I løbet af de seneste år er pilgrimsrejser blevet in igen. Det har de ellers ikke sådan for alvor været siden middelalderen og dengang var det med et meget tydeligt religiøst udganspunkt, at man valgte at rejse ud i verden og tilbagelægge kilometer efter kilometer til fods.
Sådan er det ikke mere.
Nu er pilgrimsrejser blevet noget, som appellerer til rigtig mange – også mange mennesker, som ikke nødvendigvis bekender sig til nogen religion. I stedet er det mennesker, som trænger til et frirum, der tiltrækkes af pilgrimsrejsens rolige vandren.
Når man taler med mennesker, der har været afsted på en pilgrimsrejse, så er der typisk tre ting, som går igen i deres fortælling:
- De gjorde det for at tage et frikvarter fra den heftige verden, hvor alt går stærkt og der sjældent er ro at finde. For når man går på sin pilgrimsrute, så tager det ene skridt det andet og alting tager den tid, det nu engang tager.
- De gjorde det for naturoplevelsen. At gå igennem de skiftende landskaber og opleve de ofte åndeløst smukke naturoplevelser undervejs – til fods, midt i det hele og ikke lukket inde i en bil eller bus, giver en helt særlig følelse af samhørighed med naturen.
- De gjorde det for at give tankerne ro. Finde freden til bare at lade dem flyde – i stedet for hele tiden at blive forstyrret af mobiltelefoner, facebook, mails osv.
Camønoen, Caminoen – og alle de andre
Alle disse ting opnår man, når man vælger at gå en pilgrimsfærd – og der er efterhånden mange ruter at vælge imellem – både herhjemme og i udlandet.
Den helt klassiske rute er Caminoen, som starter i det sydlige Frankrig og bevæger sig ud igennem Spaniens nordlige del. Hele ruten er på 800 kilometer, men mange vælger at tage den i mindre etaper. Der findes også en dansk Camino – nemlig en vandretur op eller ned af Hærvejen i Jylland; en rute på omkring 200 kilometer, som evt. kan forlænges ved at man tager båden videre til Norge og fortsætter sin tur der.
Men i juni 2016 er der kommet en ny pilgrimsrute, nemlig Camønoen. Den ligger på Møn og strækker sig over 175 kilometer i alt, men kan ligesom de andres sagtens tages i mindre etaper.
Hvad er Camønoen?
Camønoen er en vandretur der tager dig rundt om Møn, Bogø og Nyord. Det svarer nogenlunde til 175 kilometer – i hvert fald hvis man følger den foreslåede rute, som kan findes på Camønoens hjemmeside. Men den er samtidig meget mere end en vandretur. Camønoen er skabt af lokale ildsjæle, der ikke bare har fået hele projektet op at stå – allerede med god succes – men som også sammen hjælpes ad med at lade folk opleve det smukke Møn på en helt ny måde.
Ruten dækker over skønne naturoplevelser. Herunder selvfølgelig Møns klint, men også jættestuer, strande, kyststrækninger, urskov, marker, grotter og fri natur. Der er højt til himlen – og frydefuldt stille – hele vejen rundt.
Langs Camønoen er der placeret vandposter, ligesom der også er flere provianteringsmuligheder. De lokale ildsjæle tilbyder desuden overnatningsmuligheder langs ruten, så man ikke alene oplever rutens frydefulde stilhed – men også noget af den lokale sjæl og historie.
Danmarks venligste vandrerute
Camønoen kaldes for Danmarks venligste vandrerute. Det gør den, fordi der er plads til alle på Camønoen: Seniorer, børn og voksne. De stærke og adrette og dem, som ikke kan gå så langt. De, som kommer for stilheden, de, som kommer for naturoplevelserne og såmænd også de, der ønsker at kombinere vandring med gastronomiske oplevelser og wellness.
Camønoen har plads til alle, for den er skabt af helt almindelige mennesker med hjerter, der banker for den landsdel, de bor i og derfor gerne vil vise den frem til så mange som muligt.
Hele idéen med at lave en vandrerute på Møn kom sig af, at to kvinder var ude og gå i den smukke natur og sammen talte om, at man da skulle lave en egentlig vandrerute, som man kunne kalde Camønoen.
Derfra gik det pludselig stærkt: Flere lokale ildsjæle kom indover og det samme gjaldt Vordingborg Kommune, Museum Sydøstdanmark og Real Dania fonden. Fra at være en sjov tanke var Camønoen pludselig blevet en realitet.
Det lokale islæt
Dét, der især gør Camønoen til noget særligt, er netop den måde, hvorpå de lokale er med i projektet. De mange ildsjæle, som er tilknyttet projektet, hjælper til med tilbud om alt fra vabelplaster og overnatning til varm kaffe og madpakker.
Det er også ved at inddrage alle de lokale fortræffeligheder, at udbuddet af overnatningsmuligheder nærmest er overvældende: Du kan campere, sove i shelter, tage ophold på en B&B, sove i et fyr, i et skur, i en pavillon, på herberg, i pilgrimsboliger, i private boliger og sågar på et slot. – Og du kan selvfølgelig kombinere mulighederne lige, som du har lyst til.
Fordi det er folk, der kender Møn som deres egen bukselomme, som står bag Camønoen, er der også masser af hjælp at hente, hvis du vil planlægge din helt egen rute. Har du børn med, er det f.eks en god idé at lægge oplevelser ind i hver etape – det kan folkene bag Camønoen hjælpe dig med at finde.
Det samme gælder, hvis du er senior, er handicappet eller har andre særlige behov, som der skal tages hensyn til. Camønoen bestræber sig som sagt på at gøre plads til alle.
Camønoen er åben hele året rundt
Camønoen har åbent året rundt og årstidernes skiften giver kun nye og anderledes oplevelser fra gang til gang, du besøger ruten. Der kan dog være enkelte overnatninger og andre tilbud, der er lukket ned om vinteren, men det kan du finde ud af gennem et besøg på camoenoen.dk, der er den officielle hjemmeside for Camønoen – Danmarks venligste vandrerute.