Udfordr dig selv med disse 12 fakta om Tyskland – det alsidige og spændende land i hjertet af Europa.
1. Germany, Deutschland, Alemania, Tyskland, Niemcy … hvad er korrekt?
Germanernes land har mange navne, afhængig af, hvilket sprog du taler. Men hvorfor?
Som ofte før sender forklaringen os tilbage til Romerrigets tid, da italienere sydfra drog ind i Rhinlandet i den vestlige del af landet. Hvor er vi, spurgte de – og afhængig af hvem de spurgte, fik de forskellige svar fra stammerne i det territorium, der i dag udgør det moderne Tyskland.
Blandt svarene var navne som ”De stumme”, ”Naboerne” eller ”Skovfolket” i de respektive sprog fra den tid. Flere århundreder senere – og på trods af nogle faktuelle fejl – holder de fleste lande stadig fast i de originale termer. Hvis du besøger landet og er i tvivl, så tal Deutsch!
2. Du kan ikke straffes for at undslippe fængslet
Allerede i det 19. århundrede anerkendte tysk lovgivning, at der findes et ”basal menneskeligt instinkt” for frihed. Derfor gjorde lovgivningen enhver flugt fra fængslet straffri. Dette gælder dog ikke kriminalitet begået på springturen.
Læs mere: Verdens bedste fængselshoteller
3. “Sie liebt dich, yeah, yeah, yeah!”
De fleste musikkendere ved, at The Beatles’ karriere tog fart i Hamburgs ”red light district”, Reeperbahn, i de tidlige 1960ere. Her tilbragte bandet deres tidlige år – angiveligt med bopæl bag forhænget i en biograf og med badeværelse i de tilhørende urinaler, før de hver og en blev deporteret af forskellige grunde.
George Harrison, alias “The Quiet One”, blev smidt ud af Tyskland for at være mindreårig, mens Paul “The Cute One” McCartney og de originale trommeslager, Pete Best, blev sendt ud af landet på anklager om brandstiftelse fordi Best angiveligt havde sat ild til et kondom.
4. Her findes verdens ældste fast food-restaurant
Inkariget var end ikke grundlagt, da en kro i Regensburg, i dag kaldet Regensburgs Pølsekøkken (eller ‘Wurstkuchl’ på tysk), påbegyndte sin karriere som det længst åbne køkken (eller fast food restaurant, om du vil) i verden – i år 1146 f.Kr.!
Den første dokumentation af pølsemageriet i denne særskilte kro kan kun dateres tilbage til 1800-tallet, men den nationale dedikation til pølser – med over 1000 varianter – kan ikke diskuteres.
Læs mere: De bedste byer for madelskere
5. De har opfundet en masse!
Tyskerne kan i deres historie se tilbage på en lang liste af afgørende opfindelser. Undertiden har de vendt hele verden på hovedet – for eksempel da de omdannede det klassiske firkantede damspil til et stjerneformet brændt og fik amerikanerne til at markedsføre det som “kinesisk dam”.
De mindre overraskende opfindelser, der tilskrives tyskere, er bogtrykkeri, ølbrygning, bilen, cykler, jetmotorer, zeppelinere, insulin, aspirin, vingummibamser og børnehaver – og de kan tillige tage æren for kontaktlinser. Det var den Marburg-fødte øjenlæge Adolf Eugen Fick, som i 1888 opfandt de allerførste optiske linser som et alternativ til briller.
6. Gør dig selv til TV-stjerne – bare ikke her
Tysk YouTube er som at kigge ned i et stort sort hul.
På trods af musikfans’ store indsats, er 61 pct. af YouTube’s Top 1000 videos forbudt på den tyske version af sitet. Den egentlige grund er ikke kendt, men mistanken retter sig mod den tyske ophavsretsorganisation, GEMA, og deres copyright-krav. Uanset hvad er drømmen om at blive kendt på at lave covernumre i Tyskland stendød.
7. Født i USA?
Han blev født med navnet Löb Strauss i Bayern, men opfinderen af indbegrebet af amerikanske benklæder emigrerede, da han var 18 år. Her ændrede han sit fornavn til Levi og formåede at skaffe sig patentet på at sætte nitter på særligt udsatte syninger på arbejdsbukser. I kølvandet på den californiske ramte ideen ren jackpot.
Selv om han fandt succes i sit nye hjemland, elskes Levi Strauss stadig af indbyggerne i hans lillebitte hjemby, Buttenheim, som i 2000 åbnede et museum til ære for jeansenes gudfar.
Som Strauss tog børnebogsforfatter Judith Kerr og maleren Lucian Freud på en lignende pilgrimsfærd. De endte i England, hvor de senere ville blive næsten synonyme med britisk kultur.
8. Højt fra træets grønne top…
Den helt præcise oprindelse for julens traditioner blive stadig diskuteret, men tilskrives blandt andre til den protestantiske reformant fra det 16. århundrede, Martin Luther. Det fleste er dog enige om, at traditionen har sin oprindelse i det tidlige Tyskland.
Det var kun et spørgsmål om tid, før folk begyndte at tilføje lidt faremomenter til julefesten. Tyskerne fandt på at sætte levende lys og spiselige dekorationer på grantræer – og ideen spredte sig snart til hele verden. De fleste kulturer holder sig dog fra at bruge levende lys, det er kun en minoritet af traditionalister i Tyskland og få andre lande, herunder Danmark, der så at sige leger med ilden juleaften.
Læs mere: Juletraditioner i andre lande
9. Tysklands fantastiske natur er overset
En himmelråbende indlysende bonus oven i de allerede kendte vidundere i Tyskland er de fantastiske tyske landskaber. De fleste kender de stereotype billeder af grønne alpine enge og de tykke skove i det tidligere Bøhmen, men man skal huske, at Tyskland også er hjemsted for virkelig ærefrygtindgydende naturlandskaber.
Nationalpark Sächsische Schweiz er blot en af disse vidundere med sin højtsvævende Bastel-bro over Elben og majæstetiske monolitter, der giver deres røde modstykker i Monument Valley i USA kamp til stregen.
10. Brødrekærlighed? Det handler om sport
De har begge deres oprindelse i Herzogenaurach og såvel den internationale sportsgigant, Adidas, som dens rivalmærke, Puma, blev grundlagt af brødre fra samme familie.
På grund af falske beskyldninger om svigt og forræderi under Anden Verdenskrig gik Dassler-brødrene hver til sit og blev aldrig genforenet. De byggede i stedet hver deres globale sports-brand. Det kan man da kalde søskende-rivalisering.
11. Øl? Kun det reneste er godt nok
Det er svært at finde en tysk øl, der ikke er brygget efter “Reinheitsgebot”, en renhedslov, som dikterer produktionen af den boblende tørstslukker.
Det var præcis denne passion, som i 1903 fik tyske udflyttere til den kinesiske udpost, Qingdao, til at bygge Tsingtao-bryggeriet som det allerførste, da de ankom. Så er man dedikeret!
Deres store kærlighed til øl kan man ikke benægte, men Tyskland kommer “kun” ind på en andenplads over lande med det største årlige ølforbrug per person. Den største skål går til Tjekkiet.
Læs mere: 10 ting, du måske ikke vidste om Oktoberfest
12. De opfandt magasinerne!
Når de nu har opfundet bogtrykkerkunsten, følte tyskerne sig sikkert også presset til at blive foregangsmænd inden for magasin-udgivelser. I 1663 blev Hamburg-magasinet “Erbauliche Monaths Unterredungen” (Opbyggelige Månedlige Diskussioner) verdens første jævnligt udkommende publikation. Og i dag anses Tyskland stadig for at være hjemsted for en af verdens mest levende magasin-industrier, så sørg for at købe et par eller tre.