommende dansk nationalpark: Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Skove, søer og strande har altid været en del af udendørslivet for Nordsjællænderne, og om få år vil et sammenhængende bælte på tværs af Nordsjælland udgøre Kongernes Nordsjælland, og forbinde skove og søer med kystlandskab og landbrugsområder.
Nationalpark Kongernes Nordsjælland kommer bl.a. til at omfatte Gribskov (En af landets ældste skove med den største vildtlevende dådyr bestand), Danmarks to største søer Arresø og Esrum sø, Nordsjællands smukke slotte Kronborg, Fredensborg og Frederiksborg samt et væld af herregårde og klostre. Der skulle altså være rig mulighed for at gøre adskillige spændende stop i dette område!
Råbjerg Mile, Nordjylland
Det er ikke helt ørkenlignende tilstande der huserer i Råbjerg Mile, men det er nok det tætteste vi i Danmark kommer på det! Råbjerg Mile er Danmarks største vandreklit der flytter sig op til 16 meter hvert år på grund af vinden. En af de mest velkendte seværdigheder i området er den tilsandede kirke, også kendt som Sankt Laurentii Kirken, som man på grund af sandets bevægen i dag kun kan se kirketårnet af. Et helt igennem fascinerende og postkort-værdigt syn. Råbjerg Mile tiltrækker årligt op til en kvart million besøgende, og folk kommer her for at forevige landskabet på film og kamera, observere fuglebestanden eller tage på vandreture i sandet. Det kan være en god idé at medbringe solbriller, hat og en jakke, da vinden hurtigt kan gøre sandets susen til en ubehagelig oplevelse for øjne og bare arme.
Er du klar til at tage på roadtrip? Så kan du nærstudere hele Margueritrutens strækning på dette kort, og planlægge præcis hvad du skal se og hvornår. God tur!