1. Pastéis de bacalhau
Et populært portugisisk ordsprog siger, at landet har flere torskeopskrifter end dage på et år. Torsken (eller bacalhau) er en tilbagevendende delikatesse i det portugisiske køkken. Den bruges for eksempel til at lave delikate fiskefrikadeller. Dellerne er gyldne og sprøde på ydersiden, bløde inden i og de klæder et hvert bord som forret eller som hovedret med ris eller salat.
2. Bacalhau à brás
Hvis du sauterer hakket torsk med løg og helt tyndskårne pommes frites, blander det med oliven og persille, får du bacalhau à brás. Retten smager vidunderligt og er let at lave. Der er en grund til, at den er så populær i Portugal.
3. Alheira de Mirandela
Alheira er en klassiker blandt røgede portugisiske pølser og chouriços. Oprindeligt blev svinepølsen lavet af jøderne, som prøvede at overbevise den portugisiske inkvisition om, at de var kristne. I dag findes chouriço også i en version uden svinekød, og den serveres ofte med spejlæg og pommes frites.
4. Francesinha
Her er en lidt alternativ version af den klassiske skinke-med-ost sandwich. Brug tre gange så meget ost som normalt, bliv ved med at tilføje saltet kød og hæld masser af sovs på toppen. Opskriften stammer fra Oporto, og den minder mest af alt om en fransk Croque Monsieur på steroider.
5. Cozido à portuguesa
En traditionel gryderet for kødelskere med både kylling, oksekød, gris og adskillige former for pølse. Kødfesten har dog også selskab af et par grøntsager som gulerødder, bønner og kål. Vandet, som alle herlighederne har kogt i, bliver til en næringsrig bouillon, som du enten kan drikke eller koge dine ris i.
6. Caldeirada de peixe
Det portugisiske køkken er kendt for at bruge alt godt fra havet, og hvis du bogstavelig talt putter det i en gryde med tomater og krydderurter, får du caldeirada. Det er en velsmagende og næringsrig afslutning på en lang dag ved stranden.
7. Amêijoas à Bulhão Pato
Gør dig selv en tjeneste og bestil en kølig øl eller et glas hvidvin og bestil en omgang af denne velsmagende skaldyrsdelikatesse. Amêijoas à Bulhão Pato handler ikke kun om det himmelske kød inden i skallerne, men også om at dyppe brød i den lækre sauce, der består af olivenolie, koriander, hvidløg og ofte hvidvin. Perfekt til en doven eftermiddag i bedste venners selskab.
8. Queijo da Serra
Denne fåremælksost fra Serra er af uransagelige årsager stort set ukendt uden for Portugals grænser. Konsistensen bevæger sig fra blød og smøragtig til hård og bastant med en mere intens smag – en smag, der gør osten til et stort hit blandt de fleste osteentusiaster.
9. Caldo verde
Caldo verde serveres ofte ved traditionelle portugisiske fejringer af de lokale byers skytsengle. Suppen er lavet på kartofler, løg, grønkål og skiver af pølse (chouriço).
10. Sardinhas assadas
Kombination af havets friskhed og røgsmagen fra grillen gør disse kulgrillede sardiner til en favorit. I Lissabon kan du bestille retten på de fleste restauranter og i gadekøkkener under Santo António-festivalen i juni. Husk at overhælde sardinerne med masser af olivenolie uanset om de ligger på toppen af et stykke brød, bliver serveret med pebersalat eller kogte grøntsager.
11. Bolo do caco
Dette runde og flade brød fra Madeira bages i en stenovn og serveres varmt og sprødt, hvilket burde få dine tænder til at løbe i vand. Nogle burgerbarer er begyndt at bruge brødet som burgerbolle. En fantastisk idé!
12. Arroz de Pato
En afsindigt velsmagende anderisotto dækket med skiver af chouriço. Det bliver ikke meget bedre – især ikke hvis retten serveres med et glas godt rødvin.
13. Pastel de Belém
Pastel de Belém-kagerne sælges i en butik tæt på Mosteiro dos Jerónimos i Lissabon. Opskriften er hemmelig og stammer fra katolske nonner. Debatten raser om pastel de Belém er den samme kage som den mere kendte pastel de nata eller ej. Der er dem, som mener, at der – med undtagelse af navnet – ingen forskel er, mens andre fastholder, at de to kager absolut ikke minder om hinanden. Smag selv på herlighederne og vurder!
14. Torta de Azeitão
En af de mest populære portugisiske kager er torta de Azeitão, som er en blød og svampet kage rullet til perfektion. Passerer du den dejlige bjergby Azeitão, er der smagspligt. Punktum!
15. Ovos moles de Aveiro
Hvis du går rundt og føler, at dit liv godt kunne være lidt sødere, bør du prøve ovos moles, som er en sød æggeblomme pakket ind i en papirstynd vaffel formet som en muslingeskal. Den berømte portugisiske forfatter fra det 19. århundrede, Eça de Queirós, elskede ovos moles, og han refererer til kagen i et af hans hovedværker.
16. Pão de ló
Denne portugisiske sandkage er en populær dessert omkring jul og påske. Blød, simpel og luftig – pão de ló smager altid godt, og den serveres både med og uden is. Den sælges i de fleste bagerier i Portugal pakket ind i hvidt papir.
17. Polvo à Lagareiro
Selvfølgelig skal der være en blæksprutteret på en liste over delikatesser fra Portugal. I Portugal er blæksprutte nemlig meget populær og den spises ved alle store begivenheder – ja, ligefrem juleaften. Blæksprutte bliver ofte serveret som kold forret på fiskerestauranter – ofte med løg, olivenolie og persille. Polvo à Lagareiro er stegt blæksprutte smurt med olivenolie og serveret med bagte kartofler.
18. Arroz doce
Hvis der er én dessert, som en portugisisk bedstemor ville elske at lave til dig, ville det være arroz doce. Det er en risbudding med citron og kanel, der smager af jul og fødselsdage. Det er med andre ord tale om skefulde af ren tryghed.
19. Queijadas de Sintra
Queijadas er en velsmagende kage med frisk ost, som stammer fra den vidunderlige by Sintra, der ligger kun 20 minutters kørsel fra Lissabon. Hvis du besøger byen, skal du besøge bageriet og tage en pakke queijadas med dig. Krydrer du kagen med kanel, går tingene op i en endnu højere enhed.
20. Salame de chocolate
Denne ”chokolade-salami” bliver solgt i de fleste portugisiske supermarkeder. Flere lande i Europa gør krav på at have opfundet herligheden. En ting er dog sikkert, og det er, at kagen, der består af chokolade, smør, æg og knuste kager, smager fremragende.
Find rejser til Portugal