Det tyske køkken består ikke kun af øl og pølser. Tværtimod er det et madparadis, hvor det traditionelle blandes med det moderne og nye spændende smagsretninger opstår. En gastronomisk rejse gennem Tyskland byder på både tradition, innovation og passion med ubeskrivelige smagsoplevelser som resultat. Fra vinproducenter til kokke – mød eksperterne i tysk madkultur, og lad dine smagsløg tage på sin egen rejse.
Hamborg tager det bedste fra det internationale køkken og inviterer dig til at skylle det hele ned med hyperlokale øl. Hvis du er en foodie, er det den rette by at besøge. Her finder du lidt fra hele verden. Fra enkle, men lækre, takeaway snackbarer til internationalt anerkendte spisesteder og til nordiske virksomheder med smagfuld fisk. Et insidertip er at starte dagen på Hamborgs kaffemuseum, Kaffeemuseum Burg. Det ligger i hjertet af Speicherstadt, hvor kaffe blev opbevaret og ristet fra 1896. Nyd en tur i museet, hvor du kan lære om kaffens dyrkning, handel og forarbejdning, inden du afslutter med en uforglemmelig kaffesmagning.
Fortsæt videre til ÜberQuell, hvis du vil have endnu en fest i dine smagsløg. ÜberQuell er på én gang et bryggeri, pizzeria og urbant landbrugssamfund, der bruger produkter dyrket fra taghaverne i deres retter. Stedet har en næsten 600 m2 terrasse, hvor du kan nyde solen i venners lag mens du spiser. Herfra har du fuldt udsyn over pizzamestrene, mens de kærligt forbereder din napolitanske pizza. Tag en snak med brygmesteren om hans nyeste sæsonbryg i mikrobryggeriet, mens du nyder levende musik og den aktuelle kunstudstilling.
For mange danskere er Flensborg en grænseby, man tager til, for hurtigt at købe øl og sodavand til langt billigere priser end i Danmark, men Flensborg har faktisk et væld af lækre drikkevarer, som du ikke finder i grænsebutikkerne. Den hyggelige grænseby har nemlig en fascinerende historie med Danmark, der har resulteret i overraskende lækker rom. Besøg Johannsen Rummanufaktur, et af byens få tilbageværende traditionelle rombrænderier, der bruger en særlig metode, til at skabe en helt unik romblanding. Kig også forbi Braasch Wein- & Rumhaus, der ejes af far og søn og byder på et bredt udvalg af romvarianter samt likører, spiritus og deres helt egen “punsch” til juletid.
Gå en tur gennem Rote Straße og nyd en kop kaffe på en af de mange hyggelige caféer, snup en is på Café Isa, eller køb en ikonisk Flensborg-øl med det iøjnefaldende flip-top-låg.
.
Der er ingen tvivl: Göttingen er en studenterby. Der er omkring 30.000 studerende, der oversvømmer byen hvert år i starten af semesteret. På grund af den dynamiske og internationale smag hos nutidens ungdom har byens gastronomi fulgt trop. Du finder en bid fra næsten alle steder på planeten i denne hyggelige by, plus spisesteder, der serverer regionale lækkerier – og de nødvendige rustikke studenterpubber selvfølgelig.
Gå en tur gennem byen for at se masser af uformelle snackbarer og selvbetjeningsrestauranter rundt om hvert hjørne, der er perfekt til en bid mad mellem sightseeingen. Hvis du har en sød tand, har Göttingen specialiseret sig i caféer med lækre kager og is. Slå dig ned udendørs på en af de mange restauranter, der tilbyder udendørs siddepladser, for at nyde middelhavsstemningen serveret med dit måltid. For en by af denne størrelse kan du også finde meget trendy restauranter og cocktailbarer, der serverer lækre forfriskninger, når det er tid til at slappe af efter en lang og sjov dag.
Lübeck er så berømt for sin smeltende, søde mandelmasse, at konfekten har sit eget navn: Lübecker Marcipan. Er du ikke fan af marcipan? Bare rolig – Lübeck byder på en bred vifte af søde sager plus masser af caféer, afslappende restauranter og cool barer at hænge ud i efter lukketid.
Start dagen med en kop friskristet kaffe i topkvalitet fra Das Kaffeehaus. Nyd din kaffe lavet af certificerede baristaer, mens du beundrer deres kunstneriske kager, bagværk, chokolade og praliner, der laves på stedet. Ved frokosttid kan du tage en burger. Ikke en hvilken som helst burger, men en fra Leo’s Juice & Burger, der er lavet med tid og kærlighed, og kun med regionalt dyrkede ingredienser. Der er også spændende vegetariske og veganske valgmuligheder. Til aftensmad kan du prøve noget helt andet på Ratskeller. Den ligger i de gamle hvælvinger i byens rådhus, hvor du kan nyde de overdådige omgivelser lige så meget som den traditionelle mad. Sidst på dagen kan du slappe af på cafeBAR i selskab med lækre cocktails i godt selskab.
Mens de fleste tyske byer hovedsageligt er hjemsted for kaffeelskere, er Bremen gået i en anden retning med sin store kærlighed til alt, der har med te at gøre, herunder variationerne, processen og forberedelsesritualerne. Deres kærlighed til te strækker sig endda ind i deres (øl) drikkespil, hvor de er kendt for at konkurrere om, hvem der kan svinge en brugt tepose længst væk fra tænderne. Du bliver forkælet med alle byens tebutikker, fra Kassiopeia med 300 forskellige tesorter til Buddhawelt Teehaus, der tilbyder frisk matcha te brygget lige ved dit bord, til Tee Brauerei, der sælger fermenteret kombucha te.
Hvis du efterspørger områdets vin, bliver du ikke skuffet. Besøg rådhusets Ratskeller, som faktisk er en af landets ældste vinkældre og hjemsted for Rüdesheimer, den ældste vin i verden. Selvom du ikke kan smage denne, kan du tage på en guidet tur og prøve nogle lækre vine og vinfyldte chokolader.
Når det er tid til en sød forfriskning, kan du tage til Fiev Sinn, byens mest innovative isproducent. Med smagskombinationer som citron-rosmarin og chokolade-honningkage og andre nye smage, er du garanteret en smagsoplevelse du aldrig har prøvet før.
Der er en grund til, at Bremerhaven har kælenavnet fiskebyen, eller “Fish Town”: havnebyen ligger ideelt for enden af et indløb i Vadehavet og lige ved begyndelsen af floden Elben. Fiskeri og forarbejdning af fisk har derfor altid været kernen i Bremerhavens økonomi.
Hvis du hænger ud i fiskerihavnen, vil du konstant støde på forskellige kulinariske fiskeeventyr. Se et direkte madlavningsprogram med fisk i Sea Fish Cooking Studio i Forum Fischbahnhof, og få tips til at tilberede fisk og retter. Eller endnu bedre, tag et madlavningskursus samme sted. På kurset guider mesterkokke dig trin for trin i, hvordan du kan skabe et lækkert fiskemåltid.
Efter alt det hårde arbejde, vil din mund løbe i vand efter en gourmet fiskemiddag. Du vil ikke blive skuffet over Fiedlers Kutterfischer, der kombinerer rustikke og smagfulde retter, der tilfredsstiller enhver der elsker fisk.
Saale-Unstrut er en lille region i det nordlige Tyskland, der leverer vin i storslåede proportioner. På grund af sit ry for at producere vin af højeste kvalitet i Tyskland, samt at området kun kan producere en vis mængde af det, kan det være svært at få fingre i. Så meget desto mere grund til at besøge dette lækre område af landet og smage dine yndlingsvinsorter direkte fra kilden.
Start med at tage på et udvalg af vinture i området. Der er mange vingårde og vinmarker at vælge imellem. Hvis du er vild med mousserende vin, kan du prøve Duchrow’s i Zeitz eller Rotkäppchen i Freyburg, som er de førende producenter af mousserende vin i landet. Freyburg er faktisk en fantastisk by i området, som byder på særligt lækre vine og mousserende vine. Tilbring en dag i Freyburg og nyd de fremragende vine i den fantastiske natur. Glem ikke at besøge Schweigenberg, mens du er der. Denne gårds vinmarker er plantet ind i stenterrasser, der forbindes af stejle trapper og vinhytter – i sandhed et unikt syn.
Halle er hjemsted for Halloren-fabrikken, der er den ældste chokoladefabrik i Tyskland, der stadig producerer. I 1804 åbnede et lille konditori og honningkagebageri i Halle, og dette blev den spæde start på et chokoladeeventyr. Fabrikkens bedst kendte stykke chokolade er dog forholdsvis ny: Halloren-kuglen, der er blevet produceret siden 1952, ligner små flødeboller, men er helt anderledes indeni. Den runde form minder om sølvknapperne på de jakker, der blev brugt af Halles saltarbejdere (de såkaldte halloren). At de søde kugler af denne grund blev drysset med salt, når de skulle spises, er dog en legende. Træd ind på fabrikkens chokolademuseum og få mere at vide om chokoladefremstilling. Glæd din søde tand og læg vejen forbi fabrikkens outletshop, hvor du kan fylde din kuffert med chokolade som du ikke finder i Danmark.
Når du har stillet din sukkertrang, står Halle også klar med noget salt. Halle har efter sigende produceret sit eget salt af høj kvalitet siden bronzealderen, og det eksporteres vidt og bredt som et delikat og rent salt. Besøg Saline Museum og lær om byens salte historie. Tag en pose salt med hjem til dit eget køkken eller til dine venner og familie – de vil ikke blive skuffede.
Du har hørt rygterne, og måske allerede været der og spise ude flere gange. Men ét er sikkert – du kan besøge Berlin hele livet og altid opdage nye spændende restauranter.
Berlin er en summende og pulserende by, hvor kulturer, krydderier, madtrends og livsstile mødes. Restauratørerne eksperimenterer konstant med nye varer, madlavningsteknikker og enestående smagskombinationer. Byen er et mekka for vegetarer og veganere, og mange restauranter forsøger så vidt muligt at dyrke deres egne ingredienser eller købe dem fra lokale økologiske gårde.
For en ekstraordinær spiseoplevelse, kan du besøge Bar Hors d’œuvre, der udelukkende har små portioner af velsmagende retter, vin og øl på menuen. Bestil mange forskellige og del dem med dit bord. Du kan også tilfredsstille din søde tand på Coda, Tysklands første dessertbar. Traditionel mad og drikke får et twist på BRLO Brewhouse. Her kan du vælge mellem hjemmebrygget eller international håndværksøl, “craft beer”, der nydes sammen med retter af friske grøntsager tilberedt på innovative måder.